БНБ вече сече евромонети

Българската народна банка (БНБ) обяви официално, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посочи, че това е още една крачка към присъединяването на страната ни към еврозоната. „С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи“, уточни той.

Гюров поясни, че един от етапите е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани. Допълни, че предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на монетите.

Подуправителят на БНБ каза, че след като бъдат изсечени в пробните тиражи, монетите трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Той поясни, че получаването на такъв сертификат за „Монетен двор“ ЕАД ще означава, че можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Гюров допълни, че общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, като това ще стартира, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната. Той смята, че всички изсечени монети, които са част от пробния тираж в момента, ще влязат в официалния паричен трафик след влизането в еврозоната. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg