Адемов: В ДПС доминират индивидуалните решения и силовият подход

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, заяви в интервю за БНР Хасан Адемов – член на Централното оперативно бюро на Движенето.

По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията:

„Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива. /…/ Сега доминират индивидуалните решения. Доминира силовият подход и затова се създава определено напрежение. /…/ Ние, в ДПС, през годините сме заседавали 3-5-6 часа, дори и повече, преди да подкрепим или да не подкрепим бюджет, преди да подкрепим или не съответно правителство. Според мен скърца механизмът за вземане на решения в ДПС. Централното оперативно бюро не е заседавало от националната конференция досега“, обясни той.

Още по темата

7 юли 2024 16:45

353

Известно е разбирането, че безспорният лидер на ДПС е Ахмед Доган, напомни Адемов. Оперативното ръководство се извършва от двама съпредседатели, които имат ясно разписани ангажименти, права и задължения, посочи той и обясни:

„Двамата съпредседатели имат съвършено различен профил. Единият от тях идва от бизнес средите, където едноличните решения винаги водят до определени резултати и отговорността е на този, който ги взема. Профилът на другия съпредседател е академичен. Той разчита на диалогичността, на вземането на решения, които са достатъчно добре аргументирани, разчита на диалога, на колективните решения“.

Въпреки всичко, според Хасан Адемов, партията е в добра форма. Независимо от различните внушения, ДПС има силите и имунния отговор на структурите да реши собствените си проблеми, изказа мнението си той в интервю за предаването „12+4“.

По думите му обстановката в и извън страната изисква да се положат максимум усилия за съставяне на редовно правителство. Хасан Адемов допълни, че при връчването на втория мандат за съставяне на правителство председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски трябва да отиде при президента Румен Радев с решение, което е взето от колективните органи на Движението, а не еднолично.

Той обяви, че за днес е предвидено заседание на oбластните председатели на Движението за права и свободи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg