ББР дава скромно обезпечен кредит от 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

Срещу крупната сума Керамик ООД на активиста на БСП Саркис Гара Шаклиян е ипотекирано само земя със сграда в покрайнините на Сливен на стойност 319 000 лв.

Пореден скандал се завихря около бившата вицепремиерка Корнелия Нинова, чието име лъсва в съмнително кредитиране на близка до соцлидерката фирма. В началото на август на дружеството Керамик ООД е отпуснат кредит в размер на 4 300 000 лв. от ББР, която неслучайно услужливо от юни 2022 г. се оказва с нов изпълнителен директор – Марияна Петкова.

По всичко изглежда, че и новият изпълнителен директор на банката ще продължи със създадената в последно време порочна практика – огромни кредити със съмнителни обезпечения да се раздават на приближени до властта лица, пише Филтър.

Видно от данните в Търговския регистър от 2008 г. до началото на тази година Керамик ООД се е занимавало основно с производство на строително-керамични изделия, химически материали и пластификатори за строителството. През преходните години дружеството почти не е извършвало дейност, като през 2020 г. няма никакви приходи, а е реализирало единствено загуби. През март тази година обаче дружеството сменя собствеността си, а през май, почти едновременно със смяната на изпълнителния директор на ББР, дружеството сменя рязко и своето поприще, като вписва в търговския регистър изцяло нов предмет на дейност – производство и продажба на електроенергия. Скорострелно, едва два месеца по-късно, дружеството получава многомилионния кредит от ББР, който едва ли изненадващо за някой, е предоставен с цел изграждане на фотоволтаична електроцентала.

Как се финансира кредит за милиони на фирма, която реализира само загуби и без какъвто и да е било опит в сферата на производство на електроенергия? Отговорът е колкото банален в обичайната родна действителност, толкова и стряскащ – с подкрепата на властта.

Саркис Гара Шакилян Снимка: Фесйбук

Действителен собственик на Керамик ООД е Саркис Гара Шакилян, който беше в листата на номинираните за депутати от БСП в област Сливен за 2021 г., като заяви, че ще работи активно за победата на БСП на парламентарните избори. Публично известно е, че той е особено близък с Корнелия Нинова и отговаря за всички политики  на партията в сливенския регион.

Какви обезпечения е предоставило Керамик ООД, за да гарантира правата на банката по този високорисков кредит? Единственото обезпечение на кредита е ипотека върху земя със сграда в покрайнините на град Сливен. Според годишния финансов отчет на Керамик ООД за 2020 г. стойността на ипотекирания имот е едва 319 000 лв. В нотариалния акт за ипотека обаче не е посочен размерът на данъчната оценка на имота, макар същата да е задължителна за изповядване на всяка сделка. Защо? Направен е съзнателен опит да се прикрие фактът, че обезпечението е десетократно занижено в сравнение със стойността на кредита или, с други думи, с активи за 319 000 лв, Керамик ООД е обезпечило кредит в размер на 4 300 000 лв.

Изглежда в ББР имат специална политика за кредитиране на близки до властта лица, тъй като при задължително изискване на банката за 110% обезпеченост на кредитните експозиции в случая са приели обезпечение за под 10% от стойността на експозицията.

Не става ясно как дружество на загуба, без никакви приходи, ще заплаща лихви и главница по кредита, нито как банката ще събере вземането си от съмнителното обезпечение на десетократно по-ниска стойност.

Най-скандализиращото е, че всъщност това е и единственото обезпечение по кредита. От ББР не са поискали Керамик ООД да учреди дори залог върху търговско предприятие, какъвто винаги се изисква при кредитиране на подобни сделки на юридически лица. Причината? Избягва се публичността.

Това е така, защото залогът на търговско предприятие задължително се вписва в Търговския регистър, който е публичен. Очевидно за Керамик ООД не е необходимо да минава през тази неудобна публичност. Логически възниква въпросът как е договорен този толкова неудобен и рисков за банката кредит?

Диалогичността, с която Корнелия Нинова парадираше спрямо коалиционните си партньори в управлението, явно има своята цена и води до прякото й лично облагодетелстване в милиони.

Изглежда именно заради това соцлидерката бавеше връщането на мандата, за да може да подсигури приближените й да получат огромния кредит срещу десетократно по-ниско обезпечение.

Вероятно устните договорки и „надеждността“ на съратниците на Корнелия Нинова са достатъчно обезпечение за поисканите милиони. А изгубилите вече всякакъв смисъл лозунги като „борба срещу корупцията“ са просто произволно хвърляне на прах в очите на все по-невярващия в светлото бъдеще български гражданин, за когото контурите на фигурите „политик“ и „бизнесмен“ стават все по-неясни и абстрактни в процеса на сливането им в едно.

Очевидно  е едно – БСП е тръгнала по нов бизнес път под вещото ръководство на другарката Нинова. За този бизнес път обаче редовите симпатизанти не подозират.

Междувременно, малко сред назначаването на Марияна Петкова за председател на УС и изпълнителен директор от поста си бе освободен друг член на УС – Живко Тодоров. Текучеството в ББР не говори добре за нейното развитие и управление, а може би е знак, че амбициите на принципала й стигат по-далеч от медийно афиширания й образ.

Източник: narod.bg