Бойко Рашков съди Иван Гешев за „Градинаря“

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков се закани да съди прокуратурата заради проверка за пране на пари, която по-рано през деня държавното обвинение съобщи, че е образувало.

В съобщението на пресцентъра на прокуратурата Рашков не е споменат поименно, говори се само, че става дума за бивш вътрешен министър и настоящ депутат, забъркан в разработката „Градинаря“, за което съобщи първо Bairak.bg.

Останалите двама в парламента, които отговарят на описаноето да са бивши вътрешни министри, са Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ. И двамата обявиха, че не се разпознават в съобщението на прокуратурата. „Не съм извършвал каквото и да е престъпление. Отговарям само на изискването да съм бивш вътрешен министър и депутат“, коментира и Рашков пред bTV.

Прокуратурата обясни съобщението си с „журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител“.

Прокуратурата е получила сигнал по темата. В него „са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари“, гласи съобщението.

Градската прокуратура е наредила на КПКОНПИ да направи проверка.

„Прокуратурата в нашата страна, както правилно се изказа един от лидерите на ПП, трябва да държи речи в съдебната зала“, коментира още Рашков. Според него прокуратурата няма и морално право да прави изявления, без да има стартирало разследване. „Тези колеги, лаская ги като ги наричам колеги, са забравили елементарни принципи и етични норми“, посочи още той.

„Да бъдат така добри да съобщят името. Този, който ще си чуе името, вероятно незабавно ще почне да води дела срещу прокуратурата“, продължи Рашков и припомни колко много дела за обезщетения са водени срещу държавното обвинение. „Само чакам нещо по-конкретно, за да се обърна към съда“, каза той. Рашков посочи още, че никой от прокуратурата не го е търсил по темата.

Рашков е в обтегнати отношения с прокуратурата още откакто беше шеф на бюрото за контрол на СРС-тата, а главен прокурор беше Сотир Цацаров.

После, когато стана служебен и редовен вътрешен министър, а държавното обвинение вече се оглавяваше от Иван Гешев, положението не се подобри. Рашков дори отказваше да се среща с главния прокурор, а върху негов сигнал до служебния правосъден министър Янаки Стоилов стъпи първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Рашков беше призован като свидетел по делото „Хемус“ и дори заплашен с принудителен разпит, тъй като отказва да вземе призовката си.

Бившият вътрешен министър беше проверяван и от НАП, но ревизиите не отриха проблеми.

Очаква се утре Гешев да се яви в правната комисия в парламента, която ще продължи със заседанието си от миналата седмица по законовите промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Преди седмица ГЕРБ осуетиха гласуването на проектите с мотива, че и Гешев трябва да е в залата, а той отсъстваше.

Рашков се закани, ако Гешев се появи в парламента, да го пита дали имат основание на думите на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

Източник: bairak.bg