Българи с пет злата и около 30 сребра и бронза по инфрматика

Българските състезатели спечелиха пет златни и около 30 сребърни и бронзови медали на Международния турнир по информатика за напреднали „Джон Атанасов“ в Шумен, с което за пореден път показаха, че България е сред световните сили в състезателната информатика, каза пред БТА председателят на организационния му комитет д-р Бисерка Йовчева. Тя припомни, че това е единственото международно състезание по информатика в две възрастови групи – младежка (за ученици до 15,5 години) и старша (за ученици от гимназиална степен), което се провежда и според правилата на международната олимпиада по информатика, на много високо ниво, като има държави, които отпускат стипендии на свои състезатели, спечелили медали от турнира.   

В старша възрастова група за България златни медали завоюваха Данаил Койнов от Шумен, пети в генералното класиране, както и Борис Михов, Андрей Стефанов и Веселин Маркович, и тримата от София. Същите четирима състезатели бяха първи и в отборното класиране на Жаутиковската олимпиада в Казахстан, отбеляза Йовчева. В младшата възрастова група златен медал за България завоюва и Денислав Манев, каза още тя.

Според окончателното класиране, за което още може да се подават контестации, българските състезатели са спечелили на турнира пет златни, 10 сребърни и 20 бронзови медали. Състезателите на шуменската школа по информатика „АиБ“, освен спечеления златен медал от Данаил Койнов, най-добре представилият се български състезател в старшата възрастова група, са завоювали и четири бронзови медала, уточни Йовчева. Тя ще даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен на 22 април, от 13:00 часа, по повод по повод приключилото състезание, с акцент представянето на шуменските участници в турнира.

Близо 500 състезатели от 17 страни се включиха в Международния турнир по информатика за напреднали „Джон Атанасов“ в Шумен, чийто състезателни дни бяха 19 и 20 април. Своите знания в областта на състезателната информатика демонстрираха информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като под неутрален флаг се състезаваха участниците от Беларус, Русия и Татарстан. За турнира в Шумен пристигнаха 119 млади информатици от България, Румъния и Босна и Херцеговина, а останалите 362-ма се състезаваха онлайн. От световните сили в състезателната информатика на турнира отсъстваха само представители на САЩ и Китай, припомни за БТА Йовчева.

Турнирът се проведе под патронажа на президента Румен Радев и ректорът на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ проф. д-р Наталия Витанова. По традиция негови организатори са Община Шумен, висшето учебно заведение в града, местната школа „АиБ”, а БТА е медиен партньор на международното състезание по информатика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg