Борисов vs Радев за помощта за Украйна: Какви ангажименти поемаме и кой плаши българите?

Президентът не одобри помощта, която България е готова да даде на Украйна, а ангажиментите ни към страната, отчетени от парламентарната трибуна вчера, ядосаха Радев. 

„Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, забележете – „до крайна победа“, без на тези, които са изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво значи „крайна победа“. Считам, че българското правителство дължи обяснение на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна„, заяви държавният глава Румен Радев.

свързани

Президентът заяви, че не е съгласен нито с финансовата, нито с военната помощ за Киев. 

„Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал. Затова отказах да отстоявам такава позиция“, допълни Радев.

Вместо служебния премиер, прочел позицията ни обаче, на президента отговори бившият министър-председател Бойко Борисов. 

свързани

„Направи се опит да се уплашат българите, и то много манипулативно, че ще ходят български войници в Украйна. Те ще защитават само територията на страната ни. В последните месеци кешът стана като обменна валута и вчера нов опит да се направи инсинуация, че България ще дава кеш на Украйна. България кеш няма да дава„, коментира лидерът на ГЕРБ-СДС.

свързани

Срещата на върха на НАТО ще се проведе от 9 до 11 юли, а българската делегация ще бъде водена от премиера, след като президентът отказа да представлява страната ни на разговорите. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg