България ще подкрепя Украйна финансово, военно, политически…

„България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Димитър Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Служебният премиерът потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Димитър Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.

На 29 април приключи транспортирането на военно-техническата помощ за Украйна, предоставена на основание на решение на парламента и определена с решение № 134 на Министерски съвет от 23 февруари, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Военното министерство ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на взетите от Народното събрание решения, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg