Александър Николов: Сектор „Енергетика“ не би трябвало да е политически оцветен

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е в тежко финансово състояние, като дефицитът надхвърля 450 млн. лв. и се очаква да достигне 550 млн. лв. до края на регулаторния период през юни.

„Трябва да се обясни в детайли как се пълни Фондът, ако има липси, защо са те и след това какъв е планът да се запълнят тези липси. Принципно консумацията на електроенергия в България е в много по-голяма част от индустриалните предприятия и от бизнеса, отколкото от домакинствата. Дори да има нужда от компенсация, тя не трябва да е за сметка на гражданите. В най-бедната държава в Европейската държава да натоварваш гражданите си, поради това, че някой е направил нещо или не е направил нещо назад във времето, не е логично“, заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той отбеляза, че е необходимо да излязат отчетите и становищата по въпроса, за да може да се коментира детайлно откъде са дошли тези липси.

„Няма значение как се казва конкретен министър, без да оправдавам никого, факт е, че по време на управлението на кабинета с четворната коалиция с премиер Кирил Петков, цялата система функционираше много добре и приходите от сектор енергетика бяха използвани за абсолютно всичко. Това е факт. По време на така наречената „сглобка“, аз не видях нищо, което да е рационално, от това което се случи“, подчерта Николов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи сектор „Енергетика“ не би трябвало да е политически оцветен, тъй като във всеки момент населението трябва да получава информация за това какво се случва в него и бе категоричен, че в генезиса си думата министър означава слуга на народа.

„Това е въпросът който си стои от август месец 2022 година – кой носи политическа отговорност за служебните кабинети, кой носи отговорност политическа за кабинетите, които са некоалиционни, коалиционни или каквото и да било. Множество пъти чухме странни изказвания от сорта на – този министър е ваш, наш или каквото и да било, а след това тези министри изчезват в небитието“, каза бившият енергиен министър.

„Булгаргаз“ е във фалит, одиторът го е казал. Министерството на правосъдието не си направи труда по време на сглобката да изкара документите на „Булгаргаз публично“. Търговският регистър бавеха официалните отчети да бъдат публикувани. Никой от Българския енергиен холдинг не отвори дума по темата. Повече от година наред КЕВР потвърждаваше цени на газ, които са над борсовите цени, въпреки че влиза азерски газ. Ние винаги плащаме сметката в края. Пак ще ги вземат от населението тези пари. Нашето безхаберие като общество и липсата на обществен натиск за прозрачност на системата води до обедняване и корупция“, категоричен бе Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg