Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от 2007 до 2011 г., осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за присвояване на около 70 хил. лв.

През 2008 г. Софийска районна прокуратура повдигнала спрямо него обвинение, че в периода 2004-2005 г., като управител на строителна фирма, във връзка с проект, финансиран по европейската образователна програма „Леонардо да Винчи“ е присвоил близо 36 000 евро. Тогава Янев изпратил 20 заварчици на обучение, но не в Германия, както било по проекта, а в Белгия, което породило съмнения, че има злоупотреби с европейски средства.

При повдигането на обвинението му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева, възбранени са били негови имоти, запорирани са били банковите му сметки, наложена му е била забрана да напуска страната, отнети са му били законно притежавани оръжия. Обискирани са били помещения на фирмата, както и домовете на Янев и на 20-те работници. Производството срещу него е продължило 11 г. и четири месеца и през юни 2020 г. е оправдан окончателно.

Бившият кмет е внесъл в съда иск срещу прокуратурата за 120 хил. лв. обезщетение на моралните вреди. Воденото производство довело до негативни влияния върху психиката му, бил злепоставен в обществото като кмет на Дупница, изпитвал страх, напрежение в работата си, бил стресиран и унижен.

На първа инстанция Софийски градски съд му присъди 28 хил. лв. обезщетение и отхвърли иска му до 120 хил. лв., като решението бе потвърдено и от Софийския апелативен съд, но може да се обжалва пред ВКС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg