Без подкрепа за декарбонизация в българската индустрия ще има фалити

Ако българската индустрия не бъде подкрепена рискуваме загуба на предприятия, не само да се изнесат от България, а да се намали производството или направо да затвори. В България тежката индустрия формира около 20% от БВП и е основен генератор на износа.

За миналата година целият износ на тежката индустрия е около 15 млрд.евро. България все още е от индустриалните страни на ЕС и нашият призив е в този път към декарбонизация да ни се протегне ръка, защото капиталните нужди са толкова големи, че за да станат проектите банкируеми, трябва да има някаква външна гаранция.

Това каза д-р инж. Ивайло Найденов, изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването бе провежданата днес Кръгла маса на тема „Интегриран национален план „Енергетика и климат“ – актуализация 2024″. 

За основните лостове и механизми, с които трябва да бъде подпомогната българската индустрия по пътя й за декарбоницазия инж. Найденов каза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е имало едно ограничение за достъпа до средства за декарбонизация, като са били изключени предприятията, които влизат в системата за търговия с емисии. „Тоест, тези, които трябва да се декарбонизират, нямат достъп до тези средства. Сега се дават гаранции, че ще имаме достъп и до национално финансиране и до европейско финансиране, Иновационен фонд, Модернизационен фонд и т.н.“. 

„Това е много важно, защото ние в момента наблюдаваме една парцелизация на пазара по отношение на тежката индустрия в Европейския съюз, защото големите западни страни предоставят изключително много държавни помощи за т.нар. изтичане на въглерод има предвидени в 15 страни 70 млрд. евро държавни помощи до 2030 година. През последните две години, по различни рамки за държавна помощ в подкрепа на индустрията, включително за декарбонизация, са одобрени още 60 млрд. евро. Отделни предприятия получават големи суми, като конкретно може да се види, че в Германия, например, ThyssenKrupp и ArcelorMittal получават от 500 млн. до 1 млрд. евро държавна помощ за декарбонизация“.

Ние не можем да си позволим такъв обем държавни помощи и това създава неравнопоставеност на предприятията в различните страни членки и ако искаме да запазим индустрията, не само в България, а и в ЕС, трябва да има еднакво третиране на централно равнище, тъй като това са централни цени на Европейския съюз, а българската индустрия е европейска индустрия. За пръв път виждаме явен ангажимент, че ще ни бъде осигурен равноправен достъп до такива средства“.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg