АБСУРД: „Лукойл” приземи самолетите на властта

Държавният авиационен оператор (бившият „Авиоотряд 28“) алармира, че няма да може да изпълнява ангажиментите си, защото ще остане без доставчик на авиационно гориво след изтичането на договора с „Лукойл Ейвиейшън България“ на 29 февруари.

Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков един ден преди изтичането на контракта от шефа авиоотряда Златко Златев, научи Mediapool.

„Към момента е невъзможно сключването на нов договор (за доставка на гориво с дружеството на „Лукойл“), което е свързано с наложените ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна“, пише шефът на авиоотряда“ до транспортния министър.

Златев информира, че правителственият авиоотряд е поискал оферти за доставка на гориво от трите наземни оператора на летище София, но е получил оферта само от „Соф Кънект“.

Получената оферта е за над 3400 евро на тон и депозит от 200 000 евро, което не устройва държавното дружество и офертата не е приета. До този момент дружеството е зареждало руско авиационно гориво за малко над 1000 долара за тон.

Поискано е съдействие и от дружествоto на Shell&МОН Aviation, но е получен отказ, защото компанията не се съгласила с поставените от авиоотряда условия. Допълнително усложнeние е, че компанията на Shell ще прекрати дейността си в България през юни. Иначе цената на горивото от Shell e сходна на тази на „Лукойл“

Шефът на „Правителственият авиоотряд“ информира министъра, че при това положение основна опция е парламентът да предостави дерогация на дружеството за зареждане на гориво от „Лукойл“.

Другата възможност е да се приеме много по-скъпата оферта на „Соф Кънект“ или да се сключи договор до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.

Според общодостъпната информация държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *