Български учен превръща емисии от ТЕЦ-овете в метан

От въглеродните емисии на ТЕЦ-овете да се добива полезен продукт – метан и така те да се запазят. Работещата в САЩ технология обаче остава неоценена в България. Неин създател е старозагорският учен и изобретател професор Жеко Ганев.

„Метан, който няма да го внасяме от Азербайджан и от не знам къде си, а който може да го получаваме от димните газове на ТЕЦ 2. Нищо не пречи един генератор, една турбина“, каза проф. Ганев.

60 дни. Точно за толкова той създава инсталацията за улавяне и преработване на димни газове. Първите ѝ проби показват добри резултати, които надвишават предварителните очаквания.

„Резултатите категорично показаха 92% улавяне и 100% превръщане на димните газове в метан“, отчете резултатите проф. Жеко Ганев.

Похвалите обаче идват само от Америка, откъдето има запитвания за производство на инсталации за добив на метан от въглища, както и за инсталации за преработване на емисиите от дизеловите двигатели на големи кораби. Всичко това може да се случи и в българския енергиен комплекс „Марица Изток“ и така да продължи да съществува.

„За 2 месеца ще се изплати. От емисиите, които плаща ТЕЦ 2 в момента, някъде от порядъка на 800 милиона, за целия ТЕЦ, ако се изградят 10 такива инсталации, те ще струват не повече от 120 милиона“, показват разчетите на учения.

Интерес от управляващите в България обаче досега няма.

„Много лошо е, че нашият министър на енергетиката, аз казвам нашият, защото е от Стара Загора, министър, който не пожела да дойде да се запознае с технологиите. Много зает, кризисна структура е „Марица Изток“, няма време, няма политически нюанс“, коментира проф. Ганев пред Bulgaria ON AIR.

А именно заради зараждащото се социално напрежение с неяснотите около въглищните централи, на последното си заседание общинските съветници в Стара Загора приеха декларация. С нея апелират държавата да поеме плащането на 50% от въглеродните емисии на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и да се финансира изграждането на пилотната инсталация в топлоцентралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *