Адвокат: Експертизата ще даде отговори за катастрофата с колата на НСО

В тежка катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил и съпредседателят на ПП Кирил Петков, загина друг шофьор.

„Дали има основание за смяна на началника на НСО – да бъде направена такава рокада, няма да промени последствията от този инцидент. Това е случайно събитие, което не може да бъде предвидено. Факт е, че когато се седи зад волана, трябва да се подходи с необходимата отговорност, независимо какъв е служебният автомобил и какви функции изпълнява. Правилата за движение са едни и същи за всички и трябва да се спазват. Няма законова хипотеза, в която да се дава законите да бъдат игнорирани и неспазвани“, каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му шофиралият колата на НСО би получил по-лека присъда, защото предимството му е било отнето.

„На първо място трябва да имаме резултат от изготвено автотехническо заключение, което ще установи каква е скоростта на движение на служебния автомобил на НСО. Ако се изпадне в хипотезата, че тази скорост е превишена, тогава шофьорът на автомобила трябва да поеме съответната наказателна отговорност. Тя ще бъде сериозно смекчена на базата на това, че възрастният мъж и неговата съпруга, които са пострадали, са отнели предимството. Неминуемо ще рефлектира върху наказателната отговорност на шофьора на НСО“, добави Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът е категоричен, че преди със сигурност да се разбере кой е виновен, трябва да има експертиза.

„Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост, ударът бил ли е предотвратим. Много нелеп инцидент, за съжаление, с починал човек. Изготвянето на техническото заключение ще даде категорични отговори кой каква вина има и до каква степен трябва да я понесе. Няма как да има подбудител в условията на непредпазливо деяние“, коментира гостът.

Той допълни, че морална отговорност се крие във всеки един закон.

„В закона във всяка една правна норма има минимум морал, без който нито едно общество не може. Тоест – това не бива да се прави. Моралната отговорност трябва да се прецени с оглед кой какво е направил в тази ситуация малко преди настъпване на катастрофата и ако някой по някакъв начин е допринесъл за това, той трябва сам пред себе си да понесе тази морална отговорност“, добави адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg