Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Мария Габриел и малтийския министър Елена Дали обсъдиха приоритетите на малтийското председателство на Съвета на ЕС

%d0%bf%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b01346Зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел проведе среща в Европейския парламент с Елена Дали, министър на Малта за социалния диалог, потребителите и гражданските свободи. В центъра на дискусията бяха въпросите, свързани с приоритетите на предстоящото малтийско председателство на Съвета на ЕС в областта на правата на жените и равенството между половете. Обсъдени бяха настоящите действия за борба с насилието срещу жените, по-специално важността от ратифицирането на Истанбулската конвенция за предотвратяването и борбата с насилието срещу жени и домашното насилие. Малта ще бъде домакин на конференция на високо ниво през февруари относно отговорите на ЕС по проблема  с насилието над жени, в която Мария Габриел ще представлява Групата на ЕНП в парламентарната комисия по правата на жените и равенството между половете.

Друга важна тема, която беше предмет на обсъждане с министър Дали, е директивата за жените в управителните съвети на дружествата, по която Мария Габриел е докладчик и главен преговарящ за Европейския парламент. Тя повдигна въпроса за необходимостта директивата да залегне в дневния ред на малтийското председателство на Съвета и най-накрая държавите членки приемат обща позиция по въпроса. „Предложението за директива е единственото текущо законодателно досие на ЕС, свързано с равенството между половете, и би било негативен сигнал, ако не постигнем напредък“, коментира Мария Габриел.

През януари Елена Дали ще участва в заседание на Комисията по правата на жените и равенството между половете, за да представи конкретните приоритети на малтийското председателство.

 

Теми: Светът