Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години

„Няма как да се промени нещо в политиката, ако ние се откажем да гласуваме. Тогава ще отидем към нещо още по-лошо. Ако ние се откажем да гласуваме изцяло, ще отидем към някаква форма на авторитарен режим, което е винаги е по-лошо от демокрацията“.

Това предупреди пред БНР Благослав Михайлов, създател на платформата „Стража“, която ни позволява лесно да следим работата на депутатите, като обобщава и анализира огромен обем от информация.

Според него най-важното за младите е дали някой може да формулира политическо послание, което да резонира с тях и техните проблеми.

„Ако хората няма за какво да гласуват, ако няма кой да ги изкара да гласуват, какъв е смисълът – те просто трябва да си избират произволно. Като говорим за младите – мисля, че това е проблемът, че политическата класа говори едно и също от 20 години. Всички тези послания са остарели“.

По думите му проблем е и, че голяма част от кампаниите са негативни:

„Не говорим за проблемите на хората, а говорим просто за другите – колко са зле. Този стил говорене е много деструктивен и това отказва хората да гласуват“.

Благослав Михайлов изказа мнение, че нямаме партии, които да са истински сдружения от граждани. Според него нашите партии са „лични проекти на определени хора“. Той смята, че вътрешната опозиция в партиите е тотално обезсилена и тези хора търсят алтернатива извън партията и напускат.

Според Михайлов на тези избори ПП-ДБ ще загубят най-много. А те са основният претендент и алтернатива на ГЕРБ, добави той. По думите му обаче вече сме в нов политически период и няма как някоя партия да управлява самостоятелно. Трябва да се правят компромиси, категоричен е той.

А днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба „Излез и гласувай“. Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост. ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и етносите могат да се отдръпнат от различията си и да се опитат да работят заедно в името на по-големи и глобални каузи.

„Политиките и ангажиментите на ниво почти цял континент засягат всички ни. Всеки глас е сила, която ние като индивиди можем да упражним, за да повлияем на посоката, в която се движим“, казва Тео Георгиев – илюстратор и представител на България в тази кампания. Изложбата може да бъде видяна до 16 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg