Ангел Найденов: Призивът на Макрон е плод на силна емоция

„Всички без ПП и ДБ искат оставката на министър Тагарев, днес имаме не просто поредното искане – – имаме една сериозна заявка за смяна. Като основен аргумент се извежда закъснялата военна помощ за Украйна, в частност прословутите БТР-и, които не са тръгнали към Украйна. Като слушам днес Борисов, не са само това причините. Очевидно военната помощ за Украйна е сред основанията за съществуване на това управление, а на министъра се гледа като координираща фигура за помощта на Украйна“, коментира бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той беше категоричен, че няма съмнение в професионалната компетентност на Тодор Тагарев, но подчерта, че очевидно не се ползва със солидна подкрепа от управляващите.

„А това и според самия Тагарев вече е проблем, който ще продължи да го съпътства, дори ако остане министър. Той е под кръстосан огън от самото начало на дейността си като министър на отбраната“, добави Найденов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и обявената от военния министър нова помощ, която страната ни ще предостави на Украйна. Убеден е, че не е нужно да бъде изслушван от депутатите, за да е ясно, че той ще бъде по-голям от предишния: „Поне стана ясно какъв е размерът на отпусната вече помощ за Украйна – 13 млн. и преди това 34 млн. Защо го крият – не мога да разбера“.

Бившият военен министър не допуска, че България би изпратила свои системи за противовъздушна отбрана. Но не изключва разговори в посока разполагане на компенсиращи отбранителни способности. България има технически неизправни ракети за ПВО, които за Украйна биха били от полза.

„Украйна има далеч по-големи технически възможности по отношение на ПВО системите и ракетите. Тя разработи собствена противокорабна ракета „Нептун“ с обхват 800 км. Има техническата способност да ги поправи и да ги използва“, посочи Ангел Найденов.

Предположението му за призива на Макрон за изпращане на военни в Украйна е,  че е бил плод на силна емоция и закъсняла реакция на измамено доверие.

„Не става дума за войски, а за военнослужещи в помощ на украинската армия за разминиране на полетата, за развитие на производствения капацитет на Украйна, съдействие за киберотбрана“, допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *