Ало измамници се прицелиха в китайци, живеещи в чужбина


Ало измамници се прицелиха в китайци, живеещи в чужбина

Снимка БГНЕС

Китайци, живеещи в чужбина, стават мишена на измамници, представящи се за полицаи от родината им, предава БТА. Живееща във Лондон китайка разказа на Би Би Си как е предала всичките си спестявания на униформени, които във видеоразговор ѝ направили виртуална обиколка на фалшиво полицейско управление.

Измамниците се свързали със счетоводителката Хелън Янг и я убедили, че е разследвана за измама в Китай. Те ѝ представили манипулирани доказателства, уличаващи я в престъпление, с което не е имала нищо общо. След това псевдополицаите я заплашили с екстрадиция и престой в китайски затвор. Хелън Янг им предала 29 000 паунда – всичките си спестявания като „гаранция“ в отчаян опит да остане във Великобритания.

Британската медия посочва, че подобни случаи се случват често в китайската диаспора – и то не само в Обединеното кралство.

Така китайските посолства по света са издали предупреждения за измамници, представящи се за полицаи. Към подобни мерки е прибягнало и ФБР на САЩ след серия от случаи на американска земя. Така например възрастна жена от Лос Анджелис предала над три милиона, убедена, че така се спасява от екстрадиция.

Много от тези измами се смятат от експертите за управлявани от китайски организирани престъпни групи, действащи от бази в страни като Мианма, Камбоджа и Лаос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg