Богослов: БПЦ се ориентира повече към Вселенската патриаршия

Светият Синод на Българската православна църква избра тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

„Не беше изненада, че имаше такова напрежение, защото лобитата се откриха ясно, но подозирахме, че би могло и в утрешния ден да се проведат изборите. Но с колеги състуденти духовници, някои митрополити и от бялото духовенство стигнахме до убеждението, че удачно беше да бъде избран и Сливенски митрополит. Лобитата са навсякъде присъщи, във всички организации, включително и църквата като човешка структура“, каза богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на „Денят ON AIR“.

„Поглеждайки назад в историята на нашата църква, има прояви на лобита. Едните лобита са ориентирани към изток, другите към запад, другите са по-центрирани. Лобито е за влияние в нашата родна църква. Архимандрит Никанор спомена, че някога, когато Българската православна църква отказва да участва на събора в Крит, излиза със становище, което се оказва, че е едно към едно с Руската църква. Но сега явно не е така и Българска църква се ориентира повече към Вселенската патриаршия“, допълни д-р Върбаков за Bulgaria ON AIR.

Попитан доколко е силно лобито на Москва, богословът отговори: „Дотолкова, че да повлияе на патриаршеския избор. Митрополит Николай направи няколко знакови посещения, миналата седмица беше в Дубай. Така че виждаме една лавираща позиция, ние мислехме, че той симпатизира на Московската патриаршия, но той е в много добри отношения с Вселенския патриарх Вартоломей“.

„Преди няколко месеца в публичното пространство съобщих, че юни месец е много важен за България. Едно, че трябва да се избира правителство, друго че трябва да се избере патриарх. За разлика от миналия път, когато трябваше да се извършва челната тройка за патриарх – този, който беше вместо предстоятел – покойният Варненски Кирил, той не влезе в тройката, а тук виждаме, че още с първи тур Врачанският Григорий с 11 гласа от 14 влезе“, поясни богословът.

Той е на мнение, че всеки един от тримата е достоен да бъде патриарх.

„Връх на наглостта е политическа партия да взима отношение по вътрешно църковните дела на БПЦ. „Възраждане“ да иска свикване на КСНС – скандално и неприемливо. Ще бъде избран този, който българският народ заслужава. Дядо Григорий беше логично да е в челната тройка. Той е компромисна личност“, добави д-р Благовест Върбаков.

Той прогнозира, че именно Григорий ще е новият патриарх.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg