Боб с еленски бут и манатарки: Едно от изкушенията в кулинарния празник в Елена

Кулинарен празник в балканското градче Елена събра майстори и производители на вкусни деликатеси и много гости. Любителите на еленския бут, на прочутия балкански мед и мляко, дегустираха тънки мезета и опитваха местни рецепти.

Във възрожденска Елена пчеларството е с дълголетни традиции. Медът от Балкана е екологичен и ароматен, препоръчван за лек срещу простуда и различни болести.

„Тук в Еленския балкан може да се извади от акация, липов, и букет билков…историческите данни показват големи традиции тук в пчеларството, защото този район има съчетание на котловина с гористи местности“, сподели пчеларят Димо Димов.

свързани

На изложението гостите можеха да опитат месни деликатеси по старинни рецепти. А според майстори, прочутият еленски бут може да съперничи на италианското прошуто и испанския хамон.

„Домашна луканка и домашният суджук са по рецепта на един стар кулинар майстор от Еленския балкан. Бутът зрее на въздух поне една година! Най- големият майстор на нашите продукти е еленският климат“, категоричен е месопроизводителят Христо Христов.

Вековните гори предлагат изобилие от манатарки, сърнели и пачи крак. Една от уникалните рецепти тук е боб с еленски бут и манатарки.

„Елена трябва да се запомни с туристическите атракции, с кулинарния туризъм“, призова ресторантьорът Иван Трухчев.

С празника „Произведено в Елена“ местната управа слага началото на туристическия сезон.

„Нашият еленски край няма големи промишлени замърсители, всичко което се предлага, цялата продукция е екологично чиста и днес това е важно и хората го оценяват“, подчерта кметът Дилян Млъзев.

Вижте повече в репортажа.
 

Източник: Bgonair.bg