Българите шмъркат 200-220 кг кокаин годишно


Българите шмъркат 200-220 кг кокаин годишно

Снимка: БГНЕС

Стефан Бакалов от отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция Митници“ казва, че производството на хероин в момента е в спад, независимо от голямото количество, което е задържано у нас. Спад има в потреблението и трафика му, каза още Бакалов пред БНТ.

Началникът на отдел “Борба с наркотрафика” каза, че има три региона, които са основни потребители на хероин. Това са част от мигрантите в Европа, Русия и Близкия изток и Централна Азия. През нашата страна преминава част от един от маршрутите за трафика му. Стефан Бакалов обясни, че подбирането на целите за проверка включва предварителна информация, която службите успяват да добият. Следва визуален анализ. Проверките с кучета е изключително важна част от работата, добави той.

Бакалов допълни, че на пазара има различни аспекти на наркотични вещества. Най-масовият продукт в цял свят е канабиса. Много трудно е да се измери какви са канабис продуктите, които се използват у нас. Вторият по масовост на употреба сред наркотиците е кокаинът. Годишно се произвеждат около 2800 тона кокаин. В момента Европа е най-големият консуматор.

„Задържанията на кокаин годишно са около 1900 тона и близо 1000 тона са на пазара. От тях около 350 тона са в Европа, около 200-220 кг се използват масово в България годишно“, допълни Стефан Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg