Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Откриха лекарство, което предпазва от атомната радиация

лабораторияУчени от университета в Тексас откриха лекарство, което предпазва от ефектите на атомната радиация и може да помогне на жертвите срещу радиационно отравяне, съобщава агенция ЮПИ. Една инжектирана доза от новия препарат противодейства на животозастрашаващите ефекти от радиацията. Медикаментът е особено ефективен срещу уврежданията, нанесени върху стомашно-чревния тракт. Но инжекцията трябва да се бие не по-късно от 24 часа след облъчването.

Новата разработка се основава на познатата съставка TP508, която се използваше за зарастване на кожата, костите и мускулните влакна. Тя стимулира клетките да поправят тъканта, като вливат повече кръв на засегнатото място. Процесът снижава нивото на инфекция и спасява клетките от загиване.

Изследователите инжектирали опитни мишки с веществото TP508 часове, след като били изложени на летални дози радиация. Учените установили изненадващо високи проценти на оцеляване. Радиационното облъчване води до смъртоносни ефекти и най-вече до увреждането на стомашно-чревния тракт, който загубва способността си да абсорбира водата. А това води до инфекции, пропускане на течности, електролитен дисбаланс и смърт.

Ръководителят на изследването Даръл Карни изтъкна, че медикаментът TP508 предпазва от летални последствия именно критично уязвимия при радиация стомашно-чревен тракт. Облъчените след като бъдат инжектирани, ще имат достатъчно време, за да потърсят специализирана медицинска помощ и да се подложат на нужното лечение, преди да са настъпили фаталните последици.

Теми: Светът, Технологии