Българи източвали социалната ситема и на Белгия


Българи източвали социалната ситема и на Белгия

Снимка: БГНЕС

17 души са били арестувани вчера в Белгия в рамките на разследване за измами със социални помощи. За момента не се знае колко от тези 17 души са българи. Властите са блокирали и 105 банкови сметки, а от България е било поискано запориране на недвижими имоти и блокиране на банкови сметки, по които са преведени парите.

Част от присвоените пари са били изпратени в България, а белгийската прокуратура очаква съдействие от българските власти, съобщава БНТ.

Съдебното разследване се фокусира върху престъпна организация, извършила тежка и организирана социална измама в голям мащаб, каза говорителят на институцията.

В Брюксел съществуват схеми за подпомагане на хората, които се самоосигуряват, като еднолични търговци или по-малки предприятия. Очевидно тази организирана група чрез измама е придобивала статут на самоосигуряващо се лице. Прокуратурата също разследва и за кражба на идентичност.

„Чрез система за кражба на самоличност се твърди, че лицата са получили незаконно статут на самоосигуряващо се лице, за да получат обезщетения от държавата. В момента се оценява каква е вредата, която престъпната организация е причинила на белгийската система за социална сигурност. Твърди се, че част от присвоените пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в България”, заяви говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg