Асен Василев има 10 дни да покрие дефицита от 1 млрд. лв. във фонда за енергийна сигурност

Нов удар по финансовия министър Асен Василев. С гласовете на всички парламентарни групи, с изключение на ПП-ДБ, парламентът го задължи до 31 март да покрие дефицита от 1 милиард лева във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Остана неясно как Василев ще намери крупната сума без актуализация на бюджета.

В същото време часовникът с времето за правителство тиктака все по-бързо. Нов етап на комуникация между партньорите. През днешният ден вместо да си говорят, започнаха да си изпращат писмени позиции. Броени часове остават до гласуването в пленарна зала на предложения от ГЕРБ кабинет.

Бойко Борисов дава още време на партньорите да мислят за общо правителство, което според ГЕРБ може да се случи само с първия мандат. За разлика от Кирил Петков, който запазва мълчание, през вчерашния ден Асен Василев продължи с атаките и беше категоричен, че вече не иска управление с мандат на ГЕРБ, тъй като внесли кабинет без тяхно знание. 

свързани

„Защо трябва да се откажем от Мария Габриел? Защото един човек я е обидил. Според мен Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира. Много време съм прекарал с него – изключително умен е, но иска да стане водач на тези, които не ни обичат“, настоя Борисов.

Вместо да говорят в парламента, от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ изпратиха писмена позиция. Без да дават отговор ще подкрепят ли кабинет „Габриел“, от ПП хвърлиха топката в полето на ГЕРБ. От ГЕРБ им върнаха жеста. В писмена позиция от партията на Борисов заявиха, че отговорността не е само тяхна. 

свързани

„Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет“, категорични са от ГЕРБ.

Указът на президента за гласуване на правителство е в деловодството на парламента още от вторник вечерта. Сега всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който трябва да реши кога да включи точката в дневния ред.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *