Анализатори: Главчев ще избере неутрално правителство

Президентът Радев избра за служебен министър-председател Димитър Главчев. Той обяви, че ще следва евроатлантическия път на страната, а като приоритет посочи еврозоната и Шенген. Заявката на Димитър Главчев бе също, че ще представи състав на кабинет, който е равноотдалечен от политическите партии.

В студиото на “България сутин” политологът Теодор Славев кометира избора на Главчев с това, че само той се е съгласил. “Той е много свързан с ГЕРБ, но ПП-ДБ няма защо да се оплакват, тъй като те го избраха за Сметната палата. В този случай нямат шанс на тази атака. След като изтече мандатът на служебното правителство, за мен той влиза в конфликт на интереси, защото никой не може да проверява себе си. След това той трябва да подаде оставка като председател на Сметната палата. За тях важат изключително сложни правила”.

„Със сигурност Главчев е по-близо до ГЕРБ, но това не е чак такъв проблем. Концепцията за новото правителство ще се приложи за първи път. Изборът му е напълно легитимен. Той ще опита да избере възможно по-неутрално правителство. Не трябва да имаме илюзии, ние се намираме в политическа война, очаквам и от двете страни да бъде използвана фигурата на Главчев и неговият кабинет като лостове в тази борба. Какъвто и кабинет да се случи, предполагам, че ПП-ДБ ще го използват за кампанията си“, коментира анализаторът Светослав Живков за Bulgaria ON AIR.

Според Славев кадровите промени в администрацията са ключови. „Започнаха заявки, че ще продължат преговорите. Хората си задават въпроса защо тогава отиваме на избори. По-важни са кадровите промени надолу в администрацията. По тях ще проличи дали има степен на съгласуваност между Радев и Главчев. Важни са и другите кадрови промени – агенциите, НАП, митниците, областни управители – тези промени трябва да следят“, подчерта той.

Светослав Живков изрази мнение, че избирателната активност ще продължи да бъде ниска и няма какво да накара хората да гласуват. Обществото става апатично, защото купеният вот има голямо влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg