Борисов пред US конгресмени: С гласовете на ГЕРБ бяха приети ключови проекти


Борисов пред US конгресмени: С гласовете на ГЕРБ бяха приети ключови проекти

Снимка: БГНЕС

САЩ и България са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички важни теми, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с американски конгресмени, които участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, предаде БГНЕС.

Борисов запозна американските гости с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца. Той е подчерта, че без волята и подкрепата на ГЕРБ нямаше да бъде възможно приемането на решения за предоставяне на военна помощ за Украйна, сключването и ратифицирането на договор със САЩ за придобиване на нова основна бойна машина за пехотата Страйкър, приемането на законопроекти, свързани с придобиването на бойните самолети Ф-16 блок 70, приемането на актуални мобилизационни планове, съобразени с новите планове за отбрана на НАТО и приемането на програма за инвестиции в отбрана до 2032 г., която предвижда над 9 млрд. лева инвестиции в ново въоръжение и техника.

Освен това по думите на Борисов партията му е изиграла важна роля в лицензирането и доставката на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“; стартиране на преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“; стартиране на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД с технология АP 1000; приемане на решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници.

„По време на разговора уверих колегите конгресмени, че колкото по-силен е ГЕРБ, толкова по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентация в отбрана, енергетиката и външната политика на България“, заяви Борисов в заключение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg