Бойко Рашков алармира: Прокуратурата покри проверката срещу жената на Гешев

„Аз съм напълно убеден, че нито ГЕРБ, нито ДПС ще подкрепят реформа в съдебната власт. Основания за този извод ми дава поведението на тези партии в годините назад. Тези две партии за нищо на света няма да дадат своя глас за промяна“, казва в интервю за Mediapool бившият министър на вътрешните работи и днешен народен представител от ПП Бойко Рашков.

Г-н Рашков, защо е нужно народните представители да чакат главния прокурор Иван Гешев, за да се реши въпросът как той евентуално може да бъде подвеждан под наказателна отговорност?

Ние на практика изслушвахме заместниците на Гешев, които се държаха безобразно. Очаквахме едни обективни становища от представителите на съдебната власт, а те се държаха в парламента като някакъв щит на началника си. Това направи много лошо впечатление, защото става дума за опитни хора на много високи позиции. Никой не е застрашавал Гешев, нито е отправял някакви упреци към него. Въпросът беше да се вземе отношение по законопроектите, вие представяте ли си, един от заместниците на Гешев, казва се (Борислав) Сарафов, да каже, че законопроектът за промени в НПК на Министерския съвет е писан на коляно?! И това при положение, че този проект бе проверяван месеци наред от Венецианската комисия към Съвета на Европа, докато накрая тази идея бе реализирана? Предлага се назначаването на съдия, избран от Висшия съдебен съвет, който да може да разследва евентуално, ако има данни, че главният прокурор е извършил престъпление. Това не е нещо персонално. Нашите европейски партньори от години ни насочват, че не може да има недосегаеми хора в държавата.

Какво бихте питал Иван Гешев, когато дойде в правната комисия след седмица?

Има много конкретни въпроси, които трябва да му зададем. Особено на фона на изказването на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, който изказа култовата фраза, че българският главен прокурор Иван Гешев е заплаха за националната сигурност на България, а след това е заплаха и за НАТО. Подобно изказване аз не съм чел или чувал от нито един политик. В действителност с безделията на прокуратурата по отношения на някои взривове в нашата страна, които наподобяват взривовете в Чехия

Имате предвид военните заводи и складовете за боеприпаси?

Да. Тези случаи много си приличат . Те се извършват по един и същи начин, както се казва в криминалистиката – modus operandi. Има сериозни основания за съмнения, че представители на руското разузнаване са посещавали нашата страна, както още Чехия и Великобритания. През това време има извършвани взривове, има и покушения. За всички тези факти разследванията отдавна трябваше да са приключили, защото тези действия биха могли да се окачествят и като терористични актове. Ако конгресмен Дейвидсън има предвид тези обстоятелства, аз бих се съгласил с него.

Разследващият журналист Христо Грозев казва, че руската агентура е внедрена буквално на всички нива на българската държава. Вие съгласен ли сте с това негово твърдение, предвид, че сте заемал много високи позиции?

Съгласен съм напълно, защото има и наказателни дела, които вървят за шпионска дейност на руските разузнавателни служби.

Вие очаквате ли ГЕРБ и ДПС да подкрепят предложенията за съдебна реформа?

Аз съм напълно убеден, че нито ГЕРБ, нито ДПС ще подкрепят реформа в съдебната власт. Основания за този извод ми дава поведението на тези партии в годините назад. Помним всички как ДПС характеризира Сотир Цацаров като национално богатство. Този човек, който всяка седмица ходеше на срещи в Министерския съвет с (премиера Бойко) Борисов, въпреки че бе главен прокурор, а след това излизаха фрапиращи изказвания на премиера, свързани с прокуратурата и МВР… Помните ли: „Тази седмица ще задържим еди кой си, има къщи за гости, които трябва да бъдат гушнати“, цитирам, за съжаление, изразните средства на тогавашния министър-председател. Тези две партии за нищо на света няма да дадат своя глас за промяна.

България има да получава над 9 милиарда лева по Плана за възстановяване. Искате да кажете, че за тези партии запазването на статуквото в прокуратурата струва повече от тези 9 млрд.?

Аз съм почти напълно убеден в това. Тези партии няма да подкрепят сериозна промяна в прокуратурата, защото, може би, ако погледнем в някои направления в нашата страна, става дума за много повече пари.

Искате да кажете, че печалбата би била по-голяма от загубата на тези 9 млрд. лева?

Вероятно е така. Вземете предвид общоизвестните дела в нашата държава, които вървят твърде бавно – за строителството на магистрали, за ремонта на пътища, ремонтите на язовирите, където са изтекли 1.2 милиарда лева, от които 1 млрд. лева са дадени авансово на близки фирми до ГЕРБ. Не се строи магистрала, но и парите не са върнати. Има фирми, на които забравям точния брой, за които повечето хора знаят, че са близки до бившите управляващи ГЕРБ, на които са просто подарени едни огромни финансови ресурси. При разследване на МВР, докато бях вътрешен министър, се установи аванс от около 70 милиона лева, отпуснати на една строителна фирма, уж за изграждането на магистралата, тези пари са изнесени с чували, чанти, куфари, сакове от една банка през няколко дни през период от няколко месеца. Това бе почти напълно завършено като разследване, а моята информация е, че или този месец, или другия прокуратурата трябва да се произнесе дали ще го внесе в съда. Има и едно паралелно разследване, което се води в Националната следствена служба, по отношение на ръководни длъжностни лица или министри и зам.-министри към онзи момент, когато тези финансови ресурси са изтекли към тези близки до властта тогава фирми, това дело, както казва народът, му тупат топката. Националната следствена служба няма никакви данни да се насочва към неговото приключване, въпреки че то вече се разследва повече от година и половина. За мен е лесно обяснимо това, че там разследването не се движи бързо, защото, ако се придвижи бързо, обществото в един момент трябва да разбере има ли отговорни длъжности високопоставени лица от правителството на ГЕРБ за магистралите или няма. Публичен факт е изказването на регионалния министър отпреди една седмица. Арх. Шишков потвърди, без да прави разследване, че 1 милиард са дадени за строителство без строителни книжа, без разрешения. Държавата по времето на ГЕРБ си е позволила лукса да изгражда обекти без разрешение. Обикновените хора балкона не могат да си остъклят без разрешение. И защо са бързали толкова? Какво им е пречило за 12 години да построят „Хемус“ законно?

Най-голямото дело от този период в прокуратурата обаче не е „Хемус“. Най-голямото дело е срещу Васил Божков, с което самият Гешев нееднократно се е хвалил. Имате ли идея какво става с това дело? Как се разследваше, докато бяхте министър?

Прокуратурата сега мълчи, защото ако трябва да говори сега, тя трябва да отговори на няколко чисто правни въпроса. Защо своевременно не е потърсила съдействие от компетентните власти в държавата, където се намира Васил Божков? Защо трябва публично този въпрос да се постави пред цялата общественост, аз също съм задавал въпроси, за да вземе прокуратурата отношение толкова късно? Защо прокуратурата не образува своевременно досъдебно производство по твърденията на Божков, че е давал подкупи на Борисов, на Горанов и на неговата пиарка Арнаудова? На тези твърдения прокуратурата не обръщаше никакво внимание и се оправдаваше, че това било защитна теза на един обвиняем. И по този начин прокуратурата в нашата страна си къса дипломите за юристи, защото всеки обвиняем може да дава всякакви обяснения. Обясненията на един обвиняем могат да крият истината по едно дело и по такъв начин да се стигне по най-късия път до разкриването на едно престъпление. Представете си, че Божков твърди истина, че е давал милиони на тези лица, за да може да спаси бизнеса си. Когато вече е разбрал, че не може да спаси бизнеса си и е потърсил клиенти в Италия и в Чехия, като е видял, че това е невъзможно, той напусна България. Иначе до този момент, тъй като е бил в близки отношения до управляващите от ГЕРБ, той не се е чувствал застрашен. Той дори е получавал съдействие от парламентарната група на ГЕРБ и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, за да може да се приемат такива закони, които да го облагодетелстват, за да плаща по-малко налози на държавата. Това е било известно и на хазартната комисия, а тя пък като подчинена на министъра на финансите, трябвало е да знае и самият министър на финансите. И до момента няма никакво обяснение какво е правил Божков при министъра на финансите.

Кой министър на финансите?

Горанов. Никой не отрича, че са правени срещи с Божков.

Има ли доказателства за това?

Има, разбира се. Защо ръководни длъжности лица от ГЕРБ са се срещали към онзи момент с Божков? Включително Борисов, включително Горанов, включително Арнаудова. И по делото ги има тези факти, а и публично ние сме ги чували от Божков, когато отиде в чужбина. Какво ще се събере от тук нататък е друга тема, но прокуратурата не бърза да приключва тези дела, защото тя дори има интерес да не приключи това дело, защото не се знае какво ще каже Божков срещу Борисов и Горанов.

Искат да го държат изолиран в чужбина?

Разбира се. Това е най-удобната позиция за прокуратурата. Тя брани интересите на ГЕРБ.

Грешка ли бе арестът на Борисов, предвид решенията на съда, че действията на МВР са били незаконни?

Не, разбира се. Това, че едно лице е било задържано под стража, а след това съдът е обявил ареста му за незаконосъобразен, това изобщо не означава, че този човек е невинен. Това не означава, че при едно сериозно разследване не би могло да се докаже неговата виновност.

Очаквахте ли преди ареста прокуратурата да направи това, което тя в крайна сметка направи?

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *