Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Възможности за финансиране и обучение до края на 2014 г.

Карта

 • Започна набирането на номинации за Деня на правото да знам 2014
  Краен срок: 14 септември 2014 г.
  ПДИ ще отбележи 28 септември – Международния ден на правото да знам със специална церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация. За целта ПДИ набира номинации в шест категории – четири положителни и две негативни. Със „Златен ключ” ще бъдат отличени заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” ще бъдат порицани практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.
 • Осмо издание на фолклорен събор „Ценово пее и танцува”, 20 и 21.09.2014.
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Главната цел на събора “ЦЕНОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА” е:
  1. Да бъдат съхранени народните песни и танци.
  2. Да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната. 3. Да се стимулира дейността на читалищата при работата им с фолклорни състави, изпълнители на традиционен фолклор.
  4. Да се възпитава любов към българския фолклор и желание у младите хора да изпълняват и слушат българска музика.
  5. Предоставяне на възможност на хората да изявят своя талант в изпълнителското изкуство – песни, танци , обичаи и свирни.
  Инициативата е на Народно читалище „Христо Ботев–1898” с изключителното съдействие на Община Ценово, под патронажа на кмета Петър Петров.
  Право на участие имат всички деца, младежи, девойки и възрастни – певци, свирачи и танцьори от цялата страна.
 • Приключенският университет Red Bull JOURNEYversity набира кандидати, които да въвлече в света на екстремните спортове
  Краен срок: 4 септември 2014 г.
  Ако си журналист, автор, блогър, фотограф, оператор или филммейкър, който иска да отразява екстремни и екшън спортове, значи Red Bull JourneyVersity е точно за теб!
  Темата на втората сесия на JOURNEYversity, която е на ход, е катерене. Поводът за нея е най-голямото международно катерачно турне в света, което тази година ще премине през България – Petzl Rock Trip 2014. Ако искаш да станеш част от това култово събитие, да се срещнеш с известни катерачи от цял свят, да пътуваш с тях от 17 до 23-ти септември, да съпреживяваш емоциите им и после да ги споделиш със света, Red Bull JOURNEYversity ти дава тази възможност.
  За целта обаче първо ще те подготвим. Приключенският университет Red Bull JOURNEYversity започва с първоначално обучение на 9 избрани кандидати. То ще се проведе на 10, 11 и 12 септември в една от най-модерните зали за катерене в света – в една от най-модерните зали за катерене в света – Боулдърленд в София.
 • Уъркшоп по съвременен танц „Възприятие отвъд движението”, 3 – 6 октомври, София
  Краен срок: 18 септември 2014 г.
  Уъркшопът на холандска танцова компания, „De Stilte” е без такса за участие, но с предварителна регистрация. Активните сесии ще бъдат на 4 и 5 октомври в Derida Dance Center. Насочен е както към професионалисти, така и към обучаващи се в областта на пърформанса, танца и театралното изкуство, които желаят да научат повече за това как се прави съвременен танц за деца.
 • Грантове от Фонда СПИН на Елизабет Тейлър
  Краен срок: 31 декември 2014 г.
  Фондът приема кандидатури от всички организации, работещи в сектора на ХИВ / СПИН в световен мащаб. Кандидатите следва да изпратят становище за необходимост заедно с описание на предложената програма и на капацитета на организацията за осъществяване на предложената програма.
  Фондът на Елизабет Тейлър поддържа два вида организации:
  1. Предоставящи преки грижи и услуги на хората, живеещи с ХИВ / СПИН;
  2. Осигуряващи образование за обществеността по отношение на вируса на ХИВ и превенцията на СПИН.
  Критерии за допустимост:
  – Кандидатите трябва да бъдат общности / организации, работещи в областта на ХИВ / СПИН.
  – Кандидатите трябва да са съществуващи организации, които са демонстрирали почтеност в управлението на своите дейности.
  – Кандидатите трябва да имат познания и способност целесъобразно да предоставят услуги или да постигат други поставени цели.
  – Кандидатурите трябва да бъдат написани на английски език.
 • Стипендия за любители режисьори
  Краен срок: 17 септември 2014 г.
  World Nomads предлагат стипендия за любители режисьори, които са страстни пътешественици.
  За да участвате в конкурса, трябва да:
  – Създадете 3-минутно видео на тема пътешествие на английски език. Трябва да изберете една от следните теми: фестивал, по пътя, култивирай се, търси приключения или местна легенда;
  – Качете вашето видео в YouTube или Vimeo;
  – Регистрирайте се и попълнете формуляра за кандидатстване.
  Победителят ще пътува до района на San Luis Potosi, за да улови не само жизнената мексиканска култура, но също така и местните ритуали в „Деня на мъртвите“.
 • Едногодишна стипендия на BAYHOST, Бавария
  Краен срок: 1 декември 2014 г.
  Бавария спонсорира едногодишна стипендии за възпитаници от Източна Европа. Стипендията е за обучение в Баварските държавна университети (университети, университети за приложни науки и университети за изкуство) и църковни университети. BAYHOST предоставя стипендии за всеки предмет, но само за следдипломни изследвания (магистърски и докторски програми).
  Могат да кандидатстват абсолвенти от България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Украйна.
  Стипендия: 700 евро месечно.
 • Зимно училище по междупоколенчесските неравенства, 3-5 ноември 2014 г., Брюксел
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  В рамките на проекта INGRID, Центърът за европейски политически изследвания (CEPS) организира зимно училище, което има за цел да създаде мост между научните изследвания на състоянието на най-съвременните и политическите възприятия на неравенството. Затова то ще събере учени, експерти, както и създатели на политики и реализиращи политики да анализират най-належащите въпроси в рамките на концепцията за неравенството.
  Могат да кандидатстват политици и практици, докторанти и изследователи в началото на своята кариера.
  Участието в Зимното училище е безплатно. CEPS ще покрие разходите за храна и настаняване и ще възстанови пътни разходи (до максимум 400 евро).
 • Harvard Academy for International and Area Studies Fellowships
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Могат да кандидатстват учени от цял свят, които са на път да придобият или наскоро са получили докторска степен.
  Годишната стипендия е в размер на 31 000 – 67 000 щ.д.
 • Грантове за защитници на човешките права на предната линия
  Краен срок: текущ
  Грантовете в размер до 7 500 евро са за организации или отделни лица, които са в риск.
 • Награди Европионери за уеб предприемачи 2014
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  С тези награди Европа отличава уеб предприемаческия талант и най-добрите в Европа технологични предприемачи. Компаниите, които кандидатстват:
  – Следва да създават нови цифрови услуги и продукти, които използват мрежата като незаменим компонент;
  – Основната услуга и / или продукт следва да бъде иновативна в региона на ЕС;
  – Компанията трябва да има седалище в една от страните-членки на ЕС;
  – Най-малко 50% от учредителите трябва да бъдат граждани или постоянно пребиваващи в държави-членки на ЕС.
 • Стаж в Европейския център за модерни езици
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Могат да кандидатстват висшисти, които владеят английски, френски или немски език. Направленията, в които младите хора могат да проведат стажовете си, са общо четири – „Документация и ресурси“, „Финанси и обща администрация“, „Поддържане на интернет страницата на центъра“ и „Организиране и планиране на събития и семинари“. Одобрените младежи получават месечно възнаграждение в размер на 720 евро.
 • Приемат се номинации за глобалната награда за учител от 1 млн. щ.д.
  Краен срок: 5 октомври 2014 г.
  Ако сте учител на деца между 5- и 18-годишна възраст, ако прилагате иновативни и ефективни учебни практики, ако подготвяте вашите ученици да бъдат граждани на света, ако искате да се включите в обществения дебат за учителската професия, то тогава вие сте потенциален кандидат за Глобалната награда за учител за 2014 г. Можете да се номинирате сами или да ви номинират.
  Глобалната награда на учител се фокусира върху приноса, който учителите правят всеки ден, за да създадат процъфтяващо глобално общество.
 • Стипендии на Правителството на Шри Ланка за чуждестранни студенти
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  Стипендиите за чуждестранни студенти са за учебната 2014/15 година и са бакалавърски, магистърски и докторски.
  Могат да се записват всички специалности, различни от медицина и дентални науки.
  Кандидатите следва да имат добри академични постижения, да са на възраст по-малко от 45 години към 15.10.2014. и да имат минимален резултат 550 на TOEFL или 6.5 на IELTS.
 • Награда за фотожурналистика Carmignac Gestion
  Краен срок: 28 септември 2014 г.
  Наградата има за цел да насърчи разследващата фотография в области, които не са в светлината на прожекторите, но са в центъра на геостратегически конфликт с глобални последствия, където правата на човека и свободата на словото са нарушавани.
  В конкурса могат да участва всеки фоторепортер, от цял свят.
  Победителят ще получи на 50 000 евро за заснемане на фотосерия.
 • Резиденция за филмови дейци, Кошице, Словакия
  Краен срок: 8 септември 2014 г.
  Cinefil Kosice в сътрудничество с K.A.I.R. обяви покана за пребиваване на режисьор. Избраният автор ще прекара десет седмици за създаване на филм, чиято тема трябва по креативен начин се свързва с град Кошице. Резиденцията ще започне на 10 октомври и ще приключи на 12 декември.
  Могат да кандидатстват режисьори, които се ангажират да създадат аудиовизуално произведение по време на престоя си в Кошице в следните категории:
  – Игрален филм;
  – Документален филм;
  – Анимационен филм;
  – Танцов филм.
  Финансовата подкрепа представлява:
  – Стипендия от 1500 евро;
  – Възстановяване на пътни разходи до 200 евро;
  – Настаняване;
  – Студио и техническа подкрепа;
  – Производство и местна подкрепа.
 • Докторантури в областта на хуманитарните и социални науки, Германия
  Краен срок: 20 октомври 2014 г.
  Стипендиантската програма „Траектории на промяната“, организирана от ZEIT-Stiftung Ebelin и Gerd Bucerius, разглежда историческите и настоящите процеси на трансформация в съседните на ЕС страни. Програмата предлага стипендии на докторанти в областта на хуманитарните и социалните науки, и поддържа както емпирични изследвания и проекти, насочени към теоретичната рефлексия. За 2014 г. особено се приветстват предложения, които разглеждат променящите се отношения между държави и общества.
  Стипендията е в размер на 1200 евро месечно.
 • Набират се младежи за дуално обучение в Германия 2015
  Краен срок: не е посочен
  Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово,  общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално обучение в Германия.
  Кандидатите трябва:
  – да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
  – да имат българско гражданство;
  – да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен;
  – да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.
  Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място.
  Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:
  – хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач,
  специалист в ресторанти за бързо хранене);
  – хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
  – строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
  – технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
  – други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.
 • Финансиране от National Geographic Society/Waitt Grants
  Краен срок: текущо
  Програмата подкрепя изключителни проекти, които не могат да бъдат финансирани от други източници. Подкрепят се до 100 проекта годишно със суми от 5000 до 15000 щ.д.
 • Програма „Творческа Европа“
  Програма „Творческа Европа“ замени програмите Медия, Медия Свят и Култура, които функционираха в периода 2007-2013 г. Филтрирайте, като в Status посочите Open, за да видите актуалните централизирани конкурси по програма „Творческа Европа“.
 • Национален литературен конкурс за есе за младежи от 16 до 25 години
  Краен срок: 29 август 2014 г.
  Областен съвет на БАС – гр. Стара Загора под патронажа на областния управител на Стара Загора и БСП – Стара Загора обявиха Национален литературен конкурс за есе „Девети септември 1944 г. – ден на промяната“.
  Цел: Да се провокира мисленето на младите хора, творческата им изява и лична позиция по темата на конкурса.
  Право на участие в конкурса имат всички, които са на възраст от 16 до 25 години.
  Конкурсът се провежда в две възрастови групи: от 16 до 18 г., и от 19 до 25 години.
 • Thomson Foundation обяви конкурс за млади журналисти
  Краен срок: 29 август 2014 г.
  Журналисти на възраст до 30 години, които работят в развиващите се страни ( a в това число и България) могат да се състезават в специална категория на наградите UK Foreign Press Association (FPA) Awards, която се спонсорира от Thomson Foundation.
  Тримата финалисти ще летят до Лондон за гала вечерта по награждаването през ноември тази година, където ще имат възможността да се срещнат с други неминирани журналисти и с известни фигури от журналистическия свят.
  Кандидатите трябва да предоставят портфолио от три свои материала, публикувани през последните 12 месеца преди края на август 2014 г. Публикациите трябва да бъдат придружени от превод на английски.
 • Nieman Visiting Fellowship at Harvard
  Краен срок: 29 август 2014 г.
  Фондация Nieman за журналистика в Харвард предлага краткосрочни стипендии на хора, заинтересовани да работят по специални изследователски проекти, насочени към напредък на журналистиката.
  Кандидатите не трябва да са практикуващи журналисти, но трябва да покажат начините, по които работата им в Харвард и Фондация Нийман могат да се подобрят перспективите за бъдещата журналистика. Това може да бъде свързано с изследвания, програмиране, дизайн, финансови стратегии или друга тема.
 • Международен фестивал за комикси, Тревизо, Италия, 4– 28 септември 2014
  Краен срок: 30 август 2014 г.
  Темата на конкурса 2014 г. е явлението изтичане на мозъци.
  Могат да кандидатстват карикатуристи и художници на комикси над 18-годишна възраст.
 • Стипендии на фондация „Мацумае“ за учени от цял свят
  Краен срок: 31 август 2014 г. 
  Учени от цял свят могат да кандидатстват за стипендиите на международната фондация „Мацумае“ със седалище в Токио.
  Финансовата помощ се предоставя за провеждане на научни изследвания за срок от три до шест месеца в периода април 2015 – март 2016 г. Стипендиите ще бъдат отпускани приоритетно за научни изследвания в областта на естествените науки, инженерните науки и медицината.
 • Стипендии за специализация в Япония
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Международната фондация „Мацумае“ в Токио организира стипендиантски програми за кандидати от цял свят.
  Стипендиите се присъждат за научни изследвания, които се провеждат в срок от 3 до 6 месеца в периода април 2015-март 2016 г.
  Приоритет ще имат научните изследвания в областта на инженерните науки, естествените науки и медицината.
  Възможност да получат стипендия имат кандидатите, които:
  – притежават докторска степен;
  – са под 49-годишна възраст;
  – владеят английски или японски език
  – не са посещавали Япония до този момент;
  – притежават покана от японска институция (университет, научноизследователски институт или лаборатория) с работна програма.
 • Национална литературна награда „Николай Хайтов“
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Наградата се присъжда ежегодно за книга с белетристика или публицистика, утвърждаваща националните традиции, нравствеността, родолюбието и духовните послания на писателя Николай Хайтов.
 • Стипендии за учени в областта на хуманитарните науки в Хумболтовия университет, Берлин
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Международният изследователски център „Работа и Човешки цикъл в глобалната история“ към Хумболтовия университет в Берлин кани учени да кандидатстват за стипендии за академичната година 2015-2016. Стипендиите са финансирани от Федералното министерство на образованието и са налични 10-15 стипендии.
  Могат да кандидатстват международно утвърдени учени и пост-докторанти в областта на дисциплините история, антропология, право, социология, политология, география, икономика и териториални изследвания.
 • Международен стаж в Националния музей на Берлин
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Стажът е с продължителност от 1 до 3 месеца.
  Програмата е отворена за дипломирани учени, специализанти и докторанти, както и постдокторанти и професори, които не са пребивали в Германия.
 • InnoPitch конкурс за европейски новатор на годината
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Ако имате стойностна стар-ап идея, която искате да представите пред европейски инвеститори и политици, и сте на възраст под 35 години, този конкурс е за вас.
  От участниците в конкурса ще бъдат формирани 12 екипа финалисти, които ще преминат обучение. 6-те най-добри екипа ще се състезават за наградата.
 • Конкурс за фентъзи разказ „Послания от изток“
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Обичате ли да пишете? Търсите ли перо всеки път, когато получите вдъхновение? Желаете ли да споделите магията на света, който създавате, и с други?
  Разкажете ни какви Послания от изток се крият сред сенките на вашето въображение…
 • Докторантура в човешкото развитие в ландшафта, Унверситет Kiel, Германия
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Кандидатите трябва да притежават магистърска степен (MA, MSc или еквивалент).
 • Международен конкурс за снимка, за подобряване здравето на децата
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  The International Vaccine институт (IVI), международна организация, която открива, разработва и доставя ваксини за подобряване на здравето на децата в развиващите се страни, обяви своя трети международен фото конкурс „Децата на света“.
  Темите на ковнкурса са:
  – Усмихнати деца;
  – Деца от различни страни;
  – Децата на развиващите се страни.
  Може да участва всеки.
  Награда: до 2000 щатски долара
 • Конкурс Дизайн на бъдещето
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Marlegno Сглобяеми сгради, в сътрудничество с Асоциацията на архитектите на Бергамо, обявиха международен конкурс за проектиране на дървени сглобяеми еднофамилни къщи.
  Конкурсът е отворен за специализанти, архитекти, инженери и дизайнери.
 • Удължен е проектът за помощ на доброволно връщащи се арменци в родината
  Краен срок: до края на месец август 2014 г.
  RECEA е посветен на подкрепа и помощ за арменски имигранти да се завърнат доброволно в родината си и се финансира от Фонд за връщане на Европейската комисия.
  Център за реинтеграция Армения предоставя възможност на Арменски граждани, които пребивават легално или нелегално на територията на България да се завърнат доброволно в родината си. Желаещите да се завърнат получават както подкрепа при оформяне на лични документи, така и средства за транспорт до дома, настаняване, лечение, преквалификация и издръжка, в зависимост от специфичните им нужди. Допълнително тези, които желаят могат да подготвят бизнес план и да получат средства за реализиране на малък бизнес в родината им.
  Сдружение ЗА ТЕБ все още разполага с възможност да подкрепи и други желаещи да се приберат у дома като консултациите се извършват при пълна конфиденциалност.
 • Международен фотоконкурс, посветен на Европейския ден за действие срещу ислямофобията и религиозната нетърпимост
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Движението „Не на речта нса омразата” (No Hate Speech Movement) организира международен фотоконкурс, посветен на Европейския ден за действие срещу ислямофобията и религиозната нетърпимост. Изпратете вашата снимка до 1 септември и ще спечелите ваучер за подарък за 300 евро и възможност да участват в дейностите на Съвета на Европа!
  Могат да участват млади хора на възраст между 13 и 30 години.
 • Международен фотоконкурс No Hate Speech Movement
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Движението No Hate Speech организира международен фотоконкурс, посветен на Европейския ден за действие срещу ислямофобията и религиозната нетърпимост на 21 септември 2014 г.
  Участниците следва да са на възраст от 13 до 30 години.
 • Европа на гражданите
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Програма „Европа на гражданите“ до 1 септември 2014 г. приема проекти по три от мерките:
  – проекти на гражданското общество;
  – побратимяване на градове;
  – мрежи от градове.
 • Покана за набиране на проектни предложения по Мярка 1: „Услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак“, Програма БГ 12 Домашно насилие и насилие, основано на полов признак, НФМ
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Мярката има за цел намаляване на скритото домашно насилие и насилието, основано на полов признак, чрез увеличаване и подобряване на услугите за подкрепа на жертвите на ДН и НОПП (изнасилване, сексуално насилие, преследване и т.н.) и чрез създаване на кризисен център.
  Финансиране ще се предоставя за отделни проекти, които допринасят за създаване и оказване на подкрепа и услуги за жертвите на ДН и НОПП (изнасилване, сексуално насилие, преследване и т.н.), като краткосрочно настаняване, консултиране и психологически услуги, информационни услуги, застъпничество и правни консултации и чрез създаване на кризисен център, където се предоставят услуги за подкрепа на жертвите.
  Проектните предложения, които предвиждат дейности, насочени към подобряване на положението на ромското население и по-специално на ромските жени и момичета, които най-често стават жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак, ще получат повече точки по време на техническата оценка на проекта.
  Общото финансиране е в размер на 937 130 евро.
  Минимални и максимални размери на безвъзмездна помощ:
  – Минимална стойност на финансирането – 170 000 евро.
  – Максимална стойност на финансирането – 900 000 евро.
  Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е:
  – 90% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещи организации на проекта са НПО и международни организации. 10% от общите допустими разходи се финансират от собствени източници на водещата организация по проекта или от други източници, напр. банкови заеми или влогове на трети лица. При проекти, изпълнявани от НПО, апортни вноски под формата на доброволен труд могат да съставляват до 50% от съфинансирането, което се изисква от програмата за проекта. С цел изчисляване на стойността на апортните вноски един час доброволен труд ще се оценява на 1/160 от приложимата месечна заплата.
  – 100% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещата организация по проекта са публични субекти (местни, регионални и национални публични институции).
 • Покана за набиране на проектни предложения по Мярка 2: „Организиране на кампании, повишаващи обществената чувствителност, със специален фокус върху ромите и други уязвими групи“, Програма БГ 12 Домашно насилие и насилие основано на полов признак“, НФМ 2009-2014
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  ОБЩА ЦЕЛ НА МЯРКА 2: “Организиране на кампании, повишаващи обществената чувствителност, със специален фокус върху ромите и други уязвими групи”
  Мярката има за цел намаляване на домашното насилие чрез информационни кампании и инициативи за повишаване на информираността и знанието сред ромската общност и други уязвими групи. Целта е да се предотврати домашното насилие и да се насърчи нулева толерантност към такова насилие.
  Чрез разпространяване на информация за домашното насилие сред уязвими групи като ромите и повишаване на информираността на тези групи по проблема и чрез информиране на жертвите на насилие за техните права, жертвите ще имат възможност да търсят защита и подкрепа и да докладват за случаи на насилие в техните семейства.
  Общото финансиране е в размер на 240 000 евро.
  Минимални и максимални размери на безвъзмездна помощ:
  – Минимална стойност на финансирането – 15 000 евро.
  – Максимална стойност на финансирането – 50 000 евро.
 • Покана за набиране на проектни предложения по Мярка 3: „Изследвания и събиране на данни“ Програма БГ 12 Домашно насилие и насилие, основано на полов признак, НФМ 2009-2014
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Общото финансиране е в размер на е 200 000 евро.
  Минимални и максимални размери на безвъзмездна помощ:
  – Минимална стойност на финансирането е 170 000 евро.
  – Максимална стойност на финансирането е 200 000 евро.
  Финансиране по тази мярка ще се предоставя за отделните проекти, които предвиждат изследвания и събиране на данни чрез проведени редица изследователски проучвания на ДН и НОПП.
  Мярката предвижда също изследвания и събиране на данни относно ромското население.
  Проектните предложения, които предвиждат дейности, насочени към подобряване на положението на ромското население и по-специално на ромските жени и момичета, които най-често стават жертви на насилие, основано на полов признак, ще получат повече точки по време на техническата оценка на проекта.
 • Покана за набиране на проектни предложения по Мярка 4: „Услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие“ Програма БГ 12 Домашно насилие и насилие, основано на полов признак, НФМ 2009-2014
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Мярката има за цел намаляване на скритото домашно насилие чрез увеличаване и подобряване на услугите за подкрепа на жертвите на ДН. Финансиране ще се предоставя за отделни проекти, които допринасят оказване на подкрепа и услуги за жертвите на ДН, например краткосрочно настаняване, консултиране и психологически услуги, информационни услуги, застъпничество и правни консултации и други услуги за подкрепа.
  Проектните предложения, които предвиждат дейности, насочени към подобряване на положението на ромското население и по-специално на ромските жени и момичета, които най-често стават жертви на домашно насилие, ще получат повече точки по време на техническата оценка на проекта.
  Общото финансиране е в размер на е 300 000 евро.
  Минимални и максимални размери на безвъзмездна помощ:
  – Минимална стойност на финансирането е 20 000 евро.
  – Максимална стойност на финансирането е 100 000 евро.
  Ставките за безвъзмездна финансова помощ по проект, финансиран от фонда, са както следва:
  – Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 90% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещата организация на проекта са НПО и международни организации. 10% от общите допустими разходи се финансират от собствени източници на водещата организация на проекта или от други източници, напр. банкови заеми или влогове на трети лица. При проекти, изпълнявани от НПО, апортни вноски под формата на доброволен труд могат да съставляват до 50% от съфинансирането, което се изисква от програмата за проекта. С цел изчисляване на стойността на апортните вноски един час доброволен труд ще се оценява на 1/160 от приложимата месечна заплата.
  – 100% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещата организация на проекта са публични субекти (местни, регионални и национални публични институции).
 • Покана за набиране на проектни предложения по Мярка 5: „Кампании за повишаване на информираността и чувствителността“ Програма БГ12 Домашно насилие и насилие, основано на полов признак, НФМ 2009-2014
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Мярката има за цел намаляване на насилието, основано на полов признак, чрез информационни кампании и инициативи за повишаване на информираността и знанието сред жертвите на насилие, основано на полов признак, уязвимите общности и обществото като цяло. Целта е да се предотврати насилието, основано на полов признак, и да се насърчи нулева толерантност към подобно насилие.
  Общото финансиране е в размер на е 170 588 евро.
  Минимални и максимални размери на безвъзмездна помощ:
  – Минимална стойност на финансирането е 15 000 евро.
  – Максимална стойност на финансирането е 50 000 евро.
  Ставките за безвъзмездна финансова помощ по проект, финансиран от фонда, са както следва:
  – Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 90% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещата организация на проекта са НПО и международни организации. 10% от общите допустими разходи се финансират от собствени източници на водещата организация на проекта или от други източници, напр. банкови заеми или влогове на трети лица. При проекти, изпълнявани от НПО, апортни вноски под формата на доброволен труд могат да съставляват до 50% от съфинансирането, което се изисква от програмата за проекта. С цел изчисляване на стойността на апортните вноски един час доброволен труд ще се оценява на 1/160 от приложимата месечна заплата.
  – 100% от общите допустими разходи по проекта в случаите, когато водещата организация на проекта са публични субекти (местни, регионални и национални публични институции).
 • ПРОГРАМА ХЕРКУЛЕС III, Покана за представяне на предложения — 2014 г. – Техническа помощ за борбата с измамите в ЕС
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Органите, допустими за финансиране по програмата, са национални или регионални администрации („кандидати“) на държава членка или държава извън Европейския съюз, които способстват за укрепването на действията на Европейския съюз за защита на неговите финансови интереси.
  Действията, допустими за финансиране съгласно настоящата покана за представяне на предложения, са:
  1. Закупуване и поддръжка на инструменти и методи за разследване, използвани в борбата с нередностите, измамите и корупцията, извършени срещу финансовите интереси на Съюза. Тук е включено специализираното обучение, необходимо за експлоатацията на инструментите за разследване. Инструментите за разследване включват:
  – техническо оборудване за електронно и подвижно наблюдение, включително закупуването и приспособяването на необходими за целта автомобили,
  – техническо оборудване за анализ на цифрови доказателства,
  – техническо оборудване за кодирани съобщения.
  2. Закупуване и поддръжка на устройства, с които да се извършват проверки на контейнери, камиони, железопътни вагони и превозни средства на външните граници на Съюза и в рамките на Съюза, с цел разкриване на контрабандни и фалшифицирани стоки, внасяни в Съюза с цел или последица неплащането на мита и акцизи. Тези устройства включват:
  – закупуване на мобилни и стационарни (рентгенови) скенери — както и разходите, свързани с техния монтаж и поддръжка (3) — използвани от митниците за проверката на контейнери, камиони и леки автомобили, пресичащи външните граници на ЕС или преминаващи транзитно през територията на държава членка, с цел извършването на проверки за наличието на незаконни стоки, и по-конкретно контрабандни или фалшифицирани цигари и тютюн,
  – обучение за митническите служители за работа със скенер, както и обучение за правилното интерпретиране на генерираните от скенерите изображения,
  – софтуер и хардуер, позволяващи обмена на изображения, генерирани от различни видове скенери, в рамките на митническите служби в ЕС и помежду им.
  3. Закупуване, превозване, обучаване, настаняване и изхранване на животни, използвани за разкриването на контрабандни и незаконни стоки въз основа на техния мирис. Тези животни включват специално обучени кучета, но биха могли да включват и други животни, като например плъхове, прасета или пчели, при условие че кандидатът успее да докаже, че използването на тези животни за целта е доказано въз основа на почиващи на факти изследвания. Научноизследователската и развойна дейност за тази цел е изключена от обхвата на настоящата покана за представяне на предложения.
  4. Закупуване, поддръжка и взаимно свързване на системите за автоматично разпознаване на регистрационните номера на превозни средства (Automated Number Plate Recognition Systems – ANPRS) или кодовете на контейнери за цели, свързани със защитата на финансовите интереси на Съюза, при условие че тези системи не се припокриват със съществуващи системи, финансирани от ЕС, като например мрежата EUCARIS (4) или системите ERRU и RESPER (5). Тук е включено специализираното обучение, необходимо за работата с тези системи.
  5. Закупуване на услуги за подпомагане на капацитета на държавите членки за съхранение и унищожаване на иззетите цигари и тютюн.
  Индикативният размер на наличния бюджет за настоящата покана за представяне на предложения е 7 450 000 EUR. Финансовият принос ще бъде под формата на безвъзмездни средства. Той няма да надхвърля 80 % от допустимите разходи. В извънредни и надлежно обосновани случаи финансовият принос може да бъде увеличен, така че да покрива най-много 90 % от допустимите разходи. В поканата за представяне на предложение се посочват критериите, които ще се прилагат за определянето на тези извънредни и надлежно обосновани случаи.
 • Глобални билети InterRail за млади европейци на фондация Schwarzkopf
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  За хора на възраст 17 – 25 години за посещение на съседни европейски страни.
  Това е възможност за младите хора да се запознаят с европейските си съседи, както и да се запознаят с актуалните културни или политически събития там. Важно е, че тези промени се разглежда в контекста на отношенията на страните за гости „с ЕС.
 • Национален конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Конкурсът се осъществява по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на Национална кампания на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”.
  Тема на конкурса: „Победи опасността!”
  Подтеми:
  I. „Победи опасността у дома”
  II. „Победи опасността на пътя и в превозното средство”
  III. „Победи опасността на местата за игра, отдих и забавления”
  В конкурса могат да участват деца и ученици на възраст от 5 до 18 години, които са разделени на 4 възрастови групи.
  Всяко дете има право да участва с до 3 творби по темите на конкурса, с рисунка, фотография или фотоколаж.
 • Грантове за пътуване на Schwarzkopf за млади европейци
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Фондация Schwarzkopf Young Europe предлага на младите хора възможност да се запознаят с европейските си съседи, както и да се запознаят с актуалните културни или политически събития на съответната страна. Пътуването трябва да бъде планирано и извършено само от получателя и трябва да продължи най-малко три и не повече от шест седмици.
  Младите европейци на възраст между 18 и 26 от други страни, освен Германия, могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ за пътуване за Германия.
  Грант: 550 евро за мин. три и макс. шест седмици.
 • Конкурс „Рада Казалийска“
  Краен срок: 1 септември 2014 г.

  В памет на първата българска поетеса и светска учителка в Родопския край. Регламент:
  – до две стихотворения, а за разказ или есе – до три печатни страници.
  – непрофесионални автори.
  – без възрастови ограничения.
  – Непубликувани творби.
  – Три имена, адрес и телефон за контакт.

 • Traces of History’s Research Fellowship at University of Oslo, Norway
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Проектът на университета в Осло се стреми да проучи средновековни германски и романски езици, за да се идентифицират възможните функции, които могат да обяснят защо германските езици са запазили словореда си, докато романските езици са го загубили. Кандидатите трябва да притежават магистърска степен или равностойна по лингвистика, европейски езици или сродна дисциплина. Успешният кандидат трябва да има и добри работни умения на английски език.
 • Трети международен конкурс за видеоклип “Посочете преводача” за остроумен кратък видеоклип, насочващ вниманието към значението на литературните преводачи
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  За трета поредна година ЕСАЛП, Европейският съвет на асоциациите на литературните преводачи, организира конкурс за остроумен кратък видеоклип, който да допринесе за видимостта на литературните преводачи.
  Темата тази година е „Портрети на литературни преводачи”.
  Приемат се видеоклипове с продължителност до 3 минути.
  Видеоклиповете могат да бъдат озвучени или субтитрирани само на английски или френски език, работните езици на ЕСАЛП.
 • Стипендиантска програма на CERN, Швейцария
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Стипендиантската програма на CERN предоставя около 150 стипендии годишно. Около половината са за изследователска работа (в експериментална или теоретична физика) и половината са за напреднала развойна дейност и свързаните с това изследвания в широк диапазон на приложните науки, информатика и инженерство.
  Могат да кандидатстват наскоро завършили студенти или докторанти в технически области, идващи от държава-членка на CERN (Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство).
 • Програма за обществени лидери Jeanne Sauvе
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Програмата е двегодишна и дава възможност да се развият ярки обществени лидери.
  Темата за 2015 – 2017 е „Обществени лидери за кутурно многообразни общества“.
  Приветстват се кандидати на възраст 25 – 30 години, завършили висше образование, с опит в областите застъпничество, комуникации, образование, управление, политика, социални иновации и други области, свързани с общественото лидерство.
 • Нови медийни посланици
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  С цел да насърчава и развива Ресурсния център на Групата на европейската младеж за промяна (Resource Center GEYC) в Букурещ, Румъния, отправи покана за представяне на кандидатури за поста на „Нов медиен посланик“ – за три месеца практическо обучение в областта на социалните медии, мултимедия, PR и комуникационни умения:
  – 3-месечният период на обучение е от 15 септември до 15 декември 2014 г.;
  – Участие: най-малко 5-10 часа / седмично;
  – Всички дейности ще се извършват по инициатива на кандидата, следователно те могат да бъдат онлайн или на местно ниво, за да не се изискват никакви разходи за сметка на кандидата.
  Кандидатите следва да могат да общуват на английски.
 • Подкрепа за промотиране на документални филми на Bertha BritDoc Fund
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Фондът се стреми да поддържа интелигентни, стратегически информационни кампании за амбициозни независими документални филми със социален проблем в основата си; филми, които имат способността да постигнат реална промяна на местно, регионално или глобално ниво.
  Стипендиите са на разположение на режисьори от цял свят.
  Грантовете са в диапазон от 5000 до 50 000 GBR. Моля, имайте предвид, че тези субсидии не са производствени субсидии.
 • Програма „Еразъм+“
  Програма „Еразъм+“ замени седем програми от периода 2007-2013 г.: Програма за обучение през целия живот (Еразъм, Леонардо да Винчи, Коменски, Грундвиг), Младежта в действие, Еразъм Свят, Темпус, Алфа, Едулинк и Програма за сътрудничество с индустриализираните страни.
  Ново допълнение е подкрепата за проекти в сферата на спорта. Актуални централизирани конкурси по програма „Еразъм+“:
  – Изграждане на капацитет в сферата на младежта, кръг 2 – Краен срок: 2 септември 2014 г.;
  – Подкрепа на реформи в Европейското пространство за висше образование – Краен срок: 30 септември;
  – Европейска политика за експериментиране – Краен срок: 2 октомври 2014 г.
 • H2020-SILC-II-2014: SUSTAINABLE INDUSTRY LOW CARBON II
  Краен срок: 2 септември 2014 г.
  В рамките на инициативата SILC II се очаква да се разработят иновативни, икономически ефективни технологии, за да се намали интензивността на емисиите на парникови газове на производствените и преработвателните индустрии. Целевите индустрии включват, наред с другото, желязо и стомана, цветни метали като алуминий и мед, цимент, стъкло, целулоза и хартия, химикали и керамика.
 • Erasmus+ Летен обучителен видеоконкурс 2014
  Краен срок: 5 септември 2014 г.
  Изпратете оригинален видеоклип, разказващ или показващ какво имате намерение да учите, и получете шанса да спечелите пътуване за двама до Брюксел (Белгия), настаняване за две нощувки в Брюксел, както и два билета за събитието TEDxBrussels през декември.
  Видеото трябва да бъде не по-дълго от 30 секунди, не по-голям от 50 MB и в една от файлови формати:. AVI, MOV, WMV, или Mp4.
 • Програма за изследвания на Toyota Foundation 2014 „Проучване на нови ценности в обществото“.
  Краен срок: 5 септември 2014 г.
  Toyota Foundation приема предложения за проекти по Програмата за изследвания „Проучване на нови ценности в обществото“. Главната цел на грантовете за изследвания е да са посветени на актуалните теми в обществото, засягащи човека и околната среда, социалното благосъстояние, образованието и културата.
  Допустими проекти:
  – Общи научноизследователски проекти – до 4 милиона йени (около 39 000 щ.д.) за едногодишни проекти и до 8 милиона йени (около 78 000 щ.д.) за проекти, продължаващи две години. Общата отпусната сума е 80 милиона йени.
  – Индивидуални научноизследователски проекти – до 1 милион йени (около 9750 щ.д.) за едногодишни проекти и до 2 милиона йени (около 19 500 щ.д.) за проекти, продължаващи две години. Общата отпусната сума е 20 милиона йени.
  Критерии за допустимост:
  – Кандидатите (представители или участници) могат да бъдат граждани на всяка държава без ограничение.
  – Няма ограничение за участие на кандидатите (или липса на участие) в университет, изследователски институт, НПО или други организации.
  – Финансирането не може да бъде използвано за лични нужди на кандидатите.
  – Предложения, които включват изследвания в дисциплини и области съвместно с НПО, изследователи от университети или изследователски институти, се приемат с приоритет.
 • Фотоконкурс „Да изобразим достойнството“
  Краен срок: 5 септември 2014 г.
  Фотоконкурсът е глобален конкурс за фотография, целящ да се илюстрира и да ни се покаже какво означава достойнството. Фотографи от цял свят – признати и начинаещи – са поканени да покажат своите творби.
 • Проект “Моята банка на бъдещето”
  Краен срок: 7 септември 2014 г.
  Предназначена е за студенти от различни университети и специалности, свързани с банковия бизнес – финанси, икономика, бизнес администрация, маркетинг, информационни технологии, счетоводство и др. Иновативната програма предоставя възможност на участниците да работят по реални бизнес казуси с подкрепата на мениджъри от банката, които да бъдат техни ментори. По време на програмата за участниците ще бъдат организирани и допълнителни обучения.
  Програмата „Моята банка на бъдещето“ открива нови хоризонти за развитие пред младежите, давайки им възможност да се докоснат до реалната бизнес среда и да почерпят опит и знания от нея, като:
  – Се срещнат с най-добрия учител – практиката;
  – Научат нови неща и се включат в специално разработени за програмата обучения;
  – Да работят по реални проекти и да представят своите идеи пред мениджмънта;
  – Шанс да се включат в Стажантската програма на УниКредит Булбанк.
 • Награда на EAEA Grundtvig за образование за възрастни
  Краен срок: 7 септември 2014 г.
  Наградата се връчва от Европейската асоциация за образование за възрастни (EAEA) на организацията, представила най-добрия проект в тематичната област. През 2014-а се канят за представяне проекти по темата „Да помним Първата световна война за бъдещето – образованието за възрастни насърчава мира и сближаването в Европа”
 • Гражданската конференция „Младежи и градско обновяване“, 8 ноември 2014
  Краен срок: 7 септември 2014 г.
  кипът на „Проект за градско обновяване с младежко участие – СМЕН“ ви кани да вземете участие в гражданската конференция „Младежи и градско обновяване”. Конференцията ще се проведе на 8 ноември 2014 г. в Лабораторията за градски дизайн, Христо Смирненски №1.
  Целта на настоящата конференция е да дебатира върху различните инструменти за градско обновяване – от една страна, това са властовите подходи за планиране, които задават рамката за бъдещо развитие на територията, от друга, промяната се случва „отдолу”, като резултат от граждански активизъм и различни техники за „правене на мястото”. Срещата на двата подхода се възприема като условие за общо приемане и очаквана дълготрайност на намесите в средата – физическа и социална. Градското обновяване е процес, който отразява съвременните социaлни трансформации, като изследва постоянната взаимовръзка между физическата и социалната среда, която възпроизвежда града. Поставяме пресечната точка между младежите като носители на нови стремежи и/или форми на живеене и градското обновяване като процес и/или продукт отнесен към градска среда.
  Приемат се доклади свързани със следните теми:
  – Младежка уязвимост и маргинализация, миграция и безработица в градовете и градските райони
  – Младежите и начините на обитаване, местата на заетост, средата за отдих и развлечения, начините на придвижване
  – Влияние на младежките дейности върху живота и тъканта на обществените пространства и душевността на местата
  – Участие и отношение на младежите към процеса на градско обновяване и преобразуване на обществени пространства и градското наследство, въвличане в процесите на планиране, проектиране и осъществяване
  – Гледни точки върху растежа и свиването на растежа, свободата и равенството, социалната екология и градския метаболизъм
  – Въздействия, (странични) ефекти, ефективност, (външни) разходи и ползи от обществени и частни намеси и инвестиции в градовете
  – Градски политики и гражданска активност свързани с предприемачество, иновации и творчество
  – Младежите и съвременната визуална градска култура, включващия градски дизайн, творческата съпротива в градска среда, виртуалните градове и въобразени пространства, градските екстремни спортове и градски реални и виртуални игри
  – Други
  Заявката за участие трябва да включва Абстракт на предлаганатa тема (до 300 думи), до 5 ключови думи, кратко представяне на авторите (до 100 думи на автор).
  Може да участвате в конференцията с доклад, презентация или постер, Ваши изследвания, инициативи или личен опит върху проблеми, по които работите.
  Можете да заявите желание за участие като ни изпратите на smen.poduyane@gmail.com тема и кратък абстракт.
 • Второ издание на европейския видео конкурс за гражданство EVS Film Festival 2014
  Краен срок: 7 септември 2014 г.
  Ако сте под 35-годишна възраст, живеетев Европа, креативни сте и имате желание, изпратете свое видео с продължителност до 3 минути, показващо вашата визия за гражданството!
  Тази година темата е цитатът на Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“.
 • Малки грантове Football People за анти-дискриминационни действия в Европа
  Краен срок: 7 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват формални или неформални групи или организации, които искат да се борят с дискриминацията във футбола.
  Ако обичате футбола, присъединете се към общата борба за равенство и социална интеграция на малцинствата. Присъединете се към силите си с хиляди фенове, играчи, малцинствени групи и неправителствени организации. Организирайте дейности, подкрепа на други хора и разпространявайте посланието за силата на многообразието. Всеки може да се изправи срещу дискриминацията във футбола с пряко действие.
  Схемата подкрепя нефинансирани групи като организации на фенове, етнически малцинствени групи, училища и правозащитни групи ЛГБТ, за да им помогне да стартират дейности в тяхната общност, стадион или град.
  Дейностите трябва да се изпълняват по време седмиците Football People, между 09 и 23 октомври 2014 година.
  Малките грантове са в размер на 400 евро.
 • Процедура за набиране на проектни предложения по Национална програма за младежта (2011-2015)
  Краен срок: 8 септември 2014 г.
  Подпрограма 1 – Развитие на мрежата от младежки информационно-консултантски центрове
  Подпрограма 2 – Национални младежки инициативи и кампании

Тема 1: Национална академия „Млади лидери“
Тема 2: „Активиране на млади хора в малките населени места“

Подпрограма 3 – Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи

 • ПРОГРАМА ХЕРКУЛЕС III, Покана за представяне на предложения — 2014 г. – Юридическо обучение и проучвания
  Краен срок: 8 септември 2014 г.
  Целта на настоящата покана за представяне на предложения е да бъдат предоставени безвъзмездни средства по-специално за повишаване на степента на развитие на специфичната правна и съдебна защита на финансовите интереси на Съюза от измами чрез насърчаване на сравнителноправния анализ.
  Комисията (OLAF) ще отпуска безвъзмездни средства за действия, които имат за цел:
  — разработване на научноизследователски дейности на високо равнище, включително проучвания в областта на сравнителното право,
  — подобряване на сътрудничеството между практикуващите специалисти и представителите на академичните среди (чрез дейности като конференции, семинари и работни срещи), в това число организирането на ежегодната среща на председателите на сдруженията в областта на европейското наказателно право и защитата на финансовите интереси на ЕС,
  — повишаване на информираността на съдебната власт и други клонове на юридическата професия относно защитата на финансовите интереси на Съюза, в това число публикуването на научни знания относно защитата на финансовите интереси на Съюза.
  Тези действия могат да се постигнат посредством организирането на: проучвания в областта на сравнителното право, конференции, семинари, работни срещи, периодични издания и др.
  Кандидатите трябва да бъдат:
  — национални или регионални административни структури на държава членка и участваща държава, които допринасят за укрепването на действията на равнището на Съюза за защита на финансовите интереси на Съюза,
  или
  — научноизследователски и образователни институти и организации с нестопанска цел, при условие че са създадени и са функционирали поне една година в държава членка или участваща държава и допринасят за укрепването на действията на равнището на Съюза за защита на финансовите интереси на Съюза.
  Общият размер на бюджета, предвиден за настоящата покана за представяне на предложения, е около 550 000 евро.
  Финансовият принос ще бъде под формата на безвъзмездни средства. Той няма да надхвърля 80 % от допустимите разходи. В извънредни и надлежно обосновани случаи финансовият принос може да бъде увеличен, така че да покрива най-много 90 % от допустимите разходи. В поканата за представяне на предложение се посочват критериите, които ще се прилагат за определянето на тези извънредни и надлежно обосновани случаи.
 • Грантове за разследващи журналистически проекти
  Краен срок: 8 септември 2014 г.
  Съветът на директорите на Фонда за разследващата журналистика се среща 3-4 пъти всяка година, за да разгледа молби за отпускане на безвъзмездни средства за разследване, проекти и книги. Фондът възнамерява да подкрепи разследващата журналистика истории от цял свят.
  Могат да кандидатстват журналисти от цял свят.
  Грант: 5000 щатски долара
 • Онлайн фотоконкурс „България атрактивна туристическа дестинация“
  „ …При всеки поглед новий, по нови красоти….”- Иван Вазов

  Краен срок: 9 септември 2014 г.
  Конкурсът “ България атрактивна туристическа дестинация“ за шести пореден път навлезе в последният си трети заключителен етап. Той вече е отворен и всеки може да участва в него, като изпрати до 3 снимки, които да отговарят на темата и носят посланието на конкурса.
  Чрез фотографиите си, наши и чужди граждани, имат възможност да покажат своите впечатления и отношение към туристическите ни забележителности (природни, културни, исторически, атракциони, обичаи, бит и други). Така използвайки възможностите на глобалното интернет пространство успяваме да презентираме и популяризираме туристическите атракции и много неоткрити кътчета в страната ни.
  Нека покажем България такава каквато я виждаме!
 • Магистърска степен по демокрация и човешки права в Югоизточна Европа – ERMA
  Краен срок: 9 септември 2014 г.
  „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа“ е едногодишна интердисциплинарна магистърската програма, която се провежда съвместно в университета в Сараево, Босна и Херцеговина, и Болоня, Италия.
 • Резидентна програма за аниматори в Токио
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Агенцията по културните въпроси (Bunka-CHO / Правителството на Япония) организира в програма за пребиваване, която има за цел да даде на трима изключителни млади художници-аниматори от цял свят възможност да пребивават в Токио и създадат нови произведения, докато пряко взаимодействат с японската анимация и култура. Целта на проекта е да насърчи както създаването на отлични произведения, така и по-добро разбиране на японската култура. Програмата ще се проведе в Токио между 07 януари и 17 март 2015 г. Проектът включва: образование / обучение, посещения / обмен на събития, както и създаване на нова творба, която ще бъде представена в края на програмата.
  Младите творци, които кандидатстват за програмата, следва да са на възраст от 25 до 30 години.
 • Покана за представяне на предложения за създаване на общности на знание и иновации (KICs – ОЗИ)
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Приоритетни области, засегнати в поканата, са:
  – иновации за здравословен начин на живот и активен живот на възрастните хора;
  – суровини – устойчиво развито проучване, добив, преработка, рециклиране и заместване.
 • Финансиране на проекти за превод на българска художествена литература
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за финансиране на проекти за превод на българска художествена литература. Програма “Преводи” дава подкрепа за еднократни проекти за превод на българска художествена литература.
  Целта на програмата е да допринесе за популяризиране на българската художествена литература в чужбина, като подпомага превода на разнообразни по жанр произведения на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието на българското литературно творчество.
 • OECD Cooperative Research Programme дава финансова подкрепа за международни конференции
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Финансират се международни конференции, семинари, конгреси, симпозиуми през 2015-а.
  Могат да кандидатстват учени, работещи в областите селско и горско стопанство, рибарство.
  Целта на схемата е да информира политиците, промишлеността и академичните среди за настоящите и бъдещите научни разработки и възможности в тези области.
  Заявленията трябва да се вписват в една от следните три теми на изследване:
  – Предизвикателството на природните ресурси;
  – Устойчивостта на практика;
  – Хранителна верига.
 • Европейска награда за мода на тема „Свобода”
  Краен срок: 12 септември 2014 г.
  Европейската награда за мода 2015 на тема „Свобода“ е търсене на модата като израз на отношението: социална утопия, поетичен символ на протест, или бягство от ежедневната рутина.
  Конкурсът е разделен в две категории: студенти и дипломанти.
  Могат да кандидатстват студенти по дизайн или възпитаници на всички дисциплини.
 • Поетичен конкурс „Свищовски лозници“
  Краен срок: 12 септември 2014 г.
  Конкурсът е напълно анонимен. Всеки автор може да участвува с по едно непубликувано стихотворение, изпратено в три еднообразни екземпляра в печатен вид на машина или в компютърна разпечатка. Ръкописи не се приемат. Всяко стихотворение се придружава от малък плик с трите имена, адреса и телефон за връзка на своя автор.
 • Конкурс „Дърво с корен”
  Краен срок: 14 септември 2014 г.
  За пета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява начало на набирането на номинации за обичани или запомнени с някакво преживяване дървета. И в унисон с юбилея – в 5 категории -„Дърво с корен“, „Млад природолюбител“, „Дърво с бъдеще“, „Вековните дървета говоря“ и „Дървото на нашето семейство“.
 • Национален конкурс за студенти и докторанти по проект „Техностарт-насърчаване на иновационната активност на младите хора в България“
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Целта на проекта е да се подпомогнат младите хора да започнат собствен бизнес в най-ранен етап като им се предостави безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 000 лева за всеки одобрен бизнес план.
  За да получи финансиране на проекта, всеки кандидат след одобряване на бизнес плана му трябва да регистрира своя фирма (ЕООД или ЕТ) по Търговския закон в Агенцията по вписванията и да осигури задължителен собствен принос от 10% от размера на безвъзмездната помощ, под формата на финансови средства и/или материални активи.
  Допустими кандидати по проекта са:
  1. Физически лица – български и чуждестранни граждани, които са студенти през учебната 2013-2014 г. във висши училища в България, получили акредитация и създадени по условията и реда на Закона на висшето образование, независимо от формата на обучение.
  2. Физически лица – български граждани, които са студенти през учебната 2013-2014 г. във висши училища в чужбина, признати от съответната страна, независимо от формата на обучение.
  3. Физически лица – български и чуждестранни граждани, дипломирани с образователно-квалификационна степен Бакалавър или Магистър през 2014 г. или 2013 г. във висши училища в България, получили акредитация и създадени по условията и реда на Закона за висшето образование.
  4. Физически лица – български граждани, дипломирани с образователно-квалификациона степен Бакалавър или Магистър през 2013 г. или 2014 г. във висши училища в чужбина, признати от съответната страна.
  5. Физически лица – български и чуждестранни граждани, които са докторанти, през учебната 2013-2014 г. или са получили докторска степен през 2013 г. или 2014 г. в България.
  Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 400 000 лв.
 • BULDOC Берлин – Дни на българското документално кино, 16 – 20 октомври 2014
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Фестивалът е платформа за изява на български творци.
  Филмите – кандидати следва да са с дължина от 2 до 20 минути, с английски субтитри и надписи, да не са качени в стрийминг-портали,Youtube, Vumeo, формат на файла mpeg 4.
 • LIFE Action Grants 2014
  Краен срок: 16 октомври 2014 – за традиционни проекти; 29 октомври 2014 – за подготвителни проекти; с концепция – 10 октомври 2014 за интегрирани проекти; 15 септември 2014 – за проекти за техническа помощ; в текущ порядък до 30 септември 2015 г. за проекти за изграждане на капацитет
  Настоящата покана обхваща безвъзмездни средства за дейности „традиционни“ проекти, подготвителни проекти, интегрирани проекти, проекти за техническа помощ и изграждане на капацитет проекти. За подпрограмата за действия по климата, този разговор ще покрива безвъзмездни средства за дейности само за „традиционните“ проекти и изграждане на капацитет проекта (останалите видове ще бъдат обявени от 2015 г. нататък).
  Традиционните проекти обхващат следните приоритетни области:
  – LIFE Натура и Биоразнообразие
  – LIFE Околна среда и ресурсна ефективност
  – LIFE управление и информация за околната среда
  – LIFE Промяна на климата – Смекчаване
  – LIFE Промяна на климата – Адаптиране
  – LIFE управление и информация на климата
  Краен срок: 16 октомври 2014 в 16.00 часа местно време Брюксел за традиционния проекти
  Подготвителни проекти (подпрограмата само за околната среда, а не за действия по климата) отговарят на специфичните нужди за развитието и прилагането на политиката и законодателството на Съюза за околната среда или климата.
  Краен срок: 29 октомври 2014 в 16.00 часа брюкселско местно време за подготвителни проекти
  Интегрирани проекти (подпрограма за околна среда, а не за действия по климата) са проекти реализиращи в голям териториален мащаб (регионалeн, мулти-регионалeн, националwн или транс-национален мащаб) планове или стратегии, изисквани от специфичното законодателство на Съюза за околната среда или изменението на околната среда или климата, разработени в съответствие с други актове на Съюза или разработени от органите на държавите-членки, главно в областта на природата (включително управление на мрежата Натура 2000), вода, отпадъци, въздух и изменението на климата, смекчаване и адаптиране, като същевременно се гарантира участието на заинтересованите страни и насърчаване на координация с и мобилизация на най-малко един друг подходящ съюз, национални или частни източници на финансиране.
  Краен срок: Фаза I, концепция бележка 10 октомври 2014 16.00 часа местно време Брюксел
  Краен срок: Phase II, пълно предложение април 2015
  Проекти за техническа помощ (подпрограма за околната среда, а не за действия по климата) предоставят, чрез безвъзмездни средства за дейност, финансова подкрепа, за да помогне на кандидатите да подготвят интегрирани проекти.
  Краен срок: 15 септември, 2014 в 16.00 часа местно време Брюксел.
  Проекти за изграждане на капацитет – осигуряват финансова подкрепа за дейности, необходими за изграждане на капацитета на държавите-членки, включително национални или регионални звена за контакт по LIFE, с цел да се даде възможност на държавите-членки да участват по-ефективно в програмата LIFE.
  Краен срок: текущо до 30 септември 2015 г. 16.00 часа местно време Брюксел.
  Общият бюджет за настоящата покана е 283 122 966 евро. От тях 238 862 966 евро са предвидени за подпрограмата за околната среда и 44 260 000 begin_of_the_skype_highlighting 44 260 000 FREE  end_of_the_skype_highlighting евро – за подпрограмата за действия по климата. Най-малко 55% от бюджетните средства, отпуснати за проекти в рамките на подпрограмата за околната среда, следва да се посветят на проекти, подкрепящи опазването на природата и биологичното разнообразие.
 • Докторат по устойчиво градско и регионално развитие, Германия
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Предназначен за носители на магистърска степен по териториално планиране и развитие (включително градско и регионално планиране, градско възстановяване, ландшафтно устройство, планиране на трафика), география, икономика, или науките за околната среда.
  Осигурява се месечна стипендия, двупосочен самолетен билет, средства за академичната програма, научни изследвания, свързани с разходите.
  Не е задължително да говорите немски.
 • Фотографска награда Syngeta
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Вторият конкурс за фотографии за наградата Syngenta кани фотографи от цял свят да изследват напреженията и отношенията между недостига на вода и отпадъците чрез завладяваща образност. Фотографите могат да изпратят своите снимки в две категории: професионална и отворена.
  Могат да участват любители, професионални, студенти фотографи.
 • Награди на Асоциацията на кореспондентите на ООН
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Асоциацията на кореспондентите на ООН (UNCA) кани медиите по света да представят свои кандидатури за 19-те Годишни Награди на UNCA за най-добър печат, излъчване (TV & радио), и онлайн медийно отразяване на Организацията на обединените нации, агенциите на ООН и работата на място.
  За наградите могат да кандидатстват журналисти от цял свят.
 • Пети национален конкурс за стихове на тема „Mоето синьо лято”
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  В конкурса могат да участват всички ученици от цялaта страната.
  Участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории:
  – Първа категория от 7 до 14 години.
  – Втора категория от 15 до 19 години.
  Участниците в конкурса могат да участват с до две непубликувани стихотворения всяко с дължина не повече от една страница.
  Стиховете трябва да са с тематика за морето и Странджа планина.
  НОВО: Тази година организаторите решиха да има и нова тема „Стих със дължина до 140 символа” – целта е стиховете да бъдат публикувани в социалната мрежа twitter.
 • Докторантски стипендии в Scuola Normale Superiore, Италия
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват всички студенти, завършили магистърска степен преди крайния срок за кандидатстване.
  Стипендии: пълна финансова подкрепа от 14 084 евро годишно + безплатна храна.
  Тази година в университета се предлагат 94 Ph.D. стипендии в различни области.
 • Фотоконкурс Go-Wild! Да празнуваме с природата на Европа и НАТУРА 2000!
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  За да отдаде почит и отпразнува европейското природно наследство, CEEweb for Biodiversity (Централно- Източноевропейска Работна група за опазване на биоразнообразието) съвместно с Българска Фондация Биоразнообразие, както и други партньори (вкл. Екоорганизация – Родопи, член на CEE WEB), организират фотоконкурс в следните две категории:
  Пейзажи с привкус на диво – Направете пейзажна снимка на природни местообитания и зони, устойчиво управлявана семейна ферма или красива градска градина.
  Диви видове – Направете снимка на диви европейски животински или растителни видове в техните естествени местообитания.
 • Фотографски конкурс „Manfrotto – Секунда е малко“
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Конкурсът „Manfrotto – Секунда е малко“ ще се проведе в рамките на три месеца, като стартира от 15.06.2014 г. и приключи на 15.09.2014 г. След завършването на фотоконкурса ще бъде представена фотоизложба с най-добрите участвали творби. Снимките ще бъдат разпечатани в размер 60х40 см. Датата на събитиeтo ще бъде обявена допълнително.
  Снимките трябва да са направени посредством използване на дълги експозиционни времена – такива, при които не може да се снима от ръка.
 • Международен фестивал на популярната градска песен “Есенни шуменски вечери”, 26 – 28 септември 2014
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Организатори: Министерство на културата, Община Шумен, Народно читалище ”Добри Войников – 1856”
  Фестивалът е ежегоден, има конкурсен характер и се провежда в три категории:
  Първа категория – конкурс за индивидуални изпълнители, дуети, триа и квартети – програма до 6 мин.
  Втора категория – конкурс за изпълнения на групи – програма до 10 мин.
  Трета категория – конкурс за авторска песен.
 • ПРОГРАМА ХЕРКУЛЕС III, Покана за представяне на предложения — 2014 г. – Обучение за борба с измамите
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Кандидатите трябва да бъдат:
  – национални или регионални административни структури на държава членка и участваща държава, които допринасят за укрепването на действията на равнището на Съюза за защита на финансовите интереси на Съюза
  или
  – научноизследователски и образователни институти и организации с нестопанска цел, при условие че са създадени и са функционирали поне една година в държава членка или участваща държава и допринасят за укрепването на действията на равнището на Съюза за защита на финансовите интереси на Съюза.
  Общият размер на бюджета, предвиден за настоящата покана за представяне на предложения, е около 900 000 евро.
  Съфинансиране от страна на ЕС ще се предоставя за най-много 80 % от общия размер на допустимите разходи.
 • Грантове за трансгранични проекти на разследващи журналисти
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват журналисти от страни на ЕС и EFTA.
 • Изследване на Източна и Югоизточна Европа
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Представляват ли историческото и икономическото развитие на Източна и Югоизточна Европа интерес за вас? Кандидатствайте сега и прекарайте до 4 седмици като гостуващ учен и проведете изследването си в Регенсбург, Германия.
  Институтът за европейски изследвания на Източна и Югоизточна Европа (IOS) извършва научноизследователска дейност в три основни области, свързани с историческото и икономическото развитие в Източна и Югоизточна Европа:
  – Посоки на институционалната промяна;
  – Труд, социални системи и качеството на живот;
  – Взаимозависимост, миграция и търговия.
  IOS насърчава кандидатстването от историци и икономисти.
  Продължителността на престоя обикновено трае между две и четири седмици.
 • WYNG Masters Photography Award
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  WYNG Masters Award стимулират дискусии и насърчава развитието на социалната отговорност в Хонг Конг. Наградата има за цел също така да подкрепи и да повиши нивото на фотографията като форма на изкуство в Хонг Конг, докато в същото време се помисли и се обсъдят социалните проблеми пред Хонг Конг.
  Темата тази година са отпадъците.
  Могат да кандидатстват начинаещи и професионални фотографи от цял свят.
  Награда: 250 000 хонгконгски долара (около 24 000 евро)
 • Награди за журналистически разследвания, публикувани онлайн
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Центърът за медиен плурализъм и медийна свобода (CMPF) обяви награда за най-добри журналистически разследвания, които са публикувани в онлайн пространството. Инициативата е част от проекта “Strenghtening Journalism in Europe: Tools, Networking, Training” като целта е да се даде гласност на работата на младите журналисти, на работещите на свободна практика и на жените избрали тази професия. Ето защо наградите са разпределени в следните категории:
  Журналист на свободна практика  2000 евро
  Млад журналист до 35 години 1500 евро
  Жена журналист 1500 евро
  Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии: да са граждани на страна членка на ЕС; публикациите им да са достъпни за публиката в Европа и Западните Балкани; материалите им трябва да включват анализ на онлайн бази данни.
 • Грантове за технологични иновации за политически изследвания
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Think Tank Fund на OSF очаква проектопредложения от тинк-танкове, изследователски организации и застъпнически групи. Целта на настоящата покана е да насърчи технологичния напредък и визуализация на данните в мозъчните тръстове.
  Могат да кандидатстват организации от Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Грузия, Унгария, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.
  Грантовете са в размер от 5000 до 25 000 щ.д.
 • Фотоконкурс Go-Wild – Да празнуваме с природата на Европа и НАТУРА 2000
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  За да отдаде почит и отпразнува европейското природно наследство, CEEweb for Biodiversity (Централно- Източноевропейска Работна група за опазване на биоразнообразието) съвместно с Българска фондация Биоразнообразие, както и други партньори (вкл. Екоорганизация – Родопи, член на CEE WEB), организират фотоконкурс в следните две категории:
  1. Пейзажи с привкус на диво – Направете пейзажна снимка на природни местообитания и зони, устойчиво управлявана семейна ферма или красива градска градина.
  2. Диви видове – Направете снимка на диви европейски животински или растителни видове в техните естествени местообитания.
  Покажете ни красотата на защитените зони в Европа, изпратете кадър от екологично чисти ферми и селски райони и  покажете как природата може да процъфтява в градска или изкуствена среда.
 • Награда Evens за европейска журналистика 2015
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Целта на наградата е да отличи журналисти от печатните издания, чиято работа допринася в значителна степен за превръщането на Европа в по-разбираема и достъпна за по-широката аудитория.
  Могат да кандидатстват журналисти на възраст 21 или повече години, които живеят и работят в ЕС.
  Награда: 10 000 евро
 • Стипендии за студенти – конферентни преводачи
  Краен срок: 16 септември 2014 г.
  Искате ли да станете конферентен преводач? Имате ли вече висше образование и имате ли намерение да кандидатстват за магистърске / следдипломен курс по конферентен превод? Тогава стипендията от ГД за устни преводи на Европейската комисия е за вас.
  Могат да кандидатстват гражданите на държавите-членки на ЕС и страните-кандидатки (Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия и Турция).
  Стипендия: 2400 евро за граждани на ЕС, 1600 евро за граждани на страните кандидатки.
 • Стаж в Генерална дирекция „Преводи“
  Краен срок: 16 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват граждани на държавите-членки на ЕС и на страните-кандидатки (Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия и Турция).
  Стипендия: 2400 евро за граждани на ЕС, 1600 евро за граждани страните-кандидатки.
 • START – Фонд за проекти в дунавския регион: Първа покана
  Краен срок: 17 септември 2014 г.
  START – Danube Region Project Fund е нова пилотна инициатива на Европейската стратегия за Дунавския регион (EU Strategy for the Danube Region – EUSDR), която осигурява финансиране за разработване и изпълнение на проекти за Дунавския регион. Бенефициентите получават авансово финансиране с цел покриване на разходите по проекта от самото начало. Това помага особено на малките организации с ограничени ресурси, да започнат свой проекти.
  В общото разпределение на СТАРТ възлиза на 900 000 евро, като 95% от финансирането идват от Европейската комисия и 5% – от град Виена. Изпълнението на START ще продължи до края на 2016 г., с предвидени две покани за представяне на проектни предложения.
  START е разработена да поддържа два различни типа проекти:
  A) Специфична част от по-голям проект
  Когато бюджетът на проекта като цяло е по-голям от наличното финансиране на START (но под 25 млн. евро), START може да финансира например фазата на подготовката и / или изпълнението на конкретни работни етапи на проекта като цяло. Планиран резултат: конкретните работни етапи са завършени.
  B) Малък проект
  Общият бюджет на проекта се вписва в рамките на START: START може да финансира цялостното изпълнение на проекта (вкл. дейности за подготовка, ако има такава). Планиран резултат: проектът е завършен.
  Размерът на безвъзмездните средства START на ЕС може да варира между 10 000 евро и 40 000 евро за един проект. В допълнение, партньорите по проекта трябва да съфинансират мин. 10% от общите разходи по проекта, от своите собствени ресурси или от други източници (извън ЕС).
  Проекти, разположени в целия Дунавски регион:
  По принцип, проектите трябва да включват най-малко двама партньори от две страни EUSDR.
  Допустими кандидати са публични или частни организации със статут на юридическо лице (не физически лица). START е специално предназначена за малки институции, неправителствени организации и гражданското общество.
  Проектите трябва да бъдат от обществен интерес и да имат макрорегионално въздействие.
  Продължителност на проекта: до една година.
 • ECSEL-2014-2 Иновативни действия H2020 
  Краен срок: 17 септември 2014 г.
  Описание: Дейностите основно са пряко насочени към изработване на планове и условия или конструкции за нови, модифицирани или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. За тази цел те могат да включват създаване на прототипи, тестване, пилотни решения, валидиране на продукти и пазарна репликация.
 • ECSEL Иновативни дейности
  Краен срок: 17 септември 2014 г.
  ECSEL е партньорство между частния и публичния сектор за популяризиране на състоянието на най-новите постижения в областта на електронните компоненти и системи.
  ECSEL-2014-1 Research and innovation action – Действие, състоящо се основно от дейности, целящи да се установят нови знания и / или да се изследва възможността за създаване на нови или подобряване на технологията, продукт, процес, услуга или решение. Сумата, определена за разпределяне за България, е 0,5 млн. евро.
  CALL ECSEL-2014-2 INNOVATION ACTIONS – Действие, състоящо се основно от дейности, пряко насочени към изработване на планове и условия или конструкции за нови, модифицирани или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. За тази цел те могат да включват създаване на прототипи, тестване, доказващо, пилотиране, валидиране мащабна продукт и пазарна репликация. Сумата, определена за разпределяне за България, е млн. евро.
 • Национален литературен конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”
  Краен срок: 19 септември 2014 г.
  Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860” – Стара Загора, клуб „Млад писател” и вестник „Teen’s Paper” организират Национален литературен конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”.
  Конкурсът е в две възрастови групи:
  – Първа група – до 13 години.
  – Втора група – до 18 години.
  Есетата ще бъдат приемани на e-mail: teen_stzagora@abv.bg до 19 септември 2014 година.
  Получените творби ще бъдат оценявани от тричленно жури. И в двете възрастови групи ще бъдат номинирани най-добрите три литературни творби. Организаторите ще раздадат и поощрителни награди. Награждаването ще стане в навечерието на 5 ОКТОМВРИ – ДЕН НА СТАРА ЗАГОРА 2014 година.
 • Национален конкурс за поезия „Мара Белчева”
  Краен срок: 19 септември 2014 г.
  Национален конкурс за поезия „Мара Белчева” се посвещава на севлиевската поетеса Мара Белчева и се организира от Община Севлиево, Бизнес сдружение „Севлиево XXI век”, със съдействието на Съюза на българските писатели.
  Конкурсът си поставя за цел да стимулира творческия потенциал на български поетеси, чиято поезия носи духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси, които съвремието поставя.
  Право на участие имат български поетеси, чието творчество отговаря на целите на конкурса.
  Представените за участие в конкурса творби не трябва да са отличавани на други конкурси.
  Конкурсът е явен. Всеки кандидат изпраща 3 поетични творби.
 • Национален литературен конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”
  Краен срок: 19 септември 2014 г.
  Организатори: Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860” – Стара Загора, Клуб „Млад писател” и вестник „Teen’s Paper”
  Конкурсът е в две възрастови групи:
  – Първа група – до 13 години
  – Втора група – до 18 години
 • Магистратура по Източноевропейски изследвания към Университета в Болоня
  Краен срок: 19 септември 2014 г.
  „Интердисциплинарни изследвания и проучвания в Източна Европа“ (MIREES) се преподава изцяло на английски език и е подходящ за студенти с бакалавърска степен или еквивалент в специалностите икономика, политически науки, международни отношения, история, културология и други сродни дисциплини, които биха искали да придобият по-задълбочени познания по пост-социалистически страни, новите държави-членки на ЕС, както и новите източно-европейски съседни страни на ЕС.
  Могат да кандидатстват граждани на ЕС, но и граждани на страни извън ЕС.
 • Стипендии за чуждестранни студенти на провинция Jiangxi Китай
  Краен срок: 20 септември 2014 г.
  За привличане на повече чуждестранни студенти да дойдат да учат във висши учебни заведения в провинция Дзянси и засилване на международната репутация Дзянси, правителството създаде държавна стипендия за чуждестранни студенти.
  Стипендия: 25 000 RMB (около 2900 евро) на година за докторанти и студенти по магистърски програми; 20 000 RMB (около 2300 евро) на година за студенти бакалаври, както и 6000 RMB (ca.600 евро) за гостуващи учените, пребиваващи в Китай в продължение на най-малко 6 месеца
 • Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2014
  Краен срок: 20 септември 2014 г.
  За девета поредна година Български дарителски форум стартира ежегодния конкурс „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2014.
  Конкурсът традиционно отличава компаниите, които устойчиво, креативно и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Наред с отличията за компаниите, той налага стандарти за отговорно корпоративно дарителство.
  Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2013 г., както и според качествата на техните програми. Качествените награди в състезанието се определят от 8 членно жури, а чрез гласуване сред членовете на БДФ се оценяват и силните партньорства в сферата на благотворителността.
 • Стипендиантска програма на Славяно-евразийския изследователски център на Hokkaido University
  Краен срок: 20 септември 2014 г.
  Програмата позволява на заинтересованите кандидати да прекарат няколко месеца в центъра в рамките на периода от 1 юни 2015 до 31 март 2016.
  Могат да кандидатстват чуждестранни изследователи на бившите съветски и източноевропейски страни.
 • Конкурс „ВДЪХНОВЕНИ ОТ КРАЛЯ” – за разказ вдъхновен от Стивън Кинг
  Краен срок: 21 септември 2014 г.
  Обем – до 6666 думи, като задължително изискване е към тях да добавите в свободен текст, до една страница, по какъв начин сте били вдъхновени (произведение, герой и т.н.).
 • Environmental Energy Globe Awards
  Краен срок: 22 септември 2014 г.
  Наградите са основани през 1999 г. от австриеца Волфганг Нойман и са едни от най-престижните награди за опазване на околната среда. Целта на наградите е да представят успешни устойчиви проекти пред широката публика,
  Наградите отличават най-добрите проекти в пет категории: земя, огън, вода, въздух и младежи. Първото място във всяка категория получава 10 000 евро.
  Проектите могат да бъдат представени от физически лица, фирми, клубове, организации, училища, университети и държавни органи. Участието е безплатно за всички. Ще бъдат разглеждани само проекти, които вече са били реализирани.
 • Инициативата „Еврика“ и съвместна програма „Евростарс“ 2
  ЕВРИКА е трансевропейска мрежа за пазарно-ориентирана изследователска и развойна дейност в областта на промишлеността. Тя подпомага конкурентоспособността на европейските фирми чрез развиването на международно сътрудничество, което води до създаването на контакти и изграждането на мрежи за иновации. Целта й е да постигне пазарна реализация на резултатите от висококачествената научноизследователска и развойна дейност и да използва мултиплициращия ефект от съвместната работа за подобряване на качеството на живота.
  Инициативата ЕВРИКА  не разполага с централизирани фондове. Всяка страна – членка осигурява финансирането на своите изследвания по съвместния проект. Функционирането на Секретариата в Брюксел се покрива от вноските на членовете, чийто размер се определя пропорционално на брутния вътрешен продукт за страната.
  Програмата ЕВРОСТАРС предоставя възможност за съвместно национално и европейско финансиране на международни научноизследователски проекти. Изискването е в проекта да участват най-малко две юридически лица от различни страни-членки, като водещ партньор е „малко или средно предприятие, работещо в сферата на научноизследователската и развойна дейност”.
  >> Покана EUREKA Кндивидуални проекти. Краен срок: текущ до края на годината
  >> Двустранна покана Канада Израел. Краен срок: текущ до края на годината
  >> Покана Eurostars-2 projects. Краен срок: 11 септември 2014 г.
  >> Покана EUROGIA2020 projects. Краен срок: 22 септември 2014 г.
  >> Покана ACQUEAU. Краен срок: 1 октомври 2014 г.
 • Фонд за иновации в културата
  Краен срок: 23 септември 2014 г. 
  Фонд за иновации в културата отправя покана към творци, граждански организации в сферата на културата и академични институции, които са регистрирани и развиват творческа дейност на територията на София и Югозападния регион да предложат за финансиране своите артистични, иновативни и нетрадиционни творчески идеи.
  Първата програма на фонда ще подкрепи проекти, които представят иновативна интерпретация на творческата концепцията на София и Югозападния регион „Сподели София“ с фокус върху сезон 3 „Бъдеще предварително“: Сподели възможностите, Сподели творчеството, Сподели мечтите.
  Допускат се проекти от всяка дисциплина на съвременното изкуство (изпълнителски изкуства, визуални изкуства, литература, кино, нови медии) или мултидисциплинарни проекти. Ще бъдат подкрепени проекти, които разглеждат иновациите като напълно нови инструменти или форми на интервенция, но и като подобряване на вече съществуващи.
  Размер на безвъзмездната финансова помощ и процент на съфинансиране:
  ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА:
  – Минимален размер на финансовата помощ: 1 000 лева (хиляда лева)
  – Максимален размер на финансовата помощ: 2 000 лева (две хиляди лева)
  – Процент на съ-финансиране от страна на бенефициента: минимум 10% – максимум 40% от общия бюджет на проекта.
  ЗА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА:
  – Минимален размер на финансовата помощ: 5 000 лева (пет хиляди лева)
  – Максимален размер на финансовата помощ: 8 000 лева (осем хиляди лева)
  – Процент на съ-финансиране от страна на бенефициента: минимум 10% – максимум 40% от общия бюджет на проекта
  Допустими кандидати и партньори по настоящата процедура за безвъзмездна финансова помощ са:
  – Физически лица, които живеят и работят на територията на София или населено място в Югозападния регион; Допустимо е да кандидатстват физически лица, трайно установени на територията на Югозападния регион.
  – Юридически лица, регистрирани по ЗЮЛНЦ и академични институции, регистрирани и действащи на територията на София и/или населено място в Югозападния регион.
  Фондът ще финансира следните дейности:
  – Материали за изработване на артистични продукти, пърформънси, инсталации, интервенции в градска среда;
  – Командировки на територията на Югозападния регион (само ако са свързани с артистичните дейности по проекта);
  – Информационни събития, кампании, медийно отразяване;
  – Хонорари за артистични дейности;
  – Наем зали и техника, само ако са свързани с представяне на артистичен продукт;
  – Управление на проекта (не повече от 10% от общия бюджет).
 • Конкурс за наградата за превод „Кръстан Дянков“ 2014
  Краен срок: 23 септември 2014 г.
  Наградата „Кръстан Дянков“ на фондация „Елизабет Костова” се връчва за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Оригиналът трябва да е издаден след 1980 г., а преводът на български език между 1 януари 2013 г. и 23 септември 2014 г. Голямата награда „Кръстан Дянков” е в размер на 3 000 лева. От 2009 г. насам фондацията предоставя и една поощрителна награда в размер на 1 500 лева.
 • Трета програма „Здраве“ – Покана за проекти
  Краен срок: 25 септември 2014 г.
  Настоящата покана е съставена от седем отделни теми в областта на хроничните заболявания, стареенето, ценообразуването на лекарствени продукти, за мониторинг на здравето и здравните грижи при инфекции.
 • Трета програма „Здраве“ – Ранна диагностика и скрининг на хронични заболявания
  Краен срок: 25 септември 2014 г.
  Проектите трябва да разработят общ преглед за това къде и как нови или подобрени форми на ранна диагностика (технически средства, диагностика, индикаторни заболявания … ) ще бъдат ефективни и ефикасни интервенции за подобряване на контрола на хроничните заболявания, и ще имат влияние върху превенцията и развитието на основни хронични заболявания.
 • Пълна стипендия за четиригодишно обучение в Babson College
  Краен срок: 26 септември 2014 г.
  Фондация „Кроношпан“ ще отпусне пълна стипендия в размер на 500 хил. долара за четиригодишно обучение в Babson College, САЩ. Колежът за предприемачи е класиран в топ 20 на американските образователни институции в сферата на икономиката.
  За възможността могат да кандидатстват всички български ученици, които се очаква да завършат средното си образование през 2015 г. От тях се изисква да владеят английски език на отлично ниво, да имат лидерски качества и да са ангажирани с обществени каузи.
 • Международен фестивал на зелената култура Green Fest, 29-31 октомври, Белград
  Краен срок: 26 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват всички международни любители и професионални режисьори, фокусирани върху проблемите на околната среда и природата.
 • GLOBUL организира конкурс за социално ангажирани младежи
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  GLOBUL търси активни млади хора с изявен интерес в социалната сфера и дигиталните технологии, които да представят България на международния форум Telenor Youth Summit 2014 през декември в Осло, Норвегия.  За да се включат в конкурса на компанията, кандидатите трябва да са настоящи или завършили студенти на възраст от 18 до 25 години, които владеят английски език писмено и говоримо. Освен това, те трябва да изпратят своя актуална автобиография и есе на тема „Ролята на дигиталните технологии за създаването на социална промяна и възможности за обществото“ на английски език на имейл до 30 септември 2014 г. В есето си всеки участник може да представи конкретна идея или да опише начините, по които мобилните комуникации могат да спомогнат за разрешаване на даден социален проблем.
  Глобалната инициатива Telenor Youth Summit се провежда за втора поредна година като платформа за обмяна на мнения и идеи за това как мобилните технологии насърчават растежа и позитивната промяна в обществото. Инициативата се осъществява като част от сътрудничеството на Telenor с Центъра на Нобеловата награда за мир.
 • Грантове за творчески и новаторски проекти за мир
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Могат да кандидатстват организации с нестопанска цел, от всяка точка на света.
  Грант: до 50 хиляди щ.д.
  Фондацията на журналистите и писателите (Journalists and Writers Foundation) е неправителствена организация, която насърчава мирното съвместно съществуване чрез диалог и разбиране на глобално, регионално и местно равнище. Проекти за мир е програма за подпомагане на иновативни проекти за разрешаване на конфликти и изграждане на мир, насочени към предотвратяването, управлението и разрешаването на ожесточени конфликти и насърчаване на следвоенно възстановяване на мира.
  Ще се приемат проекти от широк кръг от дисциплини. Някои от възможните теми включват:
  – Между-общностен и междудържавен диалог / сътрудничество;
  – Плурализъм и културното многообразие;
  – Младежи, конфликти и изграждане на мира;
  – Помиряване след конфликт;
  – За ранно предупреждение и предотвратяване на конфликти;
  – Образование за мир;
  – Разоръжаване, демобилизация и реинтеграция;
  – Равенство между половете и овластяване;
  – Ролята на медиите в конфликти и изграждане на мира.
  За да кандидатстват за безвъзмездната помощ, кандидатите трябва да представят на английски език резюме на предложение до 30 септември 2014 г. Предложението трябва да съдържа следните документи:
  – Концепция (не повече от 4 страници);
  – Кратки биографии на ключовия персонал (до 5);
  – Бюджет (използваната валута трябва да бъде само на щатски долари).
 • Три нови възможности за финансово подпомагане чрез програмата на ЕИБ за финансиране на университетските изследвания (EIBURS)
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Институтът на Европейската инвестиционна банка предлага три нови възможности за финансово подпомагане чрез програмата на ЕИБ за финансиране на университетските изследвания (EIBURS) в рамките на Програмата за знания.
  Институтът на Европейската инвестиционна банка осъществява по-голямата част от институционалните си отношения с университетите чрез своята програма за знания, която се състои от три отделни програми:
  — EIBURS – Програма на ЕИБ за финансиране на университетски изследвания,
  — STAREBEI (Изследователски стажове на ЕИБ), програма за финансиране на млади изследователи, работещи по съвместни проекти на университети и ЕИБ, и
  — Университетска мрежа на ЕИБ – механизъм за сътрудничество с университетски мрежи, чиито характеристики са от особено значение за подпомагане целите на Групата на ЕИБ.
  EIBURS осигурява безвъзмездна помощ за университетски изследователски центрове, които работят по научни теми и области от особен интерес за банката. На конкурсни начала, ЕИБ предоставя средства в размер до 100 000 евро годишно, за срок от 3 години, на заинтересованите университетски катедри или на научноизследователски центрове, асоциирани към университети в Европейския съюз, в страни — кандидати за членство или в страни, които са потенциални кандидати за присъединяване, които имат признати постижения в области, избрани от ЕИБ. По този начин те получават възможност да задълбочат дейността си в тези области. Одобрението на дадено предложение предполага различни резултати (изследователска дейност, провеждане на курсове и семинари, изграждане на мрежи, разгласяване на резултатите и др.), които се уреждат чрез договор с банката.
  През академичната 2014/2015 г. програмата EIBURS избра три нови насоки в научните изследвания:
  >> Икономически анализ на инвестициите в енергийна ефективност (EE)
  >> Демографски промени в ЕС, най-старите възрастни и нуждата от новаторски модели за по-ефективни грижи за хората в напреднала възраст
  >> Отражение на микрофинансирането върху финансовото и социалното приобщаване в Европа
 • Изследователска стипендия в Университет на ООН, Хелзинки
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Световният институт за изследване икономиката на развитието към Университета на ООН (UNU-WIDER) е първият научноизследователски и учебен център на Университета на ООН (UNU) със седалище в Хелзинки, Финландия.
  Могат да кандидатстват кандидати, включени в програма за докторска степен по икономика или свързани с нея социални науки.
 • Конкурс за участие в резиденция за преводачи в САЩ 2014
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Всеки кандидатстващ преводач трябва да бъде способен да превежда художествена литература от български на английски език.
  Всеки кандидатстващ преводач трябва да има минимум три публикувани превода на художествена литература от английски на български език в електронно или в печатно издание (поезия и/или проза).
  Всеки кандидатстващ преводач трябва да изпрати превод на откъс от книга (роман или разказ/и), върху която възнамерява да работи по време на преводаческата резиденция, ако бъде одобрен за участие в нея. Оригиналът на книгата трябва да представлява съвременна българска литературна творба с високи художествени качества, която вече е публикувана на български език от официално регистрирано издателство.
 • Конкурс за издаване на съвременен български роман в САЩ 2014
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Конкурсът е насочен към автори на съвременна българска литература.
  Всеки кандидатстващ автор трябва да има поне един роман, публикуван в България на хартиен носител от официално регистрирано българско издателство.
  Романът, с откъс от който се кандидатства, трябва да е публикуван на български език.
 • Околната среда и аз – фотоконкурс
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Ние сме свързани с и зависим от околната среда. Какво означава на околната среда за вас? Споделете вашите мисли, тревоги, възгледи с нас чрез снимки в новия конкурс.
  Европейската агенция за околната среда (EEA) Ви кани да споделите вашите мнения в конкурс фотография „Околната среда и аз“.
  Конкурсът е отворен за граждани на страните-членки на ЕИП и Западните Балкани.
  Всички участници трябва да са навършили 18 години.
  Победителите ще бъдат наградени с парични награди от по 2000 евро за 1-ва награда, 1500 евро за второ награда, 1000 евро за третата награда и 500 евро за награда на публиката и младежката награда.
 • Национален конкурс „Яна Язова 2014“ за разказ
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Конкурсът е обявен от Община Лом и Народно Читалище „Постоянство” 1856 Лом.
 • Рефлектни общества: културно наследство и европейски идентичности
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  – Изследване на рентабилни технологии за напреднало 3D моделиране, подобряващо разбирането за културното наследство.
  – Стандартни формати за семантично-свързано 3D моделиране на културното наследство на Европа за изследователи и практици.
 • 34 места за докторанти в NASP/Graduate School in Social and Political Sciences, Италия
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Мрежата за развитие на социални и политически науки (Network for the Advancement of Social and Political Sciences  – NASP) и Училището за социални и политически науки на Университета на Милано (GSSPS) приемане заявления за допускане до Ph.D. Програми в областите:
  – Икономическа социология и изследване на труда (13 стипендии);
  – Политически изследвания (14 стипендии);
  – Социология и методология на социални изследвания (7 стипендии).
  Стипендии: приблизително 13 500 евро годишно, до три години
  Могат да кандидатстват студенти с опит в икономическата социология, изследване на труда, политически науки, социология и методология на социални изследвания.
 • BG EIF 2013/01 „Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС” и подпомагане провеждането на последователна и трайна политика за гарантиране правата на имигрантите и осигуряване на тяхната успешна интеграция в българското общество“
  Краен срок: 30 септември 2014 г., 16.00 ч.
  Агенция по заетостта в качеството си на Договарящ орган на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни (Европейски интеграционен фонд – ЕИФ), кани желаещите да представят проектни предложения по открита процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) с конкурентен подбор от годишна програма 2013 г.
  Компонент 1: Подкрепа на дейности, целящи привличане на висококвалифицирани имигранти
  Компонент 2: Осигуряване на устойчивост и подкрепа за функционирането на съществуващите информационни центрове за имигранти – граждани на трети държави (ГТД)
  Компонент 3: Подкрепа за провеждане на курсове за обучение и гъвкави форми на обучение по български език, гражданска ориентация, българската история, традиции, обичаи, работа и условията на живот в България и т.н., с цел да се улесни успешното интегриране на имигрантите в българското общество
  Компонент 4: Разработване на техники за наблюдение и оценка с цел подобряване на мерките за интеграция
  Компонент 5: Подкрепа за изграждане на капацитет на всички нива на интеграционната политика и практика – с участието на общини, социални партньори, НПО, академични общности и др., както и за разширяване и подобряване на механизмите за координация на национално, регионално и местно ниво с цел подобряване на изпълнението, координацията и изграждането на междукултурна компетентност за осъществяването на мерките по интеграция
  Компонент 6: Създаване и поддържане на международни контакти и провеждане на експертни срещи и групови посещения с цел обмяна на опит, утвърдени процедури и информация за интеграционния процес
 • Обучение за напреднали за млади служители в публичната администрация
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  4-ма стажанти ще придобият умения и опит в Секретариата на Централно-европейската инициатива в Триест, Италия.
  Кандидатите следва да са на работа в министерства или агенции и да са на възраст до 35 години.
  Стипендията е в размер на 1500 евро месечно.
 • Международен студентски фестивал (ISFiT ), 5-15 февруари 2015, Trondheim, Норвегия
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Темата на ISFiT 2015 г. е „корупция“ и ще бъде предмет на дебат в 18 работилници, които са с различна тема, свързана с корупция.
  Всеки, който е над 18 години и е студент по времето на фестивала, може да кандидатства за участие. Необходимо е да владее писмено и говоримо английски език.
  ISFiT ще покрие престоя ви в Трондхайм чрез осигуряване на настаняване и храна през целия фестивал, а вие ще трябва да платите пътните разходи до и от Трондхайм и разходите за виза, ако има такива. Ако имате ограничени средства, можете да кандидатствате за финансова помощ. Можете да кандидатствате за тази подкрепа, когато попълвате формуляра за кандидатстване. Вие ще трябва да напишете есе за това, защо трябва да ви бъде отпусната финансова помощ.
 • Награда Szpilman за ефимерни творби
  Краен срок: 30 септември 2014 г.
  Наградата Szpilman се присъжда на творби, които съществуват само за миг или за кратък период от време. Целта на наградата е да насърчи такива произведения, чиито форми са ефимерни.
  Всеки може да кандидатства за наградата Szpilman без каквато и възрастова граница. Могат да кандидатстват както лица, така и групи.
  Заявления по електронна поща не се приемат.
 • 2014 Покана за представяне на предложения за ОЗИ
  Краен срок: септември 2014 г.
  Европейският институт за иновации и технологии (EIT) кани кандидатите да представят своите предложения, с оглед на избирането и за определяне на Общности на знанието и иновациите (ОЗИ) 2014 в една от следните тематични области:
  – Иновации за здравословен начин на живот и активен живот на възрастните хора;
  – Сурови материали: устойчиво проучване, добив, преработка, рециклиране и заместване.
 • Конкурс на БЛС за подпомагане на докторанти и специализанти
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Право да участват в програмата имат специализанти и/или докторанти по предварително определените специалности, които са на възраст до 35 години и имат общ успех от семестриално завършено образование по медицина не по-малко от 4.50 и общ успех от положени държавни изпити не по-малко от 4.50.
  В зависимост от получените дарения ще бъде определен броят на отпуснатите стипендии, но те ще бъдат поне 30. Всяка от стипендиите е в размер на 400 лв. брутна месечна сума и се получава в продължение на една година за периода от 1 януари 2015 до 31 декември на следващата.
 • Програма Култура на Творческа Европа с втори конкурс Проекти за сътрудничество
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Обявен е вторият конкурс по подпрограма Култура на програма Творческа Европа, Направление Проекти за сътрудничество.
 • Стипендиантска програма за български учени
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) ще предложи:
  – 5-месечни стипендии за млади български изследователи в размер на 700 евро; и
  – 5-месечни стипендии за утвърдени български учени в размер на 1000 евро.
  Няма тематични, методологични или тематични ограничения към проектните предложения
 • Грантове за дейности за укрепване на доверието в Южен Кавказ
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Могат да кандидатстват: Армения, Азербайджан, България, Грузия, Румъния, Русия и Турция
  Грант: около 23 000 щ.д.
  Фондация Рobert Bosch и Черноморският тръст за регионално сътрудничество на Германския фонд Маршал продължават съвместната си инициатива за финансиране на проекти в подкрепа на изграждане на доверие на недържавни участници в Южен Кавказ и съседните му страни.
  Проекти, които работят в следните области, ще бъде особено ценени:
  – Трансгранични инициативи за младежта;
  – Подходи за гражданско образование или активното гражданство;
  – Подходи за помирение и мир, които включват опит от историята и да ги предаде на по-младото поколение;
  – Ролята на медиите за преодоляване на стереотипите.
 • Конкурс за проекти по програма „Знания за успех“
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  За трета поредна година ФРГИ обявява конкурс за проекти по програма „Знания за успех“, финансирана от SAP Labs България. В него могат да участват училища, които чрез своите училищни настоятелства да имат възможността да получат допълнително финансиране.
  Основна цел на програмата е да предостави нови възможности за развитие на младежи чрез включването им в инициативи, подпомагащи тяхното представяне в училище, придобиване на нови знания и умения и ангажиране с дейности, които са полезни не само за самите участници в програмата, но и за общественото развитие. Ще бъдат подкрепени инициативи, насочени към ефективната интеграция на деца и младежи от уязвими групи и изграждането на здравословна учебно-възпитателна среда чрез подобряване взаимодействието между ученици, учители и местната общност.
  В програмата могат да участват само училища за средно образование, чрез своите училищни настоятелства като изпълнители на проекта / инициативата. Едно училище може да кандидатства само с една идея/предложение.
  Училищата трябва да са в икономически слаборазвити места. Предимство имат кандидати от населени места с под 50 000 жители и/или номинирани от служители на „SAP Labs България“.
  Допустими дейности по програмата и продължителност на проектите (Дейности за развитие на деца и младежи, с активното участие на самите деца и младежи):
  – Създаване/подновяване на училищните библиотеки/ресурсни центрове
  – Провеждане на обучителени модули, свързани с „Гражданско образование”
  – Професионално ориентиране (обучение) и консултации
  Проeктите трябва да се изпълняват в учебната 2014-2015 г. Крайният срок на изпълняваните проекти е 30 юни 2015 година.
  Максималният размер на безвъзмездното финансиране на един проект е 7000 лева.
  Необходимо е кандидатите да осигурят най-малко 10 % съфинансиране на разходите по проекта (ако кандидатът има собствен принос в натура, то този принос се остойностява в лева, но не се включва в изискуемите 10 % съфинансиране).
 • Стипендии Ochberg за журналисти в Университета Колумбия, Ню Йорк,  17-22 януари 2015
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Става дума за уникален семинар напреднали в кариерата журналисти, които искат да задълбочат познанията си за емоционалната и психологическа травма, както и да подобрят писането си за насилие, конфликти и трагедии.
  Могат да кандидатстват репортери, фотографи, редактори и продуценти от печатни, тв и онлайн медии с не по-малко от пет години журналистически опит на пълно работно време.
  Стипендията обхваща пътни разноски, настаняване и други разходи, пряко свързани с участие в семинара.
 • Трети международен конкурс за реге плакат 2014
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  В конкурса могат да участват художници и дизайнери от цял свят, единично или като екипи. Те могат да представят неограничен брой оригинални плакати.
 • Стипендиантска програма на Radcliffe Institute в Харвард
  Краен срок: 1 октомври 2014 г. (хуманитарни науки, социални науки, и творчески изкуства); 1 ноември 2014 г.(естествени науки и математика)
  Програмата за Radcliffe Institute е научна общност, в която индивидите работят в широк спектър от академични дисциплини, професии и творчески изкуства. Стипендиите на Radcliffe Institute са предназначени за подпомагане на учени, учени, художници и писатели, които желаят да продължат работата си в академични и професионални направления и в изобразителните изкуства.
  Radcliffe Institute Fellowship годишно избира и поддържа 50 водещи творци и учени.
  Дисциплини
 • H2020-MSCA-COFUND-2014: COFUND – CO-FUNDING OF REGIONAL, NATIONAL AND INTERNATIONAL PROGRAMMES
  Краен срок: 2 октомври 2014 г.
  Схемата COFUND цели стимулиране на регионални, национални или международни програми за насърчаване на високите постижения в обучението на изследователите, мобилност и кариерно развитие, разпространение на най-добрите практики по „Мария Склодовска-Кюри”.
  Това ще бъде постигнато чрез съвместно финансиране на нови или съществуващи регионални, национални и международни програми, за да се отворят към и да предвиждат международно, междусекторно и интердисциплинарно обучение, научни изследвания, както и транснационална и междусекторна мобилност на изследователите на всички етапи от тяхната кариера.
 • H2020-SEAC-2014-1: Иновативни начини да се направи научното образование и научната кариера привлекателна за младите хора
  Краен срок: 2 октомври 2014 г.
  Ще бъдат подкрепени дейности, които ще повишат осведомеността на млади момчета и момичета на относно различните аспекти, обхващащи науката и технологиите в социалното им съдържание, и ще им помогне да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, когато се стремят към кариера в науката, технологиите, инженерството и математиката.
  Процент на финансиране: 100%
  Общ бюджет: 12 200 000 евро
 • ХХХІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора 2014
  Краен срок: 3 октомври 2014 г.
  Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.
  В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса (07.11.2014 г.), които нямат издадена стихосбирка.
  Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.
 • Конкурс „Аз, Моята стена, Нашето бъдеще“
  Краен срок: 5 октомври 2014 г.
  По повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена, ERGO Network се обръща към вас с призив за принос чрез вашето участие в конкурса „АЗ, МОЯТА СТЕНА, НАШЕТО БЪДЕЩЕ“, като основна цел е да бъде чут гласът на младите роми и да се премахнат физическите и мислени стени, които са били издигнати в Европа, целящи разделяне на гражданите от ромски произход и да се покаже, че съществуват начини за изграждане на по-добро бъдеще. Споделете вашата история, вашата стена и вашите идеи за по-добър свят и нека всички видят чрез вашите очи, кои всъщност са ромите и помогнете ни да оборим антиромските предразсъдъци, както и дискриминацията.
  Илюстрирайте вашата стена (вашите трудности в обществото, с които сте се сблъскали или все още са актуални) с илюстрация от три картинки или една творба (снимка, рисунка, комикс или видео), придружено с писмено описание (текст), съдържащо следните три елемента:
  – АЗ: снимка/илюстрация, представяща вас и/или вашият живот;
  – МОЯТА СТЕНА: илюстрирайте (картина – как изглежда във вашето съзнание) вашата стена (физическа или мисловна);
  – НАШЕТО БЪДЕЩЕ: илюстрирайте вашите действия около стената (направете символични действия, които бихте предприели, за да свалите стената и да включите и други роми и нероми)
 • Стипендиантската програма „Готови за успех“ обявява прием за учебната 2014-2015
  Краен срок: 6 октомври 2014 г.
  Фондация „Помощ за благотворителността в България“ обявява конкурс за стипендианти на програма „Готови за успех“ за учебната 2014-2015 учебна година.
  Програмата подкрепя образованието на деца и младежи без родители, отгледани от роднини или в социални домове. Стипендиите са годишни и се присъждат след конкурс на ученици от 12 клас и на студенти с високи постижения.
  Стипендиите са в размер на 2000 лв. годишно за студентите (200 лв. месечно) и 1000 лв. за учениците (100 лв. месечно) и е осигурена за 10 учебни месеца.
  Изискването към учениците е да имат успех от предходната година не по-нисък от отличен 5.50, а към студентите – не по-нисък от 5.00.
 • Първи национален конкурс „Аз и моят град“- комикси, създадени от деца
  Краен срок: 7 октомври 2014 г.
  Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен организира първи национален конкурс за комикси, създадени от деца. В конкурса могат да участват деца и ученици от цялата страна, разпределени в пет възрастови групи:
  – Деца до 7 годишна възраст;
  – Ученици от 1 до 4 клас;
  – Ученици 5-6 клас;
  – Ученици 7-8 клас;
  – Ученици от 9-12 клас, вкл. и от художествени гимназии в страната.
  Участниците трябва да представят максимум четири страници (формат A3), техниката е свободна, а сюжетът на комиксите може да разглежда теми от миналото, настоящето и бъдещето на любимия град и неговите жители.
  Историята трябва да е драматургично завършена в рамките на изпратените страници.
 • Седми национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ`2014
  Краен срок: 10 октомври 2014 г.
  В конкурса могат да участват ученици от 2-ри до 12 клас, които творят в областта на литературното творчество и журналистиката.
  Темите са по раздели: „ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА” – за литературно творчество; и
  „ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО–КАУЗА И мИСИя” – за журналистика
  КОНКУРСЪТ СЕ ОБЯВЯВА В ДВА РАЗДЕЛА:
  І. Литературно творчество
  А. Поезия
  Б. Проза (разказ,приказка)
  (Литературни есета няма да се разглеждат от журито)
  ІІ. Журналистика
  А. Индивидуална (журналистическо есе, репортаж, интервю, коментар, фейлетон или друг публицистичен жанр)
  Б. Колективна (ученически вестник)
 • Висшият адвокатски съвет обявява награда за студенти юристи за написване на реферат на тема: „За и против индивидуалната конституционна жалба“
  Краен срок: 10 октомври 2014 г.
  Наградите са в три степени: първа – 500 лв., втора – 300 лв., трета – 200 лв.
  Наградите ще бъдат придружени с книги и грамоти и ще се връчат на 22 ноември – Ден на българската адвокатура.
  Кандидатите трябва да изпратят своите разработки най-късно до 10.10.2014 г. на адрес: София, 1000, ул. „Калоян” № 1-а, Висш адвокатски съвет.
  Обемът на рефератите трябва да е до 50 стандартни печатни страници (30 реда по 60 знака на ред). Рефератите следва да бъдат представени на български език, с писмена информация за: имената на автора; юридическия факултет на университета, в който се обучава; в кой курс на обучението си е; телефони за връзка.
 • ТехноЛогика ЕАД обявява конкурс за предложения за бъдеща експозиция на Детски интерактивен център за наука и техника TechnoMagicLand
  Краен срок: 10 октомври 2014 г.
  Конкурсът е явен и в него може да участва всеки, който обича науката и техниката и иска да предложи конкретни идеи, адаптирани устройства, макети и модели за бъдещата експозиция на Детския интерактивен център за наука и техника TechnoMagicLand. С особен интерес се очакват предложенията на ученици и учители, студенти и преподаватели, млади учени и академици, изобретатели и експериментатори. Ще бъдат раздадени седем награди по 4000 лева, седем награди по 2000 лева и седем награди по 1000 лева.
  Всеки участник може да избере една или повече от обявените области и да направи повече от едно предложение във всяка от тях. В такъв случай всяко от предложенията следва да бъде оформено като самостоятелно в съответствие с изискванията и да бъде изпратено в отделен плик.
  Участието в конкурса може да бъде индивидуално или колективно.
 • Персонализиране на здравеопазването и социалните грижи – Насърчаване на психичното благополучие в застаряващото населението
  Краен срок: 14 октомври 2014 г.
  Предложенията следва да включват мулти-дисциплинарни изследвания за подобряване на разбирането, профилактика, ранната диагностика и лечението на психичните състояния и заболявания на възрастните хора.
 • H2020-PHC-2015: подкрепа за здравето и профилактика на заболяванията: подобрено междусекторно сътрудничество за околната среда и интервенции на база на здравето
  Краен срок: 14 октомври 2014 г.
  Подкрепя се многосекторния подход, който има за цел да подобри здравето чрез решаване на такива фактори като жилищно настаняване; системи за водоснабдяване и канализация; транспорт; излагане на въздействието на химически вещества и техните смеси; комуникация, образование и информация; професионални фактори, физическа активност, производство и дистрибуция на храни, както и физическата, природна и социална среда.
  Обхватът на тази тема обхваща интегрирането на околната среда, климата и здравния сектор (включително, но не само качеството на въздуха, водата и канализацията, химикали, професионални фактори и др.).
  Финансирането на научните изследвания и иновации е в размер на 100%.
  Общо бюджет: 330 млн. евро.
 • Стажове в Европейския парламент – Стажове за висшисти — общ вариант или журналистическа насоченост (стипендии „Шуман“)
  Краен срок: 15 октомври (до полунощ) 2014 г.
  Стажовете за висшисти целят да дадат възможност на стажантите за допълване на знанията, които са придобили по време на своето обучение, и да се запознаят с дейността на Европейския съюз и в частност на Европейския парламент.
  Тези стажове включват:
  – Стипендии „Робер Шуман“, общ вариант
  – Стипендии „Робер Шуман“, журналистическа насоченост.
  Кандидатстващите за стаж висшисти трябва да:
  – бъдат граждани на държава — членка на Европейския съюз, или на страна кандидатка, без да се засягат разпоредбите на член 5, параграф 2 от вътрешния правилник;
  – са навършили 18 години към началната дата на стажа;
  – притежават задълбочени познания по един от официалните езици на Европейския съюз;
  – не са получили друга възможност за стаж и да не са били наемани срещу заплащане за повече от четири последователни седмици за сметка на бюджета на Европейския съюз.
 • Едногодишна стипендия от Human Rights Watch
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  Магистри по журналистика, международни отношения и право, които наскоро са се дипломирали, могат да кандидатстват за стипендията на право защитната организация Human Rights Watch (HRW).
  Стипендиантите ще работят в офисите на организацията в Ню Йорк и Вашингтон в продължение на една година. Задълженията им ще включват мониторинг на нивото на спазване на човешките права по света, онлайн разследвания, изготвяне на чернови за доклади, комуникация с медиите и други. Срокът на обучителния период започва да тече през септември 2015 г, а размерът на стипендията е 55 000 долара, която включва заплата и осигуровки.
  Кандидатите трябва да представят мотивационно писмо, автобиография, две препоръки, непубликувани техни разработки и справка за успеха от следването си.
 • Инициатива „Свързани общности”
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  Инициатива „Свързани общности” на ЕК цели разработване на бизнес модели, адаптирани за въвеждане на бърз широколентов достъп в общностите.
  Могат да кандидатстват с проекти местни, регионални или национални власти, обществени, публични или частни организации. Проектът за широколентов достъп трябва да се намират в една или повече държави-членки на ЕС.
 • Награда на ЕС за културно наследство и Europa Nostra 2015
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  Ще бъдат наградени 30 проекта в областта на културното наследство, 7 от тях ще получат Гран при, а един – Награда на публиката.
  Europa Nostra Award се ввръчва в областите:
  – Опазване и консервация
  – Изследвания и цифровизация
  – Изключителни заслуги на физически лица или организации
  – Образование, обучение и повишаване на осведомеността
 • Покана за био-базирани проекти
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI) е финансиращ инструмент, създаден от ЕС и Bio-based Industries Consortium (BIC) – група от 70 европейски бизнеса и над 100 изследователски организации и университети.
  BBI цели за използването на иновативните технологии за изграждане на нови търговски вериги, конвертиране на неизползвани възобновяеми ресурси и отпадъци в Европа в по-екологосъобразни продукти за ежедневието, като например храна, фураж, химикали, материали и горива.
  BBI току-що стартира първата си покана за представяне на предложения. Общият бюджет е 50 милиона евро. BBI особено насърчава междусекторни иновативни предложения за развитието на европейския сектор биоикономика.
 • Програма за млади репортери
  Краен срок: 15 октомври 2014 г.
  International University Sports Federation (FISU) анонсира програма за млади репортери, която ще им даде възможност да натрупат опит по време на Лятната универсиада. Кандидатите следва да са на възраст 21 – 25 години, да са студенти или наскоро да са завършили журналистика или комуникации или др. под., от цял свят. Работният език ще е английски.
 • Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“
  Краен срок: 18 октомври 2014 г.
  Фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и списание „Тера фантастика“ канят всички художници на възраст от 13 до 27 години да участват в Копнежа за илюстрации на „За спасяването на света“.
  „За спасяването на света“ е тринадесетата книга в поредица „Човешката библиотека“ – антология, която събира близо 50 български фантастични истории от последните 50 години, до една избрани заради силата си да ни размислят, развълнуват, навярно дори… променят?
 • Международен конкурс за модерен дизайн на кирилица
  Краен срок: 24 октомври 2014 г.
  ParaType и Type Journal канят дизайнери на кирилски шрифт от цял свят да участват в Международен конкурс за модерен дизайн на кирилски шрифт 2014. Кирилски шрифтове, създадени и / или пуснати след 15-ти септември 2009-а, могат да бъдат представени на конкурса.
  Участниците не подлежат на никакви ограничения, основани на възраст, образование, професия или владеене на езици, използващи кирилица. Няма ограничение за броя на представените шрифтове. Могат да кандидатстват както индивиди, така и фирми.
 • Програма Max Weber на Института на Европейския университет, Флоренция
  Краен срок: 25 октомври 2014 г.
  Програмата Max Weber е най-голямата международна докторантска програма в социалните и хуманитарните науки в Европа. Тя предлага около 50-55 изцяло финансирани стипендии за квалифицирани изследователи от цял свят, които работят в дисциплините на EUI – икономика, история, право и социални и политически науки и техните под-полета. Стипендиите се присъждат за 12, 24 или по изключение – 36 месеца.
  Кандидатите могат да са от всяка точка на света, те следва да са получили своята докторска степен преди не повече от 5 години. Те следва да имат ниво на владеене на английски език – C1.
  Основната субсидия е 2000 евро на месец. Стипендиантите получават възстановяване на разходите за едно отиване и връщане от дома си до Флоренция в максималния размер на 1200 евро.
 • Дарителска програма за опазване на природното и културно наследство „Мото-Пфое“
  Краен срок: 27 октомври 2014 г.
  Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на околната среда е отворена за всякакъв вид инициативи за опазване на околната среда и културното наследство – индивидуални или колективни – които са действащи през 2014 г. Проекти, които са в процес на планиране, в идейна фаза, или са приключили, не се взимат под внимание. В програмата могат да участват включително и проекти, чиито автори са млади хора на възраст до 18 години, като в този случай се изисква проектът да се осъществява под ръководството на пълнолетни лица.
  Категории:
  1. Опазване на природната среда
  Проекти за опазване на флората и/или фауната, и/или природни феномени. Проекти, свързани със създаване/внедряване на зелени технологии, с намаляване консумацията на природни ресурси и/или с понижаване степента на замърсяване на околната среда.
  2. Опазване на културното наследство
  Проекти за съхраняване на сътворените от човека обекти от националното и/или европейско културно-историческо наследство. Проекти, чиято цел е създаване на нови, или обогатяване на традиционни културни ценности.
 • Конкурс за студентско есе на тема: „Моята визия за модернизирането на българската администрация“
  Краен срок: 30 октомври 2014 г.
  Целева група: студенти от специалностпублична администрация, обучаващи се във висшите училища в страната или чужбина, без значение от курса, степента или форма на обучение.
  Категории:
  – Иновации и практики за добро управление;
  – Отворено управление;
  – Е-управление.
  Най-добрите отличени три есета и техните автори ще бъдат представени на конкурса за добри практики в Европейския институт по публична администрация,EIPA Маастрихт, Кралство Нидерландия. Авторите на други отличени текстове ще бъдат поканени да участват в учебен курс от Каталог 2014 на ИПА по избор. Отличените есета ще бъдат публикувани на Интернет страницата на ИПА и портала за студентски стажове.
 • Конкурс за 2014 г. за наградите за комуникация в областта на ОСП
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Разработили ли сте комуникационна инициатива или кампания в сферата на земеделието и развитието на селските райони, която бихте искали да представите пред международна аудитория? Искате ли да споделите опита си с други заинтересовани страни в областта на комуникационните въпроси, свързани с ОСП? Участвайте в конкурса!
  Могат да кандидатстват:
  1. Национални министерства;
  2. Неправителствени организации (НПО);
  3. Организации, представляващи местни, регионални и общински органи;
  4. Други публични или смесени органи;
  5. Професионални организации (включително асоциации на земеделски производители, земеделски асоциации или асоциации за развитие на селските райони);
  6. Мозъчни тръстове, изследователски и академични институции;
  7. Медии; и
  8. Комуникационни агенции / комуникационни експерти.
  Какви видове проекти могат да бъдат подавани за участие?
  Всички текущи или приключили проекти, които очевидно информират по теми, свързани с общата селскостопанска политика, и за които етапът на изпълнение е започнал не по-рано от 1 януари 2011 г.
 • Исландски стипендии Snorri Sturluson, Рейкявик
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Стипендиите се отпускат на писатели, преводачи и учени (не на студенти) в областта на хуманитарните науки, извън Исландия, и ще им позволят да останат в Исландия за период от най-малко три месеца,с цел подобряване на техните знания на исландския език, култура и общество.
 • Конкурсът Доброволческа инициатива 2014 е отворен за номинации
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Фондация Лале и Национален Алианс за Работа с Доброволци обявявиха конкурс за най-интересни и ефективни доброволчески инициативи в България през 2014 година. В конкурса са поканени да участват всички организации и неформални групи, които през настоящата 2014 година реализират доброволческа инициатива, без значение на място и време на реализация, цел и начин на организация, източници на финансиране, брой и възраст на доброволците. Всяка добра инициатива заслужава признание!
  Представените инициативи ще бъдат оценени по резултатите, значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците; финансовата ефективност.
  Инициативи могат да бъдат номинирани от организации и отделни лица. Формулярът за представяне може да бъде изтеглен от Интернет страницата на Фондация Лале или получен по електронна поща след заявка. Очакваме номинации до 31 октомври 2014.
  Повече информация е налична на интернет страницата на Фондация Лале.
 • Конкурс за набиране на иновативни бизнес проекти
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Целта на провеждането на конкурса е да се генерират иновативни бизнес идеи с висок потенциал за реализация. Проектите трябва да са свързани някои от следните сектори: минна индустрия; преработвателна индустрия; компоненти и системи за енергийна ефективност и ВЕИ; химическа промишленост; рециклиране на отпадъци и опазване на околната среда; електроника, електрически двигатели. Под иновативна бизнес идея (иновативен проект) се има предвид продукт, процес, услуга или бизнес модел, който представлява технологична новост с полезен ефект и задоволява реална пазарна потребност (ниша) на българския пазар. Когато кандидатите предлагат идея, те трябва да докажат, че тя има практическо приложение, както и да се ангажират с развитието на проекта.
  До три проекта ще бъдат подкрепени от фонда на „Асарел-Медет” АД под формата на дялова инвестиция, с обща стойност 200 000 евро.
  На първия етап от конкурса участниците трябва да предоставят писмено резюме на проекта, което да включва описание на идеята, конкурентни предимства и пазарен потенциал, бюджет и основни финансови параметри, както и представяне на екипа. Одобрените за втори етап кандидати ще бъдат поканени да представят подробни бизнес план и финансова обосновка. Третият етап представлява презентация на проектите пред журито на конкурса.
 • Стаж в Службата за хармонизация на вътрешния пазар
  Краен срок: 31 октомври 2014 г. (за стаж през февруари); 31 март (за стаж през септември)
  Службата за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM) е европейска агенция с нестопанска цел със седалище в Аликанте, Испания.
  Мисията на Службата е да управлява системите на Общността за регистрация на марки и дизайн.
 • CALL FOR PROPOSALS FOR ERC ADVANCED GRANT
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Advanced Grants са предназначени за подпомагане на главни изследователи в етап на кариерата, в който те вече са установени научни ръководители с призната репутация на изследователски постижения.
 • Стипендии в обществено здраве и тропическа медицина, Лондон, UK
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Научноизследователската дейност следва да бъде насочена към разбиране и подобряване на общественото здраве и тропическа медицина на местно, национално и глобално ниво.
 • Грантове на Sasakawa Peace Foundations
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Приемат се предложения за:
  >> Редовни проекти – Проектите трябва да са насочени към областите, които са считани за важни от Фондация Сасакава за мир и трябва да насърчават международното разбирателство, обмен и сътрудничество. Категориите, които се считат за такива са:
  1. Усилия за гарантиране на мира и сигурността в международната общност
  – Изграждане на мира и сигурността;
  – Нетрадиционни въпроси на сигурността.
  2. Отговор на положителните и отрицателните аспекти на глобализацията
  – Пазари и неравенство;
  – Въпроси, свързани с демографските промени и придвижване на населението;
  – Интерфейс между науката и технологията и обществото.
  >> Специални фондове – Този вид проекти трябва да работят по проблеми в азиатските и тихоокеанските региони. Има четири приоритетни географски зони:
  – Sasakawa Pacific Islands Nations Funds;
  – Sasakawa Japan-China Friendship Fund;
  – Sasakawa Middle East Islam Fund;
  – Sasakawa Pan Asia Fund.
  Могат да кандидатстват корпорации, НПО, университети и други образователни институции и частни организации, извършващи дейности с нестопанска цел от всички страни.
  Грантовете варират от 20 000 до 100 000 щ.д.
 • Резидентна програма за художници в Германия
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Програмата е отворена за художници под 35-годишна възраст, или по-възрастни, ако са завършили висше образование в рамките на последните 5 години.
  Следващите дисциплини са допустими:
  – Архитектура;
  – Визуални изкуства;
  – Сценични изкуства;
  – Дизайн;
  – Литература;
  – Музика / звук;
  – Видео / филм / нови медии;
  – Хуманитарни науки / Социални науки / Икономика;
  – Култура и право.
  Стипендиите се отпускат за 3-12 месеца.
  Работни езици са немски, английски или френски език.
 • Национален конкурс за реализирана през 2014 г. инициатива/програма/проект „В подкрепа на детската безопасност“
  Краен срок: 3 ноември 2014 г.
  Конкурсът се осъществява по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на Национална кампания на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”.
  Могат да кандидатстват реализирани през 2014 година инициативи, програми или проекти за превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца и за отстраняване на опасностите в бита и жизнената среда на децата в следните категории:
  1. Инициативи/програми/проекти от детски градини, училища, читалища, клубове и школи за деца, домове и резидентни услуги за деца, лишени от родителски грижи.
  2. Инициативи/програми/проекти от държавни институции, областни и местни администрации.
  3. Инициативи/програми/проекти от неправителствени организации и фирми.
  4. Журналистически материали, публикации в пресата, предавания и медии, отразяващи проблемите на детската безопасност.
  5. Специална награда за личен принос.
 • Стипендии за Швейцарското правителство за отличие
  Краен срок: 15 ноември 2014 г.
  Швейцарското правителство, чрез Федералната комисия за стипендии за чуждестранни студенти (FCS), връчва стипендии за отличие на Швейцарското правителство на чуждестранни учени и хора на изкуството за учебната 2015-2016. Схемата включва различни следдипломни стипендии на чуждестранни учени и изследователи:
  – Университетски стипендии (швейцарски университети, федерални технологични институти, както и университети за приложни науки);
  – Изкуства (училища за музика и изобразително изкуство, само за ограничен брой държави).
  Тези стипендии се предоставят на висшисти от всички области с възможност за изследвания за докторска степен или кандидат на науките в едни от реномираните университети в Швейцария.
  За България специалностите са:
  – Стипендии за изящни изкуства
  – Пост-докторски стипендии
  – Изследователски стипендии
 • Награди за политическа карикатура на ООН на името на Ranan Lurie
  Краен срок: 15 ноември 2014 г.
  Може да участва всеки професионален автор на политическа карикатура, с публикации в което и да е издание, на който и да е език.
  Награди: Първа награда – 10 000 щ.д.; втора награда – 5 000 щ.д.; трета награда – 3 000 щ.д.
 • Конкурс за наградата на Европейската сметна палата
  Краен срок: 30 ноември 2014 г.
  Европейската сметна палата (ЕСП) стартира конкурса за наградата на ЕСП за изследвания в областта на одита на публичния сектор за 2014 г.
 • Израелски стипендии за магистратура
  Краен срок: 30 ноември 2014 г.
  Могат да кандидатстват и бакалаври от България.
  Предлагат се стипендии за:
  1. Летни езикови курсове
  2. Една академична година за изследователи
 • The Seaworld and Busch Gardens Conservation Fund (Worldwide Grant Program)
  Краен срок: 1 декември 2014 г.
  Фондът приема търси да подкрепи проекти, посветени на повишаване общественото съзнание за опазване на дивата природа. Финансирането може да варира между (но не само) 5 000 евро до 25 000 евро.
 • 14 Andreu World International конкурс за дизайн
  Краен срок: преди 1 декември 2014 г.
  Конкурсът е отворен за студенти по дизайн и професионалисти, без ограничение на възрастта.
  Тема: Дизайн за стол и / или маса
 • Медийни грантове за журналисти, блогъри и фотографи
  Краен срок: декември 2014 г.
  Офисът на Финансовия механизъм на ЕИП предоставя медийни грантове на медии, журналисти, блогъри и / или фотографи, интересуващи се от отразяване на ключови области на подкрепа за ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество. Целта е да се осигури възможно най-широко разпространение или целенасочено популяризиране сред съответните групи в обществото на областите, подкрепяни от ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество. Грантовете се предоставят за участие в подходящи мероприятия, посещение на място на финансирани програми и / или проекти, или други дейности, които са от значение в страните бенефициери или донори на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество. За грантове се кандидатства до края на декември 2014 г. с общ бюджет 5000 евро. Максималният размер на индивидуалния грант е 1000 евро.
 • Покана за набиране на проектни предложения по Фонда за двустранни отношения на национално ниво
  Краен срок: текущо до 15 декември 2014 г.
  Приоритет 1: Обмяна на знания и добри практики в борбата срещу наркотиците и организираната престъпност, деца и младежи в риск (бюджетни средства: 120 000 евро);
  Приоритет 2: Популяризиране на европейските ценности и по-специално изучаването на история в мултикултурно общество (бюджетни средства: 100 000 евро).
  Размерът на гранта на един проект е от 5 000 евро (мин.) до 30 000 евро (макс.)
  Не се изисква съфинансиране.
  Проектите следва да приключат до 31 октомври 2016 г.
 • Магистратура по международни изследвания на мира, Университет на Нотр Дам, САЩ
  Краен срок: 15 декември 2014 г.
  Магистратурата в Университета на Notre Dame ще ви подготви за кариера в областта на обществената политика, политическа промяна, организационно управление и анализ на конфликти и трансформация.
 • HCO-12-2015 Call for proposal ERA NET: Антимикробната резистентност #H2020
  Краен срок: 21 април 2015 г.
  Предложенията трябва да са ключови за ефективната координация на съвместното финансиране на научни изследвания в областта на антимикробната резистентност
 • Грантове за европейски обмени на медийни практики
  Краен срок: 15 декември 2014 г.
  Тези обмени се стремят на различни фактори в медиите да укрепят и разширят на компетенциите по отношение на журналистическо обучение или медийно съдържание с оглед включване на многообразието и недискриминацията в ежедневната им практика.
  Могат да кандидатстват журналисти и медийни работници, пребиваващи в някоя от 28 страни от Европейския съюзл
  Грант: предплатен билет и фиксирана, еднократна помощ от 500 евро за покриване на разходите за издръжка по време на 5-дневния обмен
 • Новаторски обучителни мрежи Marie Sklodowska-Curie (ITN)
  Краен срок: 13 януари 2015 г.
  Европейските промишлени докторати (EID) имат за цел обучение на висококвалифицирани изследователи и стимулиране на предприемачеството, творчеството и иновациите в Европа. Това трябва да се постигне по-специално чрез участието на не-академичния сектор в академично докторско обучение, така че уменията да отговарят по-добре на нуждите и на публичния, и на частния сектор. Всеки EID се състои от най-малко двама бенефициенти от две различни държави-членки и асоциирани страни.
 • Финансиране от Фондация Antipode 2015
  Краен срок: 31 март 2015 г.
  Фондация Антипод цели да развива социалните научни изследвания, образованието и дава стипендия в областта на радикалната география. Наградите от Международния семинар на Фондация Антипод са предназначени за подкрепа на радикални географи, които провеждат събития (включително конференции, семинари, летни училища и изследователски действия, срещи), които задълбочават радикалните анализи на географските въпроси и водят до ново и по-добро общество. Предимство ще имат кандидатите и инициативи на исторически по-слабо представени групи, региони, страни и институции.
  Фондация Антипод очаква да подкрепи всяка успешна кандидатура с до 10 000 паунда. Събитията трябва да се провеждат в рамките на годината на отпускане; в този случай периода 1 юни 2015 г. и 31 май 2016 г. Допустимите разходи могат да включват пътуване икономична класа, превод, настаняване и хранене.
 • Подкрепа за иновации, човешки ресурси, политика и международно сътрудничество
  Краен срок: 21 април 2015 г.
  Ще бъдат подкрепени пилотни действия в областта на използване на иновационния потенциал на научноизследователските инфраструктури, използващи развойни продукти (PCP) и / или схеми за обществените поръчки за иновации (PPI).
 • Покана за представяне на предложения ЕС-Бразилия за изследвания и сътрудничество за развитие на съвременна кибер инфраструктура
  Краен срок: 21 април 2015 г.
  Тема: Cloud Computing, включително аспекти на сигурността
 • Финансиране на проекти по линия на инициативата JESSICA
  Краен срок: 30 юни 2015 г.
  Приоритетни области за финансиране на проектите за градско развитие:
  – осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална, здравна и културна инфраструктура и подобряване на енергийната й ефективност;
  – подобряване на физическата среда и превенция на риска чрез изграждане на нова или възстановяване на деградирана или декапитализирана градска инфраструктура, което може да включва всички допустими индикативни дейности по Приоритетна ос 1 на ОПРР, индустриални зони, бизнес, търговски и развлекателни центрове, спортни съоръжения;
  – устойчиви градски транспортни системи чрез модернизация и развитие на мрежите от инфраструктура за обществен транспорт и комуникации, както и свързаната инфраструктура, включително системи за управление на трафика, паркинги и др. съоръжения за подобряване на транспортните системи;
  – организация и подобряване на икономическите дейности чрез развитие и изграждане на нови институции на бизнес средата.
 • Покана за набиране на предложения по Фонда за двустранни отношения, Програма БГ 12 „Домашно насилие и насилие основано на полов признак”, Норвежки финансов механизъм 2009 – 2014/ begin_of_the_skype_highlighting 2009 – 2014/ FREE  end_of_the_skype_highlighting
  Краен срок: по Мярка 2 – 1 декември 2015 г.
  В съответствие с Регламента за изпълнение на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 и с Програмното споразумение за финансиране на Програма БГ12, фондът ще финансира следните мерки:
  Мярка 1: търсене на партньори преди или по време на изготвяне на проектно предложение, което ще бъде подадено по някоя от горепосочените покани за набиране на проектни предложения и малки грантови схеми;
  Мярка 2: създаване на контакти, обмен, споделяне и предаване на знания, технология, опит и най-добри практики между Бенефициенти по горепосочените покани за набиране на проектни предложения, малки грантови схеми и предварително дефиниран проект и и организации от Държавата – донор.
 • Грантове на National Geographic Gives за млади изследователи
  Краен срок: текущ
  Young Explorers Grants (YEG) дава възможности на изследователи на възраст от 18 до 25 години да се занимават с изследвания, консервация и проучвания. Грантовете са в размер от 2 000 до 5 000 щ.д.
 • ПОКАНА ЗА НАБИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ФОНДА ЗА ДВУСТРАННИ ОТНОШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
  Краен срок: текущо до 15 декември 2014 г.
  Приемат се проекти в 2 тематични области:
  – Обмяна на знания и добри практики в борбата срещу наркотиците и организираната престъпност, деца и младежи в риск (приоритет 1);
  – Популяризиране на европейските ценности и по-специално изучаването на история в мултикултурно общество (приоритет 2)
 • Европейски фонд за демокрация
  Краен срок: текущ
  Европейският фонд за демокрация приема предложения за проекти, допринасящи за развитието на плуралистични, многопартийни системи и демократични общества с фокус върху страните, влизащи в обхвата на политиката на ЕС за съседство. Могат да кандидатстват неправителствени организации, движения, както и физически лица, млади лидери и представители на независими медии. Първите решения за финансиране ще бъдат взети в края на м. септември 2013 г., но Фондът ще приема предложения целогодишно.
 • Малки грантове за организиране на кампании за набиране на средства
  Краен срок: текущ
  Български център за нестопанско право и Програмен и аналитичен център за европейско право стартират програма за предоставяне на малки грантове за организиране на кампании за набиране на средства от индивидуални и корпоративни дарители. Грантовете ще бъдат предоставени на сдружения, фондации и читалища.
  Целта на предоставяните грантове ще бъде покриване на разходи по организиране на самите кампании (например наемане на зала за благотворителен концерт, отпечатване на промоционални материали и др.). Разходите, които ще бъдат покривани, трябва да са свързани с предварителното набиране на средства, а не с последващото изпълнение на каузата! Например, ако целта на набирането на средства е организиране на конференция, разходите които ще одобрим не трябва да са разходи по организирането на самата конференция, а разходи по набиране на средствата за реализирането й.
  Средствата, предоставени на една организация при едно кандидатстване, не могат да надхвърлят 1 000 лева. Организациите могат да кандидатстват отново само след отчитане на предишния грант, получен по тази програма. Независимо от предоставеното финансиране, окончателно одобрените разходи ще бъдат на стойност не повече от 1/3 от набраните средства. Това означава, че при отпуснати 1000 лева, а набрани от кампанията 1500 лева, за разходи ще бъдат признати само 500 лева, а останалите ще трябва да бъдат възстановени.
  За да кандидатствате за участие в обученията следва да попълните формуляр за кандидатстване. Попълненият формуляр, заедно с удостоверение за актуално състояние на организацията, издадено не по-рано от 3 месеца преди датата на кандидатстване, трябва да изпратите на ел. поща info@bcnl.org, по факс (02) 9888166 или по поща/куриер на адрес София 1000, ул. „Добруджа“ № 6, за БЦНП. Формулярът се попълва и изпраща от официалния представител на съответната нестопанска организация.
  Срокът за приемане на формуляри за кандидатстване е текущ. Всеки кандидат ще получи отговор до 3 седмици след получаване на документите. Организаторите могат да поискат допълнителна информация от кандидатите. В такива случаи срокът се удължава с 10 дни от датата на получаване на исканата информация.
  За повече информация за програмата може да се обръщате към Елина Петкова, Български център за нестопанско право.
 • Резидентна програма на Център за съвременно изкуство – Пловдив
  Краен срок: текущ
  През годината един български и двама чуждестранни артисти пребивават и работят в Пловдив. Всеки един работи в продължение на един месец в мултимедиината лаборатория. Участниците се селектират от сдружение „Изкуство днес“. В лабораторията „Art Tоday Lab“ се реализира проект в областта на електронните форми: инсталация , видео арт , 2D и 3D, звук , нет арт. Проектът се представя пред пловдивска публика в изложбените пространтсва на Център за Съвременно Изкуство – Пловдив или на други избрани от артиста места. По време на престоя си артистите представят пред публика своята досегашна творческа дейност, както и етапи от проекта, който осъществяват в мултимедийната лаборатория.
 • Фонд „Социална закрила” очаква проекти
  Краен срок: текущ
  Фонд „Социална закрила” финансира проекти, свързани със социалното включване и подобряване качеството на живот на посочените целеви групи, и създаващи възможност за:
  – предоставяне на нов вид социални услуги в общността;
  – подобряване условията на живот в специализираните институции, в т.ч. и материалната база;
  – подобряване условията на живот на лица в риск;
  – деинституционализация на социалните услуги;
  – подкрепа в кризисни, извънредни ситуации и положения.
  Средства се отпускат само когато дейностите не са финансирани от републиканския бюджет, от програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове или други финансови механизми.
  Юридически лица и физически лица, регистрирани по търговския закон, могат да предоставят социални услуги само след вписване в регистър към Агенцията за социално подпомагане, а за предоставяне на социални услуги за деца до 18 години – след издаване на лиценз от ДАЗД за тази дейност и вписване в регистъра на АСП.
  Юридически лица, физически лица, регистрирани по Търговския закон и общини могат да кандидатстват за финансови средства от Фонда след защита на проект. Проектът се разработва по утвърден формуляр.
  Разглеждането и оценяването на проектите преминава на два етапа. Проектите се разглеждат и оценяват от Експертен съвет, който изготвя доклад до Управителния съвет. Управителният съвет на Фонд “Социална закрила” взема решение за финансиране или отказ на проекта.
  За организиране и провеждане на културни, спортни и други мероприятия, насочени към социално включване на рисковите групи от населението, може да се отпускат веднъж годишно финансови средства на организации или общини.
 • Тръст за социална алтернатива (ТСА)
  Краен срок: текущ
  ТСА осигурява финансова помощ за проекти, които допринасят за прекъсване порочния кръг на бедността в България, като помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. Дейностите на ТСА са със специален фокус върху ромите, които представляват голяма част от хората, живеещи в нищета. ТСА осигурява подкрепа в три основни направления:
  – Ранно детско развитие – с фокус върху отглеждането на здрави деца и повишено присъствие в детската градина.
  – Образователни постижения и предотвратяване на отпадането на деца от училище – с фокус върху подобряване участието и ученето в училище и повишаване на броя ученици, завършващи средно образование.
  – Достъп до възможности за повишаване доходите на хора от рискови групи, което включва свързване с работодатели, предприемачество и жилищно устройство.
 • Възможности от фондация Nippon
  Краен срок: текущ
  Области на финансиране:
  1. Подобряване на основните човешки потребности
  Инициативи за подпомагане на хората в целия свят, за да се отговори на техните основни човешки нужди, и да се допринесе за подобряване на благосъстоянието на хората чрез програми в области като здравеопазването, подкрепа на хората с увреждания и тези, които са социално уязвими, развитието на селското стопанство, проблемите на раждаемостта, развитие на общността, помощ за бежанци и помощ при бедствия. Проекти, включващи нови идеи, подходи и технологии, както и тези, които включват многостранни измерения, като например сътрудничеството юг -юг, ще получат по-висок приоритет.
  2 . Развитие на човешките ресурси
  Инициативи за насърчаване на ново поколение специалисти, учени и студенти със силен потенциал за бъдещо лидерство . Подкрепят се обучение и образователни програми, разработени и изпълнявани от организации с нестопанска цел и институции на висшето образование. Намерението е да се насърчи разработването на международна мрежа от професионалисти, които имат общи цели и интереси.
  3 . Насърчаване на международни проекти за сътрудничество.
  Инициативи за насърчаване на съвместни подходи, които да отговарят на променящите се нужди на световната общност. Подкрепят се културен, социален и интелектуален обмен и съвместни дейности, които допринасят за развитието на по-доброто взаимно разбиране и кооперативен начин на мислене, за да се допринесе за социални промени.
  Кандидатите трябва да бъдат организации с нестопанска цел със седалище извън Япония. Те могат да бъдат местни, регионални или международни неправителствени организации, образователни и изследователски институции.
  Кандидатства се поне половин година преди началото на планираните дейности.
 • Стаж в Световната търговска организация
  Краен срок: Текущ
  Секретариатът на Световната търговска организация има стажантска следдипломна програма за студенти, които желаят да придобият практически опит и задълбочени познания на многостранната търговска система.
  Продължителността на стажовете е до 24 месеца. Избираеми кандидати са всички граждани на страни, които са членове на Световната търговска организация, между които е и България.
  Минималната възраст на стажантите трябва да 21 години, а максималната 30. Кандидатите трябва да имат завършена подходяща специалност в университет – икономика, политически науки, право, международни отношения.
  Стажовете са платени, те се провеждат в Женева, Швейцария.
 • Грантове за превод на финландска литература
  Краен срок: 1 април и 1 ноември
  Всяка година на Консултативният комитет на Информационния център за финландска литература предоставя подкрепа за:
  – превод на финландско-, финландско-шведско- и саами-езична литература на други езици;
  – превод на художествена и нехудожествена литература на финландски;
  – превод на академични публикации и нехудожествена литература на шведски.
  Ще бъдат предоставени 500 000 евро за превод и отпечатване на повече от 300 различни проекта.
  Могат да кандидатстват чужди и финландски издатели.
  В допълнение към това се предоставят награди и пътни грантове за преводачи от чужбина.
 • Стипендии за магистратура в Германия срещу 3 години работа в България след завършването
  Краен срок: 1 ноември
  Германската фондация „Мумерт” търси кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал. Тя предлага пълна издръжка от 1 000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен.
  Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.
  Най-важното условие за получаване на стипендията „Мумерт”: всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне 3 години.
 • IHS Film & Fiction Стипендии (до 10 000 щ.д. за една академична година)
  Краен срок: ежегодно до 15 януари
  Стипендии до 10 000 щ.д. дава Institute for Humane Studies за подкрепа на студенти, които

– работят върху получаване на Master of Fine Arts (M.F.A.) в сферите на филмопроизводството, писане на проза/пиеси;
– са демонстрирали интерес към класическите либерални идеи и приложението им в съвременното общество;
– демонстрират желание, мотивираност и творчески способности да преуспеят в избраната професия.

www.theihs.org/subcategory.php/15.html

 • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz – стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 октомври, 1 март ежегодно
  Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
 • Конкурс за стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 октомври/1 март
  Германската фондация „Даймлер-Бенц Щифтунг“ обяви конкурс за стипендии за младежи от различни държави, включително и България, които искат да направят докторантура и да реализират свой изследователски проект в Германия. За програмата могат да кандидатстват младежи с магистърска диплома, без значение в коя област е тя. Стипендиите са предназначени за индивидуални кандидати. Продължителността на стипендията зависи от изпълнението на проекта, но не може да надвишава две години.
 • Петмесечен стаж в Комитета на регионите
  Краен срок: 16 февруари и на 16 септември
  Целта на стажа е да даде създаде представа относно същността и проблемите на европейската интеграция, да предаде практично познание за работата на отделите на Комитета на регионите, да даде възможност на служителите да добият опит и да развият и приложат на практика знанието, което са натрупали в течение на обучението или професионалната си кариера.
  Стажантите трябва да са граждани на страните-членки на ЕС, като ограничен брой граждани на държави извън Съюза също може да бъде приет. Кандидатите трябва да са университетски дипломанти или да притежават диплома, отговаряща на университетските степени. Те могат да бъдат в края на обучението си или поне да са завършили трети курс, като докажат това със съответния документ. Стажът е отворен и за служители на обществения и частния сектор, които имат университетска степен или еквивалентна диплома, или са извършвали поне за три години консултантска работа. Възрастовата граница за стажантите е 30 години. Те трябва да владеят добре един официален език на ЕС и да имат задоволителни познания по втори. Кандидатите се избират въз основа на квалификациите им и на географско разпределение.
 • Assembly of European Regions – стажове за студенти
  Краен срок: текущ
  Стажовете са от 3 до 6 месеца.
  Няма определен формуляр.
  При интерес изпратете писмо и CV на адрес:
  Estelle Delangle
  Assembly of European Regions
  6, Rue Oberlin
  F-67000 Strasbourg
  Tel. : +33-(0)3-88.22.74.38 begin_of_the_skype_highlighting +33-(0)3-88.22.74.38 FREE  end_of_the_skype_highlighting
  Fax : +33-(0)3-69.20.13.18
  e.delangle@a-e-r.org
 • Стаж в Световна банка
  Краен срок: ежегодно – 31 януари и 31 октомври
  Кандидатства се онлайн.
 • Европейски център за права на ромите – Будапеща: стаж
  Краен срок: текущ
  Предлагат се стажове за срок от 6 седмици до 6 месеца на роми с добро владеене на английски език.
 • UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize
  Краен срок: 31 октомври всяка година
  Тази награда всяка година отличава личност, организация или институция, допринесла за свободата на пресата по света.
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика” със съдействието на редакцията на вестник „Фермер-новият“ организират ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към 31 декември в годината, за която се присъжда наградата.
  Заявките изпращайте във Фондация „ЕВРИКА” до 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1,ет. 2.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика”, Национално патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към датата на подаване на заявката за патент и не са навършили 39 години към 31 декември на годината, за която се присъжда наградата. Те следва да представят свои изобретения и/или изобретения, в които са съавтори с принос по-голям от 50%. Представянето става чрез заявка, анотация и защитни документи от България или от чужбина, издадени през последната година и в период от 3 години, предхождащи присъждането на наградата.
  Заявките се изпращат във Фондация „ЕВРИКА” не по-късно от 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1. За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“
  Краен срок: 15 декември
  Фондация „Еврика” съвместно с Асоциация на индустриалния капитал в България, агенция „В Комуникация” и списание „Мениджър” организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“. Наградата ще получи този млад мениджър на възраст до 35 години, който е успял да постигне значими успехи през годината и е показал видими способности за самоусъвършенстване и развитие. Кандидатите могат да бъдат предложени от своите фирми, от редакции, обществени организации или сами да заявят участието си.
  Не пропускайте да изпратите заявките до 15 декември във фондация „Еврика” на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Глобален фонд за децата
  Краен срок: текущ
  Глобалният фонд за децата (Вашингтон) предоставя финансиране на местни организации от цял свят, които:
  – са местни организации, които решават общностни проблеми, с малък бюджет (под 100 000 щ.д. годишно);
  – служат на най-уязвимите деца (социално-слаби, с увреждания, социално изолирани, членове на банди, роми, от рискови групи и др.);
  – ползващи иновативни, бизнес подходи: нови подходи към стари проблеми;
  – признати за източник на експертни знания в общността или на национално ниво;
  – техни преки бенефициенти са деца и млади хора;
  – имат отлично ръководство и визия;
  – със солидни системи за управление – електронна поща, основни финансови и счетоводни системи;
  – реализирали са ефективни програми.
  Грантовете се предоставят на годишен принцип и са в размер от 5 000 до 20 000 щ.д.
  Като първа крачка се кандидатства онлайн на адрес:
  letter of inquiry
  Ако вашата организация отговаря на приоритетите на ГФД и на критериите за подбор, процесът ще продължи с представяне на пълно проектопредложение.
 • Mama Cash
  Краен срок: текущ
  Mama Cash е женска организация, която подкрепя иновативни проекти на жени за жени по целия свят. Кандидатите следва: да са иновативни, да имат ограничен достъп до финансиране, да подкрепят предимно позитивни промени в полза на жените в областта на правото, политиките и практиките, да са организации на жени. Финансирането е в размер на 500 – 20 000 евро.
  Support grant > request sheet
  Travel grant > request sheet
 • Стаж при европейския омбудсман
  Краен срок: 31 август, 30 април ежегодно
  Европейският омбудсман предлага стажове на граждани от ЕС. Стажовете продължат 4 месеца, но могат да бъдат удължени до 11 месеца. Кандидатите трябва да се завършили право и да имат познания по Европейско право. Те трябва да владеят един от официалните езици на ЕС и да имат добри познания по втори. Тъй като работните езици на Европейския омбудсман са английски и френски, владеенето им е основно изискване. Стажантите получават стипендия и финансова помощ за наем на жилище. Европейският омбудсман възстановява и разходите за транспорт за влак или самолет, но резервациите за билети трябва да бъдат одобрени предварително от институцията. Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят попълнена форма за кандидатстване, автобиография, мотивационно писмо, копие от дипломи, сертификати и лична карта, както и декларация за финансово състояние. Документите се изпращат до 30 април, за стажовете, които започват на 1 септември или 31 август, за стажовете, които започват на 1 януари.
  Източник: Дневник.bg
 • Европейската агенция за основните права набира стажанти
  Краен срок: 30 ноември, 31 май ежегодно
  Агенцията на ЕС за основните права (FRA) предлага два пъти годишно платени стажове за период от три до пет месеца за млади дипломанти. Избираемите кандидати трябва да са граждани на страна членка на ЕС или страна със статут на кандидат за членство в съюза. Бъдещите стажанти трябва да имат завършено университетско образование към датата на кандидатстване. Изисква се също много добро владеене на поне два от официалните езици на общността. Не се допускат кандидати, които вече са имали обучение или са били наемани на работа в европейска институция. Стажовете се заплащат по 1000 евро на месец. На одобрените кандидати ще бъдат покрити разходите за път в началото и края на стажа. Предвидена е и специална добавка към заплащането за хората с увреждания, която може да достигне до 50% от основната сума.
 • Black Sea Trust for Regional Cooperation
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество

  Краен срок: текущ
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество е публично-частно партньорство със седалище в Букурещ, което ще функционира в продължение на 10 години. За финансиране могат да кандидатстват НПО от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Молдавия, Румъния, Турция, Украйна и Русия.
  Поканата е за кандидатстване с проекти в три области:
  – гражданско участие;
  – трансгранично сътрудничество;
  – сътрудничество изток – изток>.
  Средно проектите се финансират с 18 000 щ.д. и са с продължителност до 12 месеца.
 • Конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения
  Краен срок: 31 януари ежегодно
  Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обявява конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения (USAP). Тази програма дава възможност на талантливи ученици с изявени лидерски качества и принос към обществото, да се обучават в престижни университети в САЩ, независимо от финансовото им състояние.
  Програмата е предназначена за ученици от 11 клас на държавните средно-образователни училища. Кандидатите трябва да имат високи академични постижения, силна мотивация и да се нуждаят от пълно или частично финансиране, за да могат да продължат образованието си в бакалавърски програми в САЩ.
  Изисквания за участие в конкурса:
  – да сте ученик в 11 клас на държавно средно-образователно училище
  – да имате отличен успех
  – да участвате активно в живота на училището и на общността
  – да можете да докажете финансови затруднения
  Документи за участие в конкурса:
  – Попълнената апликационна форма
  – Две есета (по едно от Група А и Група Б, стр. 3 на апликацията).
  – Академична справка от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас и от първия срок на 11-ти клас, подписана от директора на гимназията и подпечатана с печата на училището.
  – Копие от резултата (ако имате такъв ) от тестовете iBT TOEFL/SAT Reasoning Test/ SAT Subject Tests/ Cambridge AS , подпечатано от училището.
  – Две препоръки.
 • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz – стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 март и 1 октомври ежегодно
  Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
 • Аceartinc, Канада, финансира артистични проекти на малцинствени групи
  Краен срок: 1 август ежегодно
  Канадска организация за културно разнообразие Аceartinc финансиран проекти на съвременни артисти и куратори, членове на маргинални общности като хомосексуалисти, транссексуални, местни жители на колонии и други различни общности. Приемат се индивидуални и колективни проекти в сферата на визуалните изкуства и медиите.
  Документите за кандидатстване са автобиография, мотивационно писмо, предложение за проект, план-график на изпълнението, списък с необходимите технически условия, аудио или видео материал в зависимост от вида на артистичния проект.
 • Грантове за пътуване на Schwarzkopf Foundation
  Краен срок: 15 март и 1 септември
  Фондация Schwarzkopf предлага туристически грантове на млади хора, които желаят да разследват политически и културни събития в съседните европейски страни.
  Има два вида безвъзмездни средства: класически пътни субсидии и InterRail Global Pass.
  Класически безвъзмездни средства за пътуване: за немски граждани или европейци на възраст между 18 и 26 години, които планират проучвателно пътуване до Германия, до 550 евро.
  InterRail Global Pass: за европейци на възраст между 17 и 25 години, които са живели постоянно в ЕС, GUS или Турция, InterRail Global Pass за 30 европейски страни, включително Турция, до 422 евро.
 • Стипендия Mummert в областта на икономическите, инженерните и природните науки
  Срокове: Ежегодно между 1 септември и 1 ноември за период на обучение от началото на зимния семестър на следващата година
  Фондация „Rochus und Beatrice Mummert“ насърчава бъдещи потенциални топ мениджъри от страните в Централна и Източна Европа в областта на икономическите, инженерните и природните науки. Програмата включва стипендия за период от 2,5 години за завършване на магистърско обучение в университета в Кьолн (Universit?t zu K?ln), в Германската Спортна Академия, Кьолн (Deutsche Sporthochschule K?ln) или в Техническия университет в Аахен, Германия (RWTH Аachen) и се предлага в сътрудничество с фондация Robert Bosch.
 • Конкурс за проекти по програма Pro Helvetia
  Краен срок: текущ за проекти до 25 000 шв. фр.
  Инициативата покрива следните дисциплини:
  – Визуални изкуства
  – Музика
  – Литература и общество
  – Театър
  – Танц
  – Интер- и мултидисциплинарни проекти
  За проекти с бюджет до 25 000 швейцарски франка може да се кандидатства по всяко време на годината и минимум осем седмици преди събитието.
  За проекти с по-голям бюджет, сроковете са 1 март, 1 юни, 1 септември и 1 декември всяка година.
 • Стаж в Съда на Европейските общности
  Краен срок: 30 септември и 30 април всяка година
  Всяка година Съдът на Европейския съюз предлага ограничен брой платени стажове с максимална продължителност от пет месеца. Стажовете обикновено се провеждат в Дирекцията за изследвания и документация, Информационната служба, Генералната дирекция за писмени преводи или Дирекция Устни преводи.
 • Стаж в INTERPOL, Франция
  Краен срок: Текущ
  За да бъдат допустими за стаж в Интерпол, кандидатите трябва:
  – да бъдат граждани на страна-членка;
  – да са по-възрастни от 18 години;
  – да бъдат включени в, или да са завършили акредитирана академична институция
 • Creative Europe Culture
  Крайни срокове:
  Проекти за европейско сътрудничество – малки и големи:
  >> Втора покана – 01 октомври 2014
  Европейските платформи:
  >> Втора покана – 25 февруари 2015 г. (за двегодишни „рамкови споразумения за партньорство“)
  >> Трета покана – 5 октомври 2016 г. (За четиригодишни „рамкови споразумения за партньорство“)
  Европейски мрежи
  >> Втора покана – 5 октомври 2016 г. (За четиригодишни „рамкови споразумения за партньорство“)
  Литературни Проекти за превод
  >> Втора покана – 1 февруари 2017 г.
 • Платен стаж в Световната търговска организация
  Краен срок: текущ
  Всяка година Секретариатът на Световната търговска организация (СТО) предлага стаж за студенти в магистърски и докторски програми, които искат да придобият практически опит и по-задълбочени познания за многостранната търговска система.
  Програмата е целогодишна и няма начален и краен срок за кандидатстване. Стажът е с продължителност до 24 седмици и се провежда в Женева, Швейцария. Стажантите трябва сами да поемат разходите си за път до и от Женева и тези за здравна застраховка.
  Кандидатите трябва да са на възраст между 21 и 30 години, граждани на държава членка на СТО, сред които е и България, както и да имат бакалавърска степен в подходяща дисциплина.

Теми: Фондове