Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Водата на Марс била открита още преди 5 години

Марс водаКоличеството течна вода на Марс, наличието на която бе потвърдено от учените от НАСА, засега е твърде малко, за да докаже наличие на живот. Това съобщи за латвийското радио „Балтком“ (Baltkom) завеждащият отдела за физика и еволюция на звездите на Института по астрономия на РАН Дмитрий Вибе.

В понеделник Американската космическа агенция (НАСА) съобщи за откриването на най-убедителните до този момент доказателства, че на Марс съществува вода в течно състояние, макар и твърде солена. Данните са събрани от камерите и инструментите на сондата MRO при наблюденията на кратерите в областта на екватора на Червената планета.

Български уред ще измерва радиацията на Марс (ВИДЕО) „Да се говори за развиването на живот на Марс засега е невъзможно, защото развит живот в този вид, в който ни е познат на нас, все пак предполага голямо количество вода и по-меки климатични условия. По-скоро в дадения случай може да се говори, че някъде под повърхността на Марс се запазват условия за малки количества течна вода, много солена и наситена с хлор. По един или друг начин ние се доближаваме, стъпка по стъпка, до това да научим, че на Марс има все по-обещаващи условия от гледна точка на примитивния живот“, казва Вибе.

Откриването на вода на Марс увеличава шансовете за извънземен живот. Според учения информацията, предоставена от НАСА, не е пълноценно откритие, а само потвърждение на предположенията, които учените са правили преди този момент.

„Откритието, за което става въпрос, е направено още преди няколко години. Ивиците, за които съобщи НАСА, са забелязани още през 2010 година – още тогава се изказваше предположение, че те могат да се появяват в резултат на изтичането на повърхността на Марс на живеещи кратко поточета от солена вода. Сега това предположение получи по-солидно потвърждение в резултат на използване на спектрални наблюдения от борда на космическия апарат, който се върти около Марс. Така че не е направено ново откритие, а е потвърдена хипотезата за природата на откритието, направено преди няколко години“, каза Вите.

Теми: Светът, Технологии