Арестуваха мъж за притежание на защитени пойни птици


Арестуваха мъж за притежание на защитени пойни птици

Снимка: МВР

Полицаи от Девето РУ – СДВР задържаха млад мъж за притежание на защитени видове пойни птици. Иззети са 54 екземпляра, които били затворени в малки клетки и отглеждани в условия, застрашаващи живота им.

Действията на служителите започнали непосредствено след постъпил сигнал за отглеждани пойни птици от дивата фауна, защитени от Закона за биологичното разнообразие. Незабавно сформираният екип, в присъствието на еколог орнитолог към БАН, извършил претърсване на жилище в ж.к. „Филиповци“.

В рамките на оперативните действия са открити общо 54 птици от различни защитени видове – 27 от вида кадънка (щиглец), 13 от вида зеленика, 7 елшова  скатия, 5 обикновено конопарче, кос и една чинка. Установено е, че всички те били затворени в малки клетки и отглеждани в неподходящи условия, застрашаващи живота им. Иззети са също множество клетки и мрежи за ловене на диви птици.

С полицейска заповед за срок до 24 часа бил задържан 21-годишният обитател на жилището. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали по случая в Софийската градска прокуратура на мъжа е наложена мярка „подписка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg