Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи


Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи

Снимка: БГНЕС

Независимо че България вече е в Шенген по въздух и вода и единственото изискване е да се носи само международен паспорт за деца до 14 години, е по-добре да носите и всички останали документи – акт за раждане, декларация на другия родител, че е съгласен детето да пътува.

Пред БНР адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска допълни, че полицията е в правото си на случаен принцип да изиска проверка на нас, като родители, във всеки един момент, особено ако усетят нещо съмнително. Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска. Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

„Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни“, заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

Ако има подадена информация за явен риск от „отвличане“ на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

Децата имат самостоятелно право да пътуват и да се придвижват – това е международен стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на съгласие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят дела пред районен съд, коментира още Йорданка Бекирска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *