Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Президентът на Интерпол даде оставка, арестуван е в Китай

ИнтерполКитай потвърди, че изчезналият президент на Интерпол Мън Хунвей е арестуван в родината си. Пекин заяви, че той е обект на разследване от антикорупционния орган в Китай за неуточнени нарушения на закона, съобщи Би Би Си (BBC). Г-н Мън, който е и зам.-министър на обществената сигурност в Китай, беше обявен за изчезнал след заминаването му за Китай от Лион, Франция, където се намира централата на Интерпол, на 25 септември.

От Интерпол обявиха, че са получили оставката на Мън в неделя и тя трябва незабавно да влезе в сила. Националната комисия за надзор на Китай, която се занимава с дела за корупция, включително такива, свързани с държавни служители, заяви в изявление на сайта си, че г-н Мън е обект на разследване. Той е най-новото изчезнало лице в Китай, където редица висши правителствени служители, милиардери и дори холивудски знаменитости изчезнаха през последните месеци.

В изявление в профила си в социалната мрежа Туитър международната организация заяви, че е получила оставката на Мън Хунвей с незабавен ефект. Според правилата на Интерпол старшият вицепрезидент Ким Джон-янг от Южна Корея става действащ президент. Нов президент ще бъде назначен за оставащите две години от мандата на Мън, като той ще бъде избран на общото събрание на организацията в Дубай следващия месец.

В събота от Интерпол призоваха Китай да даде обяснения за статута на Мъж Хунвей, заявявайки, че организацията е загрижена за благополучието на своя президент. Франция започна разследване на изчезването му, но в неделя разследващите обявиха, че нямат допълнителна информация.

Грейс Мън говори малко преди от Китай да потвърдят задържането на съпруга й, казвайки, че според нея той е в опасност. Тя отправи емоционален призив за международна помощ, за да бъде намерен съпругът й. В деня, когато той изчезна, Грейс Мън каза, че ѝ е изпратил социално съобщение в социлните мрежи, което гласяло „чакай обаждането ми“, преди да изпрати емотикон, изобразяващ нож което означава опасност. „Не съм сигурна какво се е случило с него“, каза тя.

С гръб към камерите, за да не не показва лицето си от страх за нейната безопасност, тя прочете изявление на китайски и английски език. „Ние винаги сме свързани със сърцата си, той ще ме подкрепи в това. Това е въпрос на честност и справедливост, въпрос на международната общност, въпрос на хората в родината ми“, каза Грейс Мън.

Теми: Светът