България също не е имунизирана от тероризъм


България също не е имунизирана от тероризъм

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов допуска, че Путин се е фиксирал върху войната в Украйна и това изкривява

Работата на службите за сигурност на Русия е изкривена, защото Путин се е фиксирал върху войната в Украйна, смята бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Това доведе до стратегически пробив в системата за сигурност на Русия. Страната безконтролно събира хора от рисковия контингент и ги праща на бойното поле, което създава допълнителен риск и той се проявява. Разузнавателната система се състои от много служби. Политическото ръководство не трябва да насочва службите, а да разчита на обективна информация. Русия се изолира до такава степен, че практически няма съюзници“, заяви той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да си извадим ясна поука, че в условия на информационна война не отделните служби решават въпроса, а интеграцията на информация от тези служби, координацията, използване на обмен със съюзниците.

„България в това отношение може да направи много повече, защото рисковете от тероризъм само нарастват. България не е имунизирана срещу тях. Изгубихме 9 месеца. Службите са капсулирани. Рискът от терористични атаки остава. Нашата система за сигурност е относителна слаба, гаранциите за сигурността ни идват от НАТО“, подчерта Шаламанов.

Според него вече се наблюдава втвърдяване на режима на Путин. Шаламанов очаква всичко „да бъде захлупено под похлупака на ескалация на войната в Украйна“. А ходът на Путин да обвини Украйна за атентата в Москва бил очакван, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *