Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Възможности за финансиране и обучение през 2016 г.

GlobusNews.Net е единствената информационна агенция, която предоставя на едно място всички възможности за кандидатстване в проекти и конкурси за България. Информацията е подготвена от Клуб „Проекти и програми“ към Гражданско сдружение ГЕРБ-Бургас. Ето и възможностите:

 • „Дигитална икономика и иновации“ – Тринадесето издание на студентски семинар от серията Paving Youths’ Way, 11 – 13 март 2016 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г. 
  Институт за икономическа политика (ИИП) с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“ организира тринадесетото издание от серията обучителни семинари за студенти Paving Youths’ Way, което ще се проведе в периода 11 – 13 март 2016 г. в хотел „Дружба“, Банкя.
  Този път темата на семинара ще бъде „Дигитална икономика и иновации“.
  По време на тридневното обучение избраните участници ще имат възможността да дискутират въпроси като: Как се развива дигиталната икономика в съвременния свят? Кои са лидерите в дигиталната ера и какво можем да научим от тях? Какви са предпоставките България да се развива като успешна дигитална икономика? Дигитално предприемачество и иновации в България?
  Участието в семинара е безплатно за всички участници – организаторите покриват разходите за настаняване, прехрана и обучителни материали. Участниците следва сами да организират транспорта си до и от Банкя.
 • Конкурс за студентско есе на тема „Единният цифров пазар на Европейския съюз и възможностите пред малките и средни предприятия в България и другите страни членки“ 
  Краен срок: 20 март 2016 г. 
  Представителството на Европейската Комисия в България в сътрудничество с Институт за икономическа политика организира Конкурс за студентско есе на тема „Единният цифров пазар на Европейския съюз и възможностите пред малките и средни предприятия в България и другите страни членки“.
  В конкурса участие могат да вземат български граждани, които се обучават във висше учебно заведение в България или в чужбина и са на възраст до 27 години.
  Есето не трябва да надвишава 1500 думи.
  След прецизна оценка от тричленно жури ще бъдат отличени трите най-добри есета в конкурса, а авторите им ще бъдат наградени с пътуване до Брюксел и посещение на Европейските институции!
 • Безплатни двудневни обучения на тема бизнес и зелени иновации 
  Краен срок: не е посочен
  CEED България, в партньорство с Innovation Norway организира обучения, свързани с бизнес модели и зелените иновации в малките и средни предприятия в страната. Присъстващите ще могат да развият и представят своите зелени идеи с помощта на ментори и експерти. А жури ще избере най-обещаващите идеи от всеки град.
  В рамките на проекта ще бъдат организирани 6 обучения в следните градове:
  Бургас 25 – 26 февруари
  Варна 5 – 6 март
  Пловдив 7 – 8 март
  Габрово 10 – 11 март
  Враца 18 – 19 март
  София 29 – 30 март
  Участници могат да бъдат от компании от сектора на производството и преработвателната промишленост, IT компании, стартъпи с идеи за зелени иновации и студенти с идеи за бизнес, включващ зелени иновации. Ще бъдат допускани до двама представителя от една организация.
  Разходите се поемат от организаторите.
 • 4 стипендии за български студенти в специалност „Туризъм“ на обща стойност 6 000 лв. 
  Краен срок: 15 март 2016 г.
  Холдинг Варна АД учредява 4 стипендии за български студенти в специалност „Туризъм” на обща стойност 6 000 лв. Стипендиите ще бъдат предоставени чрез фондация „Св. Св. Константин и Елена”. В края на март ще бъдат обявени имената на двама студенти, които ще получават стипендии през летния семестър на учебната 2015/2016 година. Размерът на всяка една от стипендиите е 1 500 лв. За получаване на стипендия могат да кандидатстват студенти редовно обучение, обучаващи се за степен бакалавър, специалност ”Туризъм”, от всички български висши училища, с минимален успех по предходния семестър: отличен 5,50.
 • Конкурс АГОРА 2015 
  Краен срок: 15 март 2016 г.
  За седма поредна година Платформа АГОРА ще награди читалища, които заедно с хората от съответното населено място са допринесли за подобряване на живота на местните хора и са предизвикали промяна в своя град или село.
  Конкурс АГОРА е за онези читалища, изпълняващи изначалната си роля на обединителен център на местните хора, активни и иновативно мислещи.
  Конкурсното жури ще излъчи 5 финалиста измежду кандидатите в пет категории:
  – „Общност в развитие“;
  – „Солидарност и хуманност“;
  – „Изкуство и култура за развитие“;
  – „Перспективи за израстване“;
  – „Най-продуктивно партньорство“.
  Един от тези 5 финалисти ще стане и големият победител на Конкурс АГОРА 2015, след като бъде избран с прекия вот на аудиторията по време на официална церемония, която ще се състои се на 31 март 2016 г. в София, хотел „Рамада“, зала „Опал“.
 • Обучение на тема „Социално предприемачество – възможности за промяна“, 12 март 2016 
  Краен срок: 10 март 2016 г. 
  Фабрика 360 организира през март обучение на тема „Социално предприемачество – възможности за промяна“, 12 март 2016 г., Културен център „G8“, ул. „У. Гладстон“ No.8.
  Обучението ще представи темите, хората и взаимоотношенията, които вълнуват света на социалните предприемачи. Ще представи техники за генериране на идеи и развитие на бизнес модели, както и за това какви са възможностите за финансирането им.
  Подходящо за организации с неправителствени организации и граждански сдружения, които искат да променят начина си на финансиране; стартиращи или зрели предприемачи със социално значима идея или хора с идеи за промяна, които искат да ги реализират.
 • Инициатива „Зелени закони“ провежда конкурс за кратък еко-комикс 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г. 
  Конкурсът цели да разясни най-важните проблеми в българската политика за околна среда, по които експертите на „Зелени закони“ работят, както и да помогне за по-активно участие на гражданите и институциите за решаването на тези проблеми. Смятаме, че форматът от кратък комикс (разказ на история в до 4 картинки) ще е най-късият път за информиране на широката общественост и за послание към институциите.
  Конкурсът е разделен на три теми, като всеки участник може да участва и в трите теми:
  Дюните по Черноморието
  2. Чиста енергия за добър климат – Нега-ват
  3. Старите гори – Забранете дърводобива в горите над 100 г.!
  Наградният фонд е на стойност от 50.00 лв. за всяка една от темите.
  Най-добрите комикси ще бъдат отпечатани на хартия във формат пощенска картичка (А6), на гърба на които ще има послание до отговорната институция за предприемане на действия по решението на дадения проблем и които ще бъдат разпространявани и подписвани от граждани.
 • Покана за кандидатстване за награди „Regio Stars 2016“ на Европейската комисия
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  Наградите са в пет категории, както следва:
  – Интелигентен растеж: Развитие на възможности в глобалната икономика
  – Устойчив растеж: Кръгова икономика
  – Приобщаващ растеж: Интегрирано съжителство – изграждане на приобщаващи и несегрегирани общности
  – CityStar: Иновативни решения за устойчиво и градско развитие
  – Ефективно управление: Да направим промяната чрез управление по алтернативен начин
 • Лятно училище за управление на историческото наследство, Гърция 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  За: студенти, начинаещи в съответната област, но също така и за професионалисти, които желаят да извършват научни изследвания, обучение и професионално развитие.
  Стипендии: пълни и частични стипендии се присъждат след прием в програмата.
 • Community Arts Lab – Urban Residencies Project, Lublin, Poland 
  Краен срок: 11 март 2016 г.
  Могат да кандидатстват художници от всички художествени дисциплини, куратори, културни / социални аниматори, изследователи, културни мениджъри, теоретици и практици, идващи от Източна и Западна Европа.
  Ще бъдат подбрани 8 участници.
 • Call for Entries for Environmental Film Festival in Albania 
  Краен срок: 1 април 2016 г.
  Фестивалът има за цел да представи образователни инициативи в областта на екологичното образование, предприети от училищата в Албания и в света.
  Търсят се за участие екологични филми за насърчаване на информираността за околната среда.
 • Стипендии за международни изследователи и учени, Турция 
  Краен срок: текущ 
  Turkiye Scholarships стартира програма за научни изследвания с цел да се насърчи работата на международни изследователи и учени с турски учени и да допринесе за развитието на международното научно взаимодействие между изследователите.
  Програмата за научни изследвания е за не повече от 12 месеца.
  Стипендия: 2 500 TL
 • Подкрепа за европейски журналистически трансгранични проекти 
  Краен срок: 7 март 2016; 9 юни 2016 
  eu подкрепя екипи от ппрофесионални журналисти от няколко страни, които работят заедно по общ материал.
  Journalismfund.eu подкрепя и отделни ппрофесионални журналисти, работещи по европейски теми.
  Предметът или темата трябва да бъдат европейски или да имат трансгранично перспектива.
 • Подкрепа за европейски журналистически тематични трансгранични проекти 
  Краен срок: 9 март 2016 
  Теми:
  – Наблюдение и поверителност
  – Природа и околна среда
  – Икономика и финанси (публични разходи и държавен дълг, корупция)
  – Лобиране
 • Програма за международни стипендии на Japanese Association of University Women 2016 
  Краен срок: 31 март 2016 г. 
  За изследвания в Япония на учени жени не-японки, които живеят извън Япония.
  Кандидатките трябва сами да намерят университет или институция домакин в Япония и да представят в момента на подаване на заявлението писмо за приемане от този домакин или от бъдещия си ръководител.
  Стипендия: 700,000 – 1,000,000 йени (около 5,832 – 8,332 USD)
 • Стаж във Вашингтон на Heinrich-Bоll-Stiftung 
  Краен срок: 1 април 2016 г. Фондация Хайнрих Бьол – Северна Америка очаква кандидати за следните програми за стажове, започващи през септември 2016 г.:
  – Устойчиво развитие;
  – Трансатлантически диалог;
  – Климат, енергетика, и комуникации.
  Продължителността на стажа е 3 до 6 месеца.
  Стипендия: 700 USD
 • Кока Кола стипендии 2016 в Университета на Единбург 
  Краен срок: 1 април 2016 г. 
  За: Кандидати от всяка страна в Европейския съюз, с изключение на Великобритания.
  Стипендия: пълна такса за обучение и годишнаиздръжка.
 • Фонд „Условия на труд“ 
  Краен срок: ВСЕКИ месец до 25-то число. 
  Фонд „Условия на труд“ е „лека“ програма за кандидатстване, при която фирмите могат да получат прилично финансиране за да си санират помещения, да изградят стаи за почивка,санитарни възли, да въведат практики по подобряване на факторите на работната среда и т.н. Характерно за проектите е че НЯМА значение дали се изпълняват на територията на селски райони или в областни градове- всички населени места са допустими за кандидатстване по програмата.
  Кога мога да участвам ?
  ВСЕКИ месец до 25-то число.
  Кой може да кандидатства?
  – Всички фирми, които имат назначен персонал
  – Фирми, които нямат просрочени задължения към бюджета и към търговски банки
  – Получили финансиране по други проекти за същите дейности
  Какво можем да финансираме?
  – Модернизация на помещенията, в които се намира персонала (подмяна подови настилки, измазване стени, тавани, изграждане на стаи за почивка, санитарни възли и други)
  – внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии
  – изграждане или усъвършенстване на системата за предотвратяване на рискове на работното място
  – обезопасяване на машини и съоръжения
  Каква парична помощ мога да получа ?
  По проектът получавате 30% безвъзмездна помощ от стойността на разходите.
  Максимумът, който можете да получите като парична сума е 100 000 лева.
 • Национален център за книгата, Програма „Българска книга” 
  Краен срок: целогодишно
  Програмата предоставя възможност за отпечатване на качествени български художествени книги на дебютни и утвърдени автори на конкурсен принцип.
  Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани като издатели в българската ISBN агенция, с издадени най-малко шест книги на български език.
  Подпомаганият тираж може бъде между 300 и 1200 бройки, меки корици, определен по заявка на издателя спрямо пазарния потенциал на книгата и одобрен от eкспертен съвет. В замяна на тази подкрепа, издателствата предоставят 20% от тиража на отпечатаната книга на НЦК.
  За подпомагане може да кандидатстват само български издателства, сключили договор с автора. Програмата подпомага художествена литература от всички жанрове и форми от български съвременни автори. Програмата не подпомага нехудожествена литература.
  Възможността за кандидатстване е отворена целогодишно. Експертният съвет оценява проектите веднъж месечно и обявява резултатите веднъж на всеки два месеца.
 • Urgent Action Fund набира проекти 
  Краен срок: текущ
  Фонд за спешни действия за човешките права на жените (Urgent Action Fund for Women’s Human Rights – UAF) е феминистки активистки фонд, който предоставя малки експресни грантове на жени и транс правозащитници от цял свят, когато сигурността им е застрашена поради техния активизъм или при поява на неочаквани и неотложни възможности за застъпничество. Грантовете са до 5000 щатски долара и се отпускат за максимален период от 3 месеца.
  UAF е създаден, за да запълни празнина във финансирането, която дава възможност на организациите да реагират по гъвкав начин на спешни, непредвидени ситуации, които не са били планирани или включени в бюджета им. UAF има два дъщерни фонда – UAF фонд за Африка и още един за Латинска Америка. В момента фондът на UAF, базиран в САЩ (с офиси в Калифорния и Ню Йорк), е фокусиран върху останалата част от света, включително и България.
  Фондът за спешни действия за човешките права на жените предоставя субсидии в две категории:
  Юридически или законодателни действия или действия, които имат за цел да защитят прецедент, и могат да станат прецедент.
  2. Защита и сигурност на защитниците на правата на жените, вкл. евакуационни граннтове.
  В рамките на тези категории темите могат да бъдат изграждане на мира, справедливост за околна среда, права върху земята, права на секс работниците, права на LGBTQ, репродуктивни права, и други.
 • TimeHeroes Микрофонд 
  Срок за кандидатстване: от първо до последно число на всеки месец
  Микрофондът на TimeHeroes е паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България. Някои от най-страхотните доброволчески инициативи са на малки организации, неформални групи и активни граждани, които имат огромен ентусиазъм, но не разполагат с финансови ресурси. Ние се стремим да ги подкрепим, като предоставяме малки суми за покриване на основни разходи, необходими за провеждане на мисиите като материали, транспорт и т.н.
  ко си организатор, можеш да кандидатстваш, като изпратиш следната информация на hello@timeheroes.org
  – официалните данни на организатора (име, БУЛСТАТ, представители, адрес и пр.);
  – детайлно описание на инициативата – какво ще се прави, кои са бенефициентите на инициативата, времеви план и т.н.;
  – детайлен бюджет, за който се кандидатства към Микрофонда на TimeHeroes.org (сумата трябва да е между 50 и 400 лв.);
  – други източници на финансиране, с които организаторът разполага за конкретната инициатива;
  – номер на банкова сметка (IBAN), който да ползваме за евентуалното дарение.
  Микрофондът се попълва чрез дарения от физически и юридически лица.
  Ако и ти вярваш в силата на малките геройства, включи се в Микрофонда с дарение на сума по твой избор.
 • National Geographic Young Explorers Grant Application 
  Краен срок: текущ
  Applying for a Young Explorers Grant is a two-step process. First, you must submit a pre-application form online. If your pre-application is approved, you will be sent an email with a link and a password giving you access to our full application online. The Young Explorers Grants Program accepts pre-applications throughout the year.
  Open to: applicants aged 18 to 25 around the world with prior experience in the fields of research, conservation, or exploration.
  Grants: range between USD 2,000 and USD 5,000.
 • Процедура „Обучения и заетост за младите хора“ 
  Краен срок: до изчерпване на финансовия ресурс
  От 13.01.2016 г. Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост за младите хора“, в рамките на която ще бъдат осигурени 30 млн.лв. за заплати на младежи до 29 години. За целта, в бюрата по труда в цялата страна започва прием на заявки, едновременно както от кандидат-работодатели, така и от младежи, които си търсят работа.
  Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всеки регистриран младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките, чрез които да се постигнат конкретни цели за определен период от време.
 • Opportunity Fund 
  Краен срок: текущ
  Roma Initiatives Office кани роми и про-ромски организации и неформални групи, мрежи или физически лица от Албания, България, Чешката република, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Испания, да кандидатстват за безвъзмездна помощ за спешни действия за сумата до 15 000 щ.д. Подкрепят се своевременни действия и възможности, които насърчават структурните промени в полза на ромите или са отговор на анти-ромски събития и тенденции.
  Кандидатите трябва да представят концепции на английски език.
 • UNICEF предоставя инвестиции на стартапи, работещи върху технологични решения за деца с отворен код 
  Краен срок: 26 февруари 2016 г.
  Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) кани на стартапи, работещи върху технологични решения за деца с отворен код, за изразяване на интерес за получаване на финансиране за технологични решения, които отговарят на най-неотложните предизвикателства, пред които са изправени децата и младите хора.
  За: фирми / институции, регистрирани в програмните страни на УНИЦЕФ
  Грант: до 100 000 щ.д.
 • Конкурс „Обичам природата – и аз участвам“ 
  Краен срок: 26 февруари 2016 – за общини и кметства
  Кампанията на МОСВ и ПУДООС цели повишаване на екологичната култура и популяризиране на съвременните образователни и възпитателни тенденции, свързани с опазването на околната среда. По нея се финансират проектни дейности пряко включени в учебният и възпитателен процес на младите хора.
  Реализацията на инициативи по Националната кампания „За чиста околна среда 2016 г.” целят постигането на резултати на територията на цялата страна. С доброволния труд на гражданите се осъществяват инициативи по залесяване и зацветяване на площи, възстановяват се зони за отдих, ремонтират се детски и спортни съоръжения и други. С тях се постига повишаване на екологичното самосъзнание, затвърждаване на уменията и желанието за опазване на околната среда от гражданите.
 • Български фонд за жените набира участнички в Академия за женски права FEMPOWER 
  Краен срок: 28 февруари 2016 г.
  Академия за женски права „Fempower” е едноседмична обучителна програма, в която служителки и доброволки в неправителствени организации ще получат теоретични знания по темите равнопоставеност на половете, история на женските движения и феминизма, джендър и медии, стереотипи и дискриминация, както и практически умения за набиране на средства, организиране на събития, лобиране, лидерство и други.
  След завършване на Академията всяка участничка в нея ще има възможност да разработи със своята организация проект, свързан с равнопоставеността между половете и женските права. Български фонд за жените ще подкрепи реализацията на едно от предложенията с 5000 лв.
  За да се включите в Академията за женски права “Fempower” е необходимо да сте над 18 години и понастоящем да сте служителка или доброволка в неправителствена организация.
  С предимство ще бъдат разглеждани кандидатури на представителки от неправителствени организации, работещи за права на ромски жени, на жени с увреждания и на ЛГБТИК хора, както и от организации, изпълнявали проекти за обучаване на младежи по равнопоставеност на половете и човешки права.
 • Конкурс за млади фотографи (18 – 30 години) на ЕП 
  Краен срок: 28 февруари 2016 г.
  Участниците следва да използват официалното лого на инициативата European Youth Event за 2016 г. (възпроизведено или принтирано) и да го снимат на свое любимо място. Всяка седмица редакторската комисия ще избира най-добрите снимки и ще ги публикува в специален албум на фейсбук страницата на EYE. Авторите на най-популярните снимки ще станат фоторепортери на European Youth Event.
 • 2-месечна лятна програма в ЦЕРН, свързана с работа по ИТ проекти 
  Краен срок: 28 февруари 2016 г.
  Възможност за всички студенти, завършващи 3-ти курс в специалности Компютърни науки, Инженерство, Математика и Физика.
 • Агенцията за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти на тема „Рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания” 
  Краен срок: 30 ч. на 29.02.2016 г. 
  Участниците в конкурса могат да бъдат неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите.
  Максималният размер на субсидията е определен за различните компоненти както следва:
  – по компонент 1. мероприятия насочени към индивидуална и групова работа с целевата група – до 16 000 лв.
  – по компонент 2. мероприятия с публична културна и/или спортна изява – до 15000 лв.
  – по компонент 3. разаботка на материали, помагала, наръчници и др. – до 4 000 лв.
  по компонент 4. дейности, насочени към промяна на обществените възприятия за хората с трайни увреждания – до 7 000 лв.
 • Ограничена покана за проектни предложения „Изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата“ 
  Краен срок за подаване на концепции: 29 февруари 2016 г.
  В първият етап от кандидатстване се подава само концепция.
  След като кандидатите бъдат избрани, ще бъдат поканени да подадат пълен формуляр.
  Общият индикативен бюджет по поканата е 600 000 евро.
  Максималното търсено финансиране за един проект може да бъде най-много 600 000 евро.
  Търсеното финансиране за един проект от ЕС може да бъде до 90% от допустимите разходи по проекта. Останалите най-малко 10% от допустимите разходи следва да се осигурят от източници различни от бюджета на ЕС и Европейския фонд за развитие.
  Участващи трети страни в проекта (т.е. различни от кандидата и партньорите) могат да получат най-много 60 000 евро от бюджета на проекта.
  Неправителствените организации са сред допустимите кандидати.
 • Стаж за журналисти на „Дойче Веле“ 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г.
  Търсят се отворени към света млади хора, които вече имат известен журналистически опит и желаят да дадат своя принос към бъдещето на „Дойче веле“.
  DW стажантите участват в дългосрочни иновационни, международни проекти. Стажът е 18 месеца и се провежда във всички редакции и отдели на медиата. Стажовете с редакционните отдели е в областта на икономическите и културните въпроси, както и новините и спорта.
  За: журналисти, за които е майчин английски, немски или друг език, на които DW подготвя програмите си.
  Възнаграждение: 1 590-1 855 месечно.
 • Национален конкурс за фотография “Водата – извор на живот” 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г. – важи датата на пощенското клеймо
  Мото: „Чиста вода –здраве за всички”
  Организатори: Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас
  ЦЕЛИ: Да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, както и да се стимулира техният интерес към решаване на проблемите с опазване и използване на водите и съхраняване на природата. Конкурсът има за цел е да се превърне в място за обмен на знания, умения и нови идеи.
  УЧАСТНИЦИ: Ученици от 6-ти до 12-ти клас в 2 възрастови групи на всички училища, школи, клубове и извънучилищни звена от страната.
  Всяко учебно заведение може да се представи с най-много 2 творби от възрастова група.
  Размерът на фотографиите трябва да е формат А4 и да са отпечатани или копирани на подходяща хартия.
 • Национално състезание за мултимедийни презентации “Водата – извор на живот” 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г. 
  Мото: „Чиста вода –здраве за всички”
  Организатори: Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас, Училищно настоятелство към ОДК – Бургас.
  ЦЕЛИ: Състезанието е част от образователния модел, чиято цел е да предостави възможност на учениците за съвместна работа, обмяна на опит и идеи за опазване и използване на водите и съхраняване на природата.
  УЧАСТНИЦИ: Ученици от 6-ти до 12-ти клас, разделени в 2 възрастови групи, от всички училища, клубове, школи и извънучилищни звена от страната.
 • Национален конкурс за рисунка и приложно изкуство “Водата – извор на живот” 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г.
  Мото: „Чиста вода –здраве за всички”
  Организатори: Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас.
  ЦЕЛИ: Да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, както и да се стимулира техният интерес към решаване на проблемите с опазване и използване на водите и съхраняване на природата. Конкурсът има за цел е да се превърне в място за обмен на знания, умения и нови идеи.
  УЧАСТНИЦИ: Ученици от 1-ви до 12-ти клас в 3 възрастови групи на всички училища, школи и извънучилищни звена от страната.
  Жанров обхват: графика, акварел, живопис, приложно творчество (керамика, стъклопис и батик). Приложните творби да са леснопреносими и подходящи за експониране върху маси.
  Материали и техника: по избор.
  Формат на творбите без паспарту 35/50.
 • Национален конкурс за литературно творчество (поезия) “Водата – извор на живот” 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г. – важи датата на пощенското клеймо
  Мото: „Чиста вода –здраве за всички”
  Организатори: Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас.
  ЦЕЛИ: Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и творчеството. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството и личната им позиция за опазване и използване на водите и съхраняване на природата.
  УЧАСТНИЦИ: Ученици от 1-ви до 12-ти клас в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната.
  Конкурсът е в един раздел: Поезия- за всички възрастови групи.
  Всеки участник може да представи по едно стихотворение. Всяко учебно заведение или школа може да се представи с до 3 участници с по едно произведение във възрастова група.
 • Четвърто издание на програмата за студентски иновации „Моята банка на бъдещето“ 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г.
  В програмата могат да се включат студенти от различни специалности като финанси, икономика, бизнес администрация, маркетинг, информационни технологии, счетоводство и други. Проектите, върху които ще работят участниците, са фокусирани върху търсенето на иновативни решения в банкирането, в разработването на дигитални канали и други възможности за използването на съвременните технологии в услуга на банковите клиенти и служители.
 • Thought for Food Research: Трансдисциплинарни изследвания за устойчиви хранителни системи 
  Краен срок за подаване на концепции: 29 февруари 2016 г.
  Поканата е насочена към:
  – Задълбочаване на разбирането за устойчивост на хранителни системи и проучване на новаторски решения, които спомагат за нея.
  – Подкрепа за появата на нови и с високо въздействие изследователски дейности.
  – Подкрепа за сътрудничество между различните видове дисциплини с акцент върху съчетаването на природни и социални науки, както и включването на разнообразни заинтересовани страни.
  Теми:
  – Разнообразна селскостопанска продукция за по-устойчиви системи за храни и диети.
  – Устойчива преработка на храни за по-устойчиво и здравословно хранене.
  Общият бюджет е 2 млн. евро, а финанисрането на един проект е мин. 200 хил. евро за три години.
 • Покана за проекти в сферата на интеграцията на мигранти 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г., 13.00 ч. българско време
  Поканата за проекти цели да финансира транснационални проекти, които благоприятстват интеграцията на граждани на трети страни в страните членки на ЕС.
  Предложенията за проекти, подадени по настоящата покана следва да градят върху резултати на предишни проекти и трябва да адресират:
  – приоритет 1: благоприятстване интеграцията на жени мигранти, или
  – приоритет 2: улесняване достъпа до работа и благоприятстване интеграцията на работното място, или
  – и двата приоритета, като бъде планирано да се постигне един или няколко резултата, определени за всеки от двата приоритета.
  Кандидати могат да бъдат:
  – юридически лица;
  – публични институции, неправителствени организации и международни организации. За проекти по приоритет 2, търговски юридически лица също могат да участват, но само като съкандидати и тяхното участие трябва да бъде строго на нетърговска основа;
  – основани в страна членка на ЕС, без Дания;
  – международните организации могат да бъдат основани извън страните членки на ЕС, участващи в Програмата.
  Място на изпълнение: страните членки на ЕС без Дания.
  За да бъдат допустими за финансиране, проектите трябва да бъдат:
  а/ транснационални, т.е. да участват най-малко четири юридически лица, основани в четири различни страни членки на ЕС, участващи в Програмата /т.е. страните членки на ЕС без Дания/;
  б/ търсеното съфинансиране от ЕС трябва да бъде от 350 000 евро до 650 000 евро.
 • Software Developer Intern at Google 
  Краен срок: 29 февруари 2016 г.
  Търсят се инженери, които носят свежи идеи от всички области.
  За: хора, които в момента работят върху магистърска или докторска степен по компютърни науки или свързана с тях техническа област.
  Стажът ще бъде в Канада.
 • Годишна литературна награда на „Литературен вестник“ за млад автор 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Литературен вестник“ обяви годишен конкурс за млад автор.
  В конкурса могат да участват автори до 35-годишна възраст, които нямат издадена печатна или електронна книга.
  За участие в конкурса се приемат непубликувани текстове в два раздела: „Поезия“ и „Белетристика“. В раздел „Поезия“ трябва да се изпращат цикъл стихотворения (между 15 и 20 поетични текста), а в раздел „Белетристика“ – откъс от книга (роман или разказ/и с общ обем между 15-20 стандартни страници).
 • Созополски семинари по творческо писане, 09–13 юни 2016 
  Краен срок: 1 март 2016 г., 22:00 ч..
  Фондация „Елизабет Костова” обяви своя девети годишен летен семинар по творческо писане, който ще се проведе в периода 09-13 юни 2016 г. в античния Созопол, България. Програмата на семинара включва интензивни всекидневни уъркшопове по творческо писане, дискусии под формата на кръгли маси, лекции, изнесени от гост-лекторите, и литературни четения на преподавателите и участниците в програмата. За участие в семинара могат да кандидатстват писатели от България и от англоговорящи страни, включващи, но неограничени до Великобритания и САЩ. До участие ще бъдат допуснати общо десет кандидати, които ще получат стипендии.
  Събитията ще продължат в София между 14-15 юни 2016 г. в рамките на СтолицаЛитература, годишна литературна програма, организирана от фондация „Елизабет Костова“ в българската столица.
  Петима кандидати, пишещи на английски език, и петима кандидати, пишещи на български език, ще получат стипендии за участие в програмата. Стипендията включва такса-участие, храна, настаняване и пътни разходи, които ще бъдат покрити от фондация „Елизабет Костова“.
 • Стипендии за чуждестранни студенти от Австрийското правителство 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  За: потомци на работници в системата за принудителен труд (независимо от тяхната страна на произход), или хора, които идват от страни, които са пострадали от нацисткия режим, особено от принудителен труд.
  Стипендии: 940 евро на месец, настаняване, пътни разходи
  Австрийското министерство на науката, изследванията и икономиката (BMWFW) и ЕС се канят бакалаври, докторанти и специализанти да кандидатстват за стипендии за обучение н Австрия. Областите, в които се присъжда на стипендиите, са следните:
  – Природни науки;
  – Технически науки;
  – Хуманна медицина, здравни науки;
  – Аграрни науки;
  – Социални науки;
  – Хуманитарни науки;
  – Изкуство.
  Стипендиите се отпускат и за до 1 академична година. Краткосрочните стипендии (от 1 до 3 месеца) имат приоритет в периода от януари до юни. Стипендии се дават и за изследователски периоди в научноизследователски институции в Австрия (например университети, Австрийската академия на науките, Национална библиотека, Национален архив).
 • Програма „Европа на гражданите“ – раздел „Побратимяване на градове“ 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Мобилизирайки гражданите на местно равнище и на ниво ЕС да обсъждат конкретни въпроси от европейската политическа програма, тази мярка ще има за цел да насърчава гражданското участие в процеса на разработване на политики на Съюза и да създава условия за обществена ангажираност и доброволческа дейност на ниво ЕС.
 • Програма „Европа за гражданите“ – раздел „Тематични мрежи от градове“ 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Предоставя се финансиране на общини и неправителствени организации, работещи заедно върху обща тема в дългосрочна перспектива и желаещи да разработят мрежи от градове, за да направят тяхното сътрудничество по-устойчиво.
 • Програма „Европа за гражданите“ – раздел „Проекти на гражданското общество“ 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Подкрепят се проекти, събиращи граждани в дейности, пряко свързани с политики на ЕС, предоставящи възможност за пряко участие в процеса на изработване на политики. Финансираните дейности могат да включват: популяризиране на обществено участие и солидарност, събиране на мнения, доброволчество и др.
 • Програма „Европа за гражданите“ – раздел „Европейско възпоменание“ 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Подкрепят се дейности, приканващи за размисъл върху европейското културно разнообразие и общи ценности. Цели се финансиране на проекти разсъждаващи върху причините за тоталитарните режими в съвременната история на Европа /конкретно, но не само, нацизма, който доведе до Холокост, фашизма, сталинизма и тоталитарните комунистически режими/ и да се почетат жертвите на техните престъпления. Този раздел може да засегне и други моменти и отправни точки в скорошната европейска история. Предпочитание ще бъде дадено на проекти, които насърчават толерантността, взаимното разбиране, междукултурния диалог и помирението.
 • Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката 
  Краен срок: 1 март 2016 г. 
  Всяка година десет журналисти се избират чрез открит конкурс, за да получат финансиране и професионална подкрепа за провеждане на по-задълбочени изследвания в тема с регионално и ЕС значение – за 2016 темата е Доверие (Trust).
  За: Опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Гърция и Сърбия.
 • Imagine Peace Summer Camp, 24–31 July 2016 in Ancient Olympia, Greece 
  Краен срок: 1 март 2016 г.
  Организатори: The British Council, International Olympic Truce Centre, United Nations Office on Sport for Development and Peace.
 • Фотоконкурс „Влажните зони и нашето бъдеще – устойчив поминък“ 
  Краен срок: 2 март 2016 г.
  На 2 февруари – Световен ден на влажните зони, стартира Младежки фотоконкурс за влажни зони. Те са изключително важни за осигуряване на устойчив поминък. Улови това в снимка!
  Направи снимка от влажна зона със своя телефон или цифров фотоапарат в периода 2 февруари – 2 март 2016 г. Фотосът трябва да показва как влажната зона осигурява прехрана и устойчив поминък на местното население.
  Във фотоконкурса могат да участват младежи на възраст между 15 – 24 години.
 • Агенция за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти, насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места 
  Краен срок: 30 ч. на 02.03.2016 г.
  Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.
  Работодателите могат да кандидатстват пред АХУ с предложение за отпускане на средства за покриване на инвестиционни разходи по три компонента:
  – компонент 1 – за осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания, без лицата по чл. 2, ал. 1, т. 2 (лимит до 10 000 лв.);
  – компонент 2 – за приспособяване на работни места и осигуряване на специфични безопасни и здравословни условия на труд за лица с трайни увреждания, без лицата по чл. 2, ал. 1, т. 2, освен ако приспособяването не предхожда тяхното планирано пренасочване на друго работно място, отговарящо в по-голяма степен на характера на заболяването им, или са налице обстоятелствата по чл. 7, ал. 4 (лимит до 4 000 лв. за едно работно място);
  – компонент 3 – за оборудване на нови работни места за лица с трайни увреждания или за преоборудване на работни места на лица с увреждания, съответстветстващо на характера на тяхното заболяване (лимит до 6000 лв. за едно работно място).
 • Безвъзмездни средства за дейности в подкрепа на транснационални проекти за премахване на телесното наказание на деца 
  Краен срок: 3 март 2016 г.
  Поканата цели да финансира транснационални проекти за премахване на телесното наказание за деца, в съответствие с конкретната цел за предотвратяване и борба с всички форми на насилие срещу децата, младите хора и жените, както и за защита на жертвите на такова насилие.
  Допустими кандидати:
  – Законно учредени публични или частни организации или международни организации с нестопанска цел.
  Допустими дейности:
  – Цялостно планиране и започване на устойчивото обучение за повишаване осведомеността на обществеността относно: Законът за телесното наказание, правото на детето на закрила, за опасностите от телесното наказание, за насърчаване на положително дисциплина.
  – Обучение и сътрудничество между съответните агенции, професионалисти и експерти за развиване на общо разбиране и устойчив подход за да се гарантира напредък към елиминиране на телесното наказание за деца.
  – Развитие и широко разпространение на подробни насоки за прилагането на закона за забрана на телесното наказание в най-добър интерес на детето.
 • Обучителен курс „Лобиране и застъпничество в младежката сфера“, 17 – 22.04.2016 г., Боровец 
  Краен срок: 6 март 2016 г.
  Организатор: Център за развитие на човешките ресурси, който поема разходите за транспорт, храна и настаняване. Има такса за участие.
  Курсът се реализира по програма „Еразъм Плюс“ и ще се проведе на английски език.
 • Агенцията за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти на тема: Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 
  Краен срок: 17,30 часа на 07.03.2016 г.
  Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми (ЕТ или ЕООД), чиито собственици са подобни лица.
  Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.
 • Kонкурс за млади български поети, пишещи на френски език 
  Краен срок: 8 март 2016 г.
  Асоциация „Прованс-България“ организира за 14-ти пореден път конкурс за млади български поети, пишещи на френски език.
  В конкурса могат да се включат само ученици в българските гимназии. Всеки от тях може да изпрати една своя поема, написана на френски език, с дължина от не повече от една страница.
  Темата на настоящия конкурс е „Цвят(цветове)“.
  За връчването на наградите във Френския институт в София 7 финалисти ще трябва да подготвят и изнесат устни експозета, на базата на които ще бъде оценено устното им изразяване. Представителите на „Прованс България“ ще определят петимата крайни финалисти и окончателния ред за награждаването им.
  Голямата награда е самолетен билет и едноседмичен престой в oбласт Прованс (Южна Франция).
  Останалите награди са книги, които ще бъдат раздадени на финалистите на церемония във Френския институт в София, България.
  Поемите на финалистите ще бъдат публикувани на интернет страницата на асоциацията.
 • Next Generation Women Leaders Workshop, 12-14 May 2016 Paris, France 
  Краен срок: 8 March 2016
  McKinsey offers you – talented women across Europe, the Middle East, and North Africa – the unrivalled opportunity to explore the importance of women in leadership and the impact women leaders are having on the economy, to shape your own leadership styles by playing to your strengths and to understand how McKinsey can help you grow your potential. You will also have a chance to meet our consultants and participate in group sessions, workshops, and dialogues.
  Open to: female students and experienced professionals across Europe, the Middle East, and North Africa.
 • I сесия на конкурс по програма за културни контакти „Мобилност” 
  Краен срок: 15:00 ч. на 9 март 2016 г.
  Конкурсът е за финансиране на:
  – участия в международни, национални и локални културни форуми на представители на българската култура и изкуство;
  – посещения на чуждестранни мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата.
  Допустими кандидати:
  – Български физически и юридически лица с дейност в областта на културата (вкл. държавни, общински, неправителствени, частни);
  – Български юридически лица с дейност в областта на културата (вкл. държавни, общински, неправителствени, частни), представляващи чуждестранни физически лица, работещи в областта на културата, поканени за участие в културни събития в България.
 • Конкурс по програма „Дебюти” 
  Краен срок: 15:00 ч. на 10 март 2016 г.
  Целите на програма „Дебюти” са да подкрепя професионалната реализация на младото поколение български творци. Насочена е към професионални творци (артисти-изпълнители, режисьори, хореографи, музиканти, писатели, художници, фотографи и др.), които правят своите първи професионални опити, и към организации и събития, създаващи благоприятни възможности за изява на дебютанти.
  Конкурсът е за финансиране на:
  – професионални творци (артисти-изпълнители, режисьори, хореографи, музиканти, писатели, художници, фотографи и др.), които правят своите първи професионални опити;
  – организации и събития, създаващи благоприятни възможности за изява на дебютанти.
 • Агенция за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти, насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда 
  Краен срок: за проекти със социална насоченост – 17.30 часа на 10.03.2016 г.; за проекти със стопанска насоченост – 17.30 часа на 29.03.2016 г.
  Участници в конкурса могат да бъдат специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.
  Максимален размер на субсидията за проект:
  – за проекти със социална насоченост – 40 000 лв.
  – за проекти със стопанска насоченост – 80 000 лв.
 • Фонд Елизабет Тейлър за борба със СПИН 
  Краен срок: 11 март 2016 г.
  Фондът приема кандидатури от всички организации, работещи в сектора на ХИВ/СПИН в световен мащаб. Кандидатите следва да изпратят становище за необходимост, заедно с описание на предложената програма и на капацитета на организацията за осъществяването й.
  Фондът на Елизабет Тейлър поддържа два вида организации:
  Предоставящи преки грижи и услуги на хората, живеещи с ХИВ/СПИН;
  2. Осигуряващи информираност на
  обществото по отношение на вируса на ХИВ и превенцията на СПИН. Критерии за допустимост:
  – Общности / организации, работещи в областта на ХИВ/СПИН.
  – Съществуващи организации, които са демонстрирали почтеност в управлението на своите дейности.
  – Кандидатите трябва да имат познания и способност целесъобразно да предоставят услуги или да постигат други поставени цели.
  – Кандидатурите трябва да бъдат написани на английски език.
 • Български конкурс, насочен към развиване на предприемачеството сред младите момичета, Entrepregirl 2016 
  Краен срок: 13 март 2016 г.
  Конкурсът се провежда под мотото „Мечтите нямат пол“.
  Все по-често младите момичета да проявяват интерес към предприемачеството, технологиите и иновациите, а всички заедно ще преодолеем стереотипите за това кое е „мъжка“ и кое – „женска“ сфера на образование и професия. Защото мечтите нямат пол.
  Конкурсът е отворен за момичета на възраст от 16 до 25 години.
 • Обучителен курс „Аперитив – въведение как да използваме програма „Еразъм Плюс – Младежта в действие“ за международна младежка работа, 10 – 14.05.2016 г. 
  Краен срок: 13 март 2016 г.
  Целта на курса е да предостави силен положителен първи опит за международна младежка работа и да мотивира участниците да използват програма „Еразъм Плюс – Младежта в действие“. Работен език на курса е английски. Организатор е Центърът за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм Плюс“. Разходите за транспорт, храна и настаняване се покриват от програмата. Има такса за участие.
 • TELUS International Europe очаква нови проектни предложения 
  Краен срок: 14 март 2016 г.
  Ще бъдат подкрепяни едногодишни проекти/програми:
  – Здравеопазване
  – Образование
  – Околна среда
 • Агенция за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти на тема „Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания” 
  Краен срок: 17,30 часа на 14.03.2016 г. 
  Участници в конкурса могат да бъдат юридически лица – държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите.
  Проектите се изготвят по Методика за осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти, на основание чл.8, т.6 от Закона за интеграция на хората с увреждания.
  Максималният размер на субсидията е диференциран за различните компоненти както следва:
  Компонент 1 – осигуряване на външен достъп до обект – до 12 000 лв.;
  Компонент 2 – приспособяване на вътрешна среда на обект – до 15 000 лв.;
  Компонент 3 – изграждане на нови и преустройство на съществуващи повдигателни съоръжения – до 50 000 лв.
 • Втора покана по програма за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“ 
  Краен срок: 15 март 2016 г. (16:00 ч.)
  Отворена е втората покана по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“, за представяне на проекти: по приоритетна ос 4 „Квалифициран и приобщаващ регион“ и приоритетна ос 5 „Ефективен регион“.
  Програмата включва 7 окръга от Румъния (Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Калараш, Констанца) и 8 области от Република България (Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич). Програмата е насочена към специфичните нужди на областите около граничната зона, като подкрепя общата стратегическа цел да обедини хората, общностите и икономиките на граничния регион Румъния-България за участие в съвместното развитие на зоната за сътрудничество, като се използват човешките, природни и екологични ресурси и предимства по устойчив начин.
  > Приоритетна ос 4: Квалифициран и приобщаващ регион
  >> Специфична цел 4.1 Да се насърчи интегрирането на трансграничния регион по отношение на заетостта и мобилността на работната сила
  > Приоритетна ос 5: Ефективен регион
  >> Специфична цел 5.1 Да се повиши капацитета на сътрудничеството и ефективността на публичните институции в контекста натрансграничното сътрудничество
  Допустими кандидати:
  – неправителствени организации (асоциации или фондации)
  – операторите от публичния сектор
  – органи, регулирани от публичното право
  – местни / регионални / национални власти
  Общ бюджет: 208.1 милиона евро
  Повече информация на на адрес:
  http://www.cbcromaniabulgaria.eu/index.php?page=interreg
 • Покана за проектни предложения „Тематични маршрути за подводно културно наследство“ 
  Краен срок: 15 март 2016 г., 16 ч. брюкселско време
  Покана е насочена към реализиране на следните конкретни цели: – подкрепа за разширяване на туристическия сезон, и следователно за принос в подобряване на конкурентоспособността на МСП и ръста на работни места;
  – благоприятстване единодействието между дейности, свързани с туризма и културата, и повишаване на въздействието върху местната икономика и хора;
  – благоприятстване транснационалното сътрудничество между различни заинтересовани лица по веригата за туристическа стойност, по отношение на подводното културно наследство;
  – насърчаване разнообразяването на предлагането на европейски продукти и услуги за устойчив и културен туризъм чрез развитие на устойчиви транснационални тематични туристически продукти за подводно културно наследство;
  – укрепване на пазарното разбиране и видимост за привлекателни устойчиви европейски транснационални туристически оферти за подводно културно наследство;
  – по-добро валоризиране на европейското природно и културно подводно наследство и неговия потенциал за по-нататъшно развитие на туристическия сектор;
  – подобряване опазването и популяризиране на подводното културно наследство;
  – насърчаване популяризирането на маршрути за подводно културно наследство пред обществеността.
  Продължителност на един проект: от 12 до 18 месеца. Общ бюджет на поканата: 195 000 евро. Съфинансирането за един проект от ЕС е до 80% от допустимите разходи. Изпълнителната агенция за МСП на ЕС очаква да финансира общо две или три проектни предложения.
  Кандидати могат да бъдат публични и частни организации, действащи в следните области: туризъм, морско дело или всяка друга сфера, ако тяхната съотносимост към проекта е надлежно обоснована. Примери за кандидати са:
  – публични власти и техните мрежи или асоциации на европейско, международно, национално, регионално и местно ниво, или организации, действащи от името на публична власт;
  – обучителни или образователни институции, вкл. университети и изследователски центрове;
  – музеи, и по-конкретно морски и океанографски музеи;
  – търговски и промишлени камари, занаятчийски камари или подобни органи и техните чадърни асоциации;
  – организации за управление на местоназначението и техните мрежи/асоциации;
  – пътнически агенти и туроператори и техните чадърни асоциации;
  – нестопански организации /публични и частни/, неправителствени организации, организации на гражданското общество, фондации, аналитични институти, мрежи или федерации на публични и частни органи, чиято същностна дейност попада в следните области: туризъм, регионално развитие или всяка друга област, която е свързана с темата на проектното предложение /например организации, свързани със спорта или културата/;
  – международни, европейски и национални организации/асоциации, действащи в сферата на културния туризъм в Европа и свързани сфери;
  – федерации и асоциации, действащи в трансгранично партньорство с редица страни, с доказано трансгранично покритие, действащи в сферата на туризма, морското дело, културата или спорта;
  – малки и средни предприятия /МСП/, действащи в туристическия сектор;
  – национални, регионални, местни туристически организации, публични и частни агенции, свързани с популяризиране на туризма, и др.
 • Social Innovation Tournament 
  Краен срок: 15 март 2016 г.
  Кандидатствайте и спечелете до 50 000 евро, както и индивидуален коучинг, за да осъществите своя проект за преодоляване на социалната изолация.
  Организатор: Институт на Европейската инвестиционна банка.
  Проектите обикновено следва да са свързани с борбата с безработицата, маргинализацията на общности в неравностойно положение и за насърчаване на достъпа до образование в широк кръг от области, от образованието и здравеопазването до природната или градска среда, през нови технологии, нови системи, както и нови процеси.
 • Фондация „Америка за България“ и World Press Institute (WPI) предлагат стипендия за обучение в САЩ на български журналисти с над 5 години професионален опит 
  Краен срок: 15 март 2016 г. 
  Програмата включва деветседмично обучение в базата на World Press Institute в Минеаполис, както и пътувания до Вашингтон, Ню Йорк и други големи американски градове.
  Стипендията покрива разходите за пътуване, настаняване и дневни.
 • Summer School “Performance and Governance of Services of General Interest in the EU”, 27 June-1 July 2016 Milano, Italy 
  Краен срок: 15 March 2016
  The Summer School is organised in the framework of the project “Services of general interest in the EU: A citizens’ perspective on public versus private provision” (EUsers network), which is financed by the action Jean Monnet Networks of the Erasmus + programme.
  The school will focus on the performance and governance of services of general interests and in particular on six core sectors: Electricity, Gas, Telecommunications, Railways, Local Public Transport, Water and Waste Water. The objective of this school is to familiarize participants with the structure, regulation and performance of public services in Europe, particularly network industries and policy reforms supported by the European Union.
  Admission to the school is free of charge and costs are covered by the EUsers network with Jean Monnet Action funds.
  Open to: master-level, PhD students and post-doctoral researchers who are working in the fields of Economics, Management, Public Administration, Political Science and Social Studies.
 • Първа покана за набиране на проектни предложения по Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020 
  Краен срок: 17:30 часа българско време на 16 март 2016 г.
  Общата сума на Първата покана за набиране на проектни предложения е 11 028 255 евро.
  Проектните предложения трябва да отговарят на една от следните приоритетни оси и специфични цели на Програмата:
  >> Приоритетна ос 1. Околна среда:
  – Специфична цел 1.1. Предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия в трансграничния район;
  – Специфична цел 1.2. Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез съвместни инициативи в трансграничния район;
  – Специфична цел 2.1. Повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура;
  – Специфична цел 2.2. Повишаване на потенциала за трансграничен туризъм чрез развитие на общи дестинации;
  – Специфична цел 2.3. Увеличаване на работата в мрежа за развитие на устойчив туризъм чрез инициативи за трансгранично сътрудничество.
  >> Приоритетна ос 2. Устойчив туризъм
  Допустим трансграничен регион:
  – За България (административно ниво NUTS III) – областите Бургас, Ямбол и Хасково;
  – За Турция (административно ниво, еквивалент на NUTS III) – провинциите Одрин и Къркларели.
 • Tвоята първа работа с EURES 
  Краен срок: 18 март 2016 г.
  „Твоята първа работа с EURES“ представлява схема на Европейския съюз за трудова мобилност, която помага на младите хора да намират възможност за работа, стажуване или чиракуване в друга държава — членка на ЕС, Норвегия или Исландия, а на работодателите да намират квалифициран персонал. Нейната цел е да намира млади хора, търсещи работа и възможности за обучение на работното място, за заемането на трудни за попълване свободни работни места в цяла Европа. Целите на схемата са:
  – попълване на свободните работни места в даден сектор, страна или група от страни, или
  – подкрепа за определени групи работници със склонност към мобилност, каквито са младите хора.
  Допустими са млади кандидати за работа и работодатели от 28-те държави — членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Кандидатите трябва да бъдат граждани и законно пребиваващи в някоя от тези държави.
  Схемата има за цел да помогне на:
  – млади хора на възраст до 35 години да намерят работа, стаж или практика в друга държава членка;
  – работодателите да открият уменията, необходими за попълване на свободните работни места.
  Дейностите се изпълняват от консорциуми, управлявани от службите на EURES, в които участват поне седем страни.
 • Конкурс за образователната космическа програма Space Camp Турция 2016 
  Краен срок: 20 март 2016 г.
  Квотата на България за Space Camp-Turkey за 2016 г. е от 110 участници, от които 100 деца и младежи на възраст между 9 и 15 години и 10 учители или ръководители.
  Ще бъде проведен конкрус за индивидуални участници, също така консултации с партньорски училища и организации, ще бъдат предоставени 15 стипендии, от които 5 на индивидуални участници и 10 на партньорски организации от цялата страна.
  Темите за участие в конкурса са:
  Тема 1. Земята, Марс и скритата вселена. (300 думи)
  Тема 2. Океан и космос – две вселени – едно бъдеще. ( 500 думи)
  Тема 3. Космически пейзажи – далечните галактики и ехото от големия взрив. (500 думи)
 • Фото конкурс „Отключи богатствата“ 
  Краен срок: 21 март 2016 г. 
  Платформа АГОРА и Асоциацията за култура и солидарност на изселниците от Балканите – БАЛ-ГЬОЧ обявяват фотографски конкурс „Отключи богатствата“. Със средствата на фотографията участниците ще могат да представят гражданския си поглед и свободно да интерпретират чувствителната тема за антидискриминация по отношение на диалог между културите, културно многообразие, религия и вярвания.
  Очакват се фотографии:
  – уловили срещи между различни култури;
  – документирали дискриминация и напрежение между култури;
  – показващи взаимодействието между различни култури, религии и вярвания.
  Конкурсът е отворен за професионални фотографи и любители от Република Турция и България.
  Всеки участник може да подаде до 3 авторски снимки.
  Фото конкурсът „Отключи богатствата“ има за цел да повиши информираността на местно и регионално ниво по отношение на културното разнообразие и диалога между културите в рамките на проект „Отключи богатствата“, финансиран от Програмата за Диалог с гражданското общество между ЕС и Турция – III.
 • Най-изявените млади личности на България за 2016 г. 
  Краен срок: 25 март 2016 г. 
  Junior Chamber International България търси десетте най-изявените млади личности на България за 2016 г. Номинациите се събират за втора поредна година у нас в рамките на световноизвестния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности“). Проектът цели всяка година да бъдат отличавани млади хора, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие, и които могат да послужат за пример на младите хора по света.
  Номинациите ще се приемат от 26 януари до 25 март 2016 г. чрез попълване на електронния формуляр на интернет страницата на програмата: http://toyp.jci.bg. Номинираните трябва да са млади мъже и жени на възраст между 18 и 40 г., които притежават българско гражданство, и които имат доказани постижения в една от десетте категории:
  – Бизнес, икономика и/или предприемачество;
  – Политика, право и/или постижения в държавната администрация;
  – Академични постижения или лидерство;
  – Културни постижения;
  – Морално лидерство и/или защита на околната среда;
  – Заслуги към децата, световния мир и/или правата на човека;
  – Хуманитарно и/или доброволческо лидерство;
  – Научни и/или технологични разработки;
  – Личностно развитие и/или постижения;
  – Иновации в медицината.
 • Международен конкурс за дизайн Young Package 2016 
  Краен срок: 25 март 2016 г.
  Търсят се изпълнени с въображение, мулти-функционални и опаковки, които могат да се използват за няколко цели.
  Не позволявайте на опаковките да отидат в кошчето, а им намерете допълнителна функция! Дизайнът на опаковки има специална позиция не само в дизайна, маркетинга и транспорта, но също и в това как те се отразяват на околната среда. Хартиените отпадъци съставляват около 25%. Целта е да намали делът на нерециклируеми отпадъци от опаковки и да се създават опаковки с различно предназначение.
  Журито на конкурса ще оценява главно: иновативност и творчество; ергономичност; функционалност; лесна манипулация (опаковките трябва лесно да се отварят от възрастни хора или деца), връзка с проблемите на околната среда; форма и оригиналност на идеята; конструктивно въображение; качествена презентация.
  В конкурса могат да участват ученици в средно училище, колеж, студенти и дизайнери до 30-годишна възраст. Участниците ще бъдат в две групи:
  1) студенти и млади дизайнери до 30-годишна възраст;
  2) гимназисти.
  Награди: 1-ва награда – 1100 EUR (студенти) / 1-ва награда 800 EUR (ученици от средното училище)
 • Стипендия за журналисти на името на Milena Jesenskа 
  Краен срок: 28 март 2016 г. 
  Поканата е насочена към журналисти, отрадяващи теми от областта на културата, терминът „култура“ се тълкува в широк смисъл, за да обхване широк спектър от интелектуални и творчески области. Кандидатите могат да се занимават и със социални въпроси с европейско значение.
  Стажовете са тримесечни и се провеждат в периода юли 2016 – юни 2017 г. 4-ма стажанти ще са поканени да прекарат три месеца в IWM във Виена, Австрия. Те ще получат стипендия от 2500 евро на месец. В допълнение, IWM им осигурява офис, включително достъп до интернет, административна и изследователсаи апаратура, както и други услуги безплатно. Възможна е подкрепа до 1900 евро за пътувания, свързани с проекта.
 • Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ 
  Крайни срокове за кандидатстване с инвестиционна програма: 15-31 март 2016 г.
  Крайни срокове за кандидатстване с проектни предложения: текущо до 31 май 2019 г. като до 31 май 2016 г. всяка община следва да подаде проектни предложения за минимум 50% от бюджета на града по процедурата
  Цел на настоящата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да се подкрепи реализацията на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, насочени към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в 39 града от 1-во, 2-ро, 3-то йерархично ниво в съответствие с Националната концепция за пространствено развитие на България за периода 2013-2025 г.
  Конкретни цели на процедурата, в съответствие с отделните инвестиционнни приоритети:
  – Да се повиши енергийната ефективност и да се достигне най-малко клас на енергопотребление „С“ в жилищния сектор, в студентските общежития и в административните сгради на държавната и общинската администрация;
  – Да се повиши качеството на живот, социалното включване и подобряването на екологичната среда чрез благоустрояване на физическата среда в градовете;
  – Да се подобри инвестиционната активност чрез възстановяване на зони с потенциал за икономическо развитие;
  – Да се осигури подходяща социална инфраструктура, включително съвременни социални жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението;
  – Да се подобрят условията за достъп до културен живот;
  – Да се обнови и модернизира общинската образователна инфраструктура;
  – Да се създаде по-ефективен, по-бърз и по-екологичен градски транспорт с по-малко потребление на енергия и възможности за алтернативни форми на транспорт.
 • 1-ва покана за представяне на предложения по инициативата Urban Innovative Actions 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Може да кандидатства:
  – Всеки градски орган на местна административна единица, определена в зависимост от степента на урбанизация като градска агломерация, град или предградие, с население от поне 50 000 жители;
  – Сдружения или обединения на градски органи на местни административни единици, определени в зависимост от степента на урбанизация като градски агломерации, градове или предградия, с общо население от поне 50 000 жители; това може да включва трансгранични сдружения или обединения, сдружения или обединения в различни региони и/или държави членки.
  По първа покана за представяне на предложения кандидатите могат да подават проекртни предложения, които да бъдат на следните теми:
  – Бедност в градските райони (с акцент върху изостаналите градски квартали);
  – Интеграция на мигрантите и бежанците;
  – Енергиен преход;
  – Работни места и умения в местната икономика.
  Всеки проект може да получи до 5 милиона евро съфинансиране от ЕФРР.
  Изпълнението на проекта трябва да се проведе в рамките на максимален период от 3 години.
  Инициативата UIA следва принципа на „общите разходи“. Проектът се финансира съвместно от ЕФРР с до 80% от допустимите разходи. Всеки бенефициент на ЕФРР трябва да осигури публично или частно финансиране, за да допълни своя бюджет (най-малко 20%), или от собствените си ресурси, или от други източници. Въпреки това се насърчава по-голямата част от вноските да идват от публични източници.
  За тази покана за представяне на предложения е предвиден бюджет от 80 милиона евро.
 • Втора покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014 – 2020 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Поканата е отворена за проектни предложения по следните приоритетни оси:
  Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион: Тематична цел 6 Съхраняване и опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност.
  – Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство;
  – Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и почвите и насърчаване на екосистемните услуги, включително чрез „Натура 2000“ и екологосъобразните инфраструктури;
  – Насърчаване на иновативни технологии с цел подобряване на защитата на околната среда и ефективното използване на ресурсите в сферата на отпадъците, водите и по отношение на почвата или за намаляване на замърсяването на въздуха;4. Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване: Тематична цел 9 Насърчаване на социалното приобщаване, борба с бедността и всяка форма на дискриминация. Инвестиране в здравна и социална инфраструктура, която допринася за националното, регионалното и местното развитие, понижаване на неравнопоставеността по отношение на здравния статус, насърчаване на социалното приобщаване чрез подобряване на достъпа до обществени, културни и развлекателни услуги и преминаването от служби на институционално равнище към служби на местно равнище; осигуряване на подкрепа за социални предприятия.
  Бюджетът на поканата е в размер на 35 200 000 евро.
  Допустими бенефициенти по програмата са национални, регионални и местни власти, организации, управлявани от публичното право и неправителствени организации, отговарящи на определени условия.
 • Национален конкурс за учители: Географско есе на тема „Моят час по География” 
  Краен срок: 31 март 2016 г. 
  В Кконкурса могат да участват всички учители, които преподават учебния предмет География в български учебни заведения на територията на Република България или зад граница.
  Текстовите материали не трябва да превишават 2000 думи и трябва да са приложени в .doc/.docx файл. Материали в .pdf формат няма да се разглеждат.
 • Покана за проектни предложения за подобряване на взаимното функциониране на информационните и комуникационни технологии в страните членки, с цел усъвършенстване споделянето на информация за морско наблюдение 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 16.00 ч. брюкселско време
  Общата цел на поканата е да подкрепи страните членки за подобряване на взаимното функциониране на информационните системи на ведомствата за морско наблюдение, с цел усъвършенстване на междусекторен и трансграничен обмен на информация за подобряване на ефикасността и ефективността на националните власти за осигуряване на безопасни, сигурни и екологично защитени морета. Това включва връзка на националните системи с националните центрове CISE и/или учредяване на такива национални центрове CISE.
  Общ бюджет на поканата: 2 538 000 евро.
  Максималното финансиране от ЕС за проект не може да надвишава:
  – 200 000 евро за ACTION 1 – „Подготвителни действия“;
  – 300 000 евро за ACTION 2 – „Разработване на взаимно функциониране“
  – 400 000 евро за проекти, които комбинират ACTION 1 и ACTION 2.
  Безвъзмездното финансиране от ЕС за проект е до 80% от допустимите разходи.
  Изпълнителната агенция за МСП на ЕС очаква да финансира до 10 проектни предложения. Предложенията трябва да бъдат подадени от консорциум от най-малко две организации. Една от тези организации трябва да действа като координатор на консорциума, докато другите ще бъдат партньор/и.
  Допустими кандидати: публични власти /национални, регионални, местни администрации/ на страните членки на ЕС, участващи в координиране и/или изпълнение на следните дейности по морско наблюдение, контрол и защита на национално и/или регионално равнище: морска сигурност и безопасност, митници, граничен контрол, общо правоприлагане, контрол на рибарството, защита на морската околна среда/реакция и защита при замърсяване.
 • Покана за проекти за морско пространствено планиране 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 16.00 ч. брюкселско време
  Целите на поканата са да подкрепи страните членки на ЕС да разработят морско пространствено планиране в техните морски води и да реализират сътрудничество за трансгранично планиране в прилежащите морски басейни. Поканата търси да стимулира развитието на трансграничен, базиран на екосистемите, подход към морското пространствено планиране, на основата на изискванията на Директивата за морско пространствено планиране. По-конкретно целите на поканата са следните:
  Да подкрепи изпълнението на Директивата за морско пространствено планиране в морските води на страните членки на ЕС.
  2. Да стартира и проведе инициативи за конкретно трансгранично сътрудничество за морско пространствено планиране между страните членки на ЕС в северния европейски Атлантически океан, западното Средиземно море и източното Средиземно море, с участието на съответните ведомства, отговорни за морско пространствено планиране на най-малко две страни членки на ЕС в избраната област.
  Проектите следва да не надвишават 24 месеца. Общ бюджет на поканата е 6 млн. евро.
  Отпусканото финансиране от ЕС за един проект е до 80% от допустимите разходи.
  Допустими кандидати са:
  – публични власти или органи, отговарящи за морско пространствено планиране на онези крайбрежни страни членки в морските басейни, включени в тази покана, както е определено в раздел 6.1.1 в документацията на поканата;
  – международни организации и техните членове, вкл. съответни регионални морски конвенции /например OSPAR – Комисия за защита и опазване на североизточния Атлантически океан и неговите ресурси/ и техните членове.
  Проектното предложение е допустимо за финансиране, ако в него участват допустими кандидати от най-малко две съответни страни членки на ЕС. За всеки проект следва да се създаде консорциум, отговорен за координиране и изпълнението му, както и Управляващ комитет, отговорен за мониторинга му.
 • Национална покана за кандидатстване по КД2, „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“ 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 13:00 часа българско време
  По настоящата Покана за подаване на предложения в сферата на Училищното образование ще бъде отпускана финансова подкрепа на организации, които работят в сътрудничество с други организации от програмни и партниращи държави по Програма „Еразъм+“. Стратегическите партньорства в сферата на Училищното образование трябва да включват най-малко три партньорски организации от три различни програмни държави, включително кандидатстващата организация.
  През 2016 г. наличният бюджет по КД2, сектор „Училищно образование“, ще бъде разпределен, както следва:
  >> За подаване на проектни предложения за „Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите“ – 50% от отпуснатото финансиране по дейността;
  Основна цел на този тип проекти е да се даде възможност на организациите да развиват и укрепват своя капацитет, да повишават способността си за работа на международно ниво чрез споделяне на идеи, методи и добри практики; сътрудничество между местни/регионални училищни власти за насърчаване развитието на образователната система и внедряване на успешни, добри практики в дейности на местно, регионално или национално ниво.
  >> За подаване на проектни предложения за „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“ – 50% от отпуснатото финансиране по дейността.
  Основна цел на този тип проекти е насочена към разработване на интелектуални продукти и/или разпространение на новаторски или съществуващи иновативни идеи. Кандидатите в този тип Стратегически партньорства имат възможност да кандидатстват по всички бюджетни пера, валидни за дейността
 • Национална покана за кандидатстване по КД2, „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“, сектор „Училищно образование“, проекти само между училища 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 13:00 часа българско време
  Проектите следва да се фокусират върху възможността на училищните институции да развиват и укрепват своя капацитет, да повишават способността си за работа на международно ниво чрез споделяне на идеи, методи и добри практики.
  През 2016г. наличният бюджет по КД2, сектор „Училищно образование“, ще бъде разпределен както следва:
  – За подаване на проектни предложения за „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“ – 50% от отпуснатото финансиране по дейността.
  – За подаване на проектни предложения за „Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите“ – 50% от отпуснатото финансиране по дейността.
 • Национална покана за кандидатстване по КД2, „Стратегически партньорства“, сектор „Образование за възрастни“ 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 13:00 часа българско време
  По настоящата Покана за подаване на предложения в сферата на образованието за възрастни ще бъде отпускана финансова подкрепа на организации, които работят в сътрудничество с други организации от програмни и партниращи държави по Програма „Еразъм+“.
  >> Стратегически партньорства за обмен на добри практики (Strategic Partnerships supporting exchange of good practeces)
  Основна цел на този тип проекти е да се даде възможност на организациите да развиват и укрепват своя капацитет, да повишават способността си за работа на международно ниво чрез споделяне на идеи, методи и добри практики; сътрудничество и внедряване на успешни, иновативни практики в дейности на местно,регионално или национално ниво.
  >> Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите (Strategic partnerships supporting innovation)
  Основна цел на този тип проекти е насочена към разработване на интелектуални продукти и/или разпространение на новаторски или съществуващи иновативни идеи.
 • Национална покана за кандидатстване по КД2, „Стратегически партньорства“, сектор „Професионално образование и обучение“ 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 13:00 часа 
  По настоящата Покана за подаване на предложения в сферата на професионалното образование и обучение ще бъде отпускана финансова подкрепа на организации, които работят в сътрудничество с други организации от програмни и партниращи държави по Програма „Еразъм+“. През 2016 г. се очаква да бъдат подавани кандидатури за по-целенасочени Стратегически партньорства – т.е. да бъде направено ясно разграничение между проекти, подкрепящи иновации, и проекти, подкрепящи обмена на добри практики.
 • Национална покана за кандидатстване по КД2, „Стратегически партньорства“, сектор „Висше образование“ 
  Краен срок: 31 март 2016 г., 13:00 часа българско време
  По настоящата Покана за подаване на предложения в сферата на висшето образование ще бъде отпускана финансова подкрепа на организации, които работят в сътрудничество с други организации от страни-участнички по Програма „Еразъм+“ и страни-партньори по проекти от взаимен интерес.
  Проектните предложения, финансирани по тази Ключова дейност, следва да се фокусират върху споделяне, развитие и трансфер на иновативни практики в системата на висшето образование между участващите страни.
 • Дългосрочни стажове, Брюксел 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Два пъти годишно Европейският икономически и социален комитет предлага платени стажове за период от пет месеца на висшисти, които са граждани на държавите-членки на Европейския съюз, както и на редица висшисти от държави извън ЕС.
 • 45 стипендии Master Mind в Белгия 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Правителството на Фландрия предлага 45 стипендии Master Mind за следване на магистратура във всички области.
 • Регионален младежки конкурс за есе „Младите хора от Югоизточна Европа за просперитет на региона” 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Конкурсът се организира от Народното събрание на Република България в изпълнение на програмата на Българското председателство на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) с активната подкрепа на всички парламенти от Югоизточна Европа. Под мотото „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество” България ще съсредоточи усилията си върху три приоритетни сфери на сътрудничество – енергийната, транспортна и инфраструктурна свързаност, медийната свобода и свободатата на изразяване, миграцията и справянето с бежанския поток.
  Конкурсът за есе е отворен за участие на младите хора от всички страни, участващи в Процеса за сътрудничество в Югоизточна – Албания, Словения, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Хърватия, Бивша югославска република Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора, Турция и Косово.
  Допустими за участие в конкурса са млади хора на възраст до 29 години.
  Под надслова на конкурса – „Младите хора от Югоизточна Европа за просперитета на региона“ участниците могат да споделят своите мнения и становища по следните аспекти:
  – Регионалното сътрудничество и добросъседските отношения – ключ към политическо, икономическо и социално развитие на Югоизточна Европа
  – Икономическият просперитет на Югоизточна Европа – гаранция за личен успех и развитие на младите хора
  – Процесът на присъединяване на Европейския съюз – ползи и възможности за младите хора – Активно гражданство и свобода на изразяване – изборът на младите хора от Югоизточна Европа
  – Обща история и традиции в региона – възможност за бъдещи партньорства и междуличностни контакти между младите хора
  Всички есета трябва да бъдат написани на английски език и трябва да съдържат не повече от 1200 думи (прибл. 3 страници).
 • Odysseus II – образователен конкурс с акцент върху космическите науки 
  Краен срок: за лица от 7 г. до 13 г., вкл. – 31.03.2016 г.
  Деца и младежи от цяла Европа са поканени да се състезават в научно-образователен конкурс за награди, стажове и възможности за пътуване.
  Конкурсът е разделен на три академични нива с отделни състезания за:
  – Skywalkers (ученици в начални и основни училища)
  – Pioneers (гимназисти)
  – Explorers (студенти)
 • Фотоконкурс на „Европа на диаспорите“ 
  Краен срок: 31 март 2016 г. 
  A Europe of Diasporas обяви конкурс за най-добра фотография, илюстрираща бита и културата на ромската, еврейската, арменската и асирийската диаспора в Европа.
 • Manuel Rivera-Ortiz Foundation очаква кандидатури за Програмата си за документални филми и фотографии Short-Short Documentary Film 2016 
  Краен срок: 31 март 2016 г.
  Документални режисьори от цял свят могат да представят своите “ Short-Short“ филмови документални проекти, завършени макс. преди 2 години, очертаващи човешките буни, забравените общности, експлоатираните хора и среди, засегнати от войни, бедност, глад, болести, експлоатация и глобално бедствие.
  Manuel Rivera-Ortiz Foundation ще предостави грант от 5000 щ.д. на един документален филм.
 • On y va – auf geht’s – let’s go! – конкурс за идеи на европейски граждани 
  Краен срок: втори кръг – 31 март 2016 г. за проекти, започващи в периода юни 2016 г. и ноември 2016 г.
  Ако живеете в страна членка на ЕС и искате да реализирате проектна идея с френски и немски партньори?
  Конкурсът за идеи на европейски граждани подкрепя проекти, които обединяват участници от Германия, Франция и най-малко една друга страна от ЕС. По този начин участниците имат възможност да реализират своите проекти в международен мащаб и да станат част от една по-широка мрежа на европейски граждани.
  Финансирането трябва да се използва за дейности, свързани с международно сътрудничество (например обмен на посещения, съвместни мероприятия, публичност).
  Най-високата възможна сума за финаансиране е 5000 евро.
 • Национален конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев” за автори до 35 години 
  Краен срок: 1 април 2016 г.
  Националният дарителски фонд „13 века България” организира Национален конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев”.
  Националният конкурс „Рашко Сугарев” за къс разказ е за автори до 35 години. Разказът трябва да е публикуван в периодичния печат или в книга през 2015 г.
 • BG16RFOP002-1.001 „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ 
  Краен срок: 4 април 2016 г.
  Целта на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до пазарна реализация на продукт (стока или услуга) или внедряване на процес в приоритетните направления на тематичните области на ИСИС.
  Приложимите режими помощ по настоящата процедура за подбор на проекти са, както следва:
  >> Елемент А „Инвестиции“
  – Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативния продукт (стока или услуга) или процес.
  – Придобиване на права на интелектуална собственост върху иновациите, които ще бъдат подкрепяни по процедурата.
  – Придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативния продукт (стока или услуга) или процес.
  >> Елемент Б „Услуги“
  – Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите.
 • Покана за подкрепа на национални и транснационални проекти за укрепване правата на жертви на престъпления/жертви на насилие 
  Краен срок: 8 април 2016 г.
  Целта на поканата е да допринесе за защита и подкрепа на жертви или потенциални жертви на насилие, които са деца, млади хора, жени и/или други групи в риск, и конкретно групи в риск от насилие при близки взаимоотношения.
  Поканата има два раздела:
  – раздел 1 „Дафне“ – за проекти насочени към жертви и потенциални жертни на насилие, които са деца, млади хора, жени, и/или други групи в риск от насилие при близки взаимоотношения. Участващи страни: членките на ЕС и Исландия.
  – раздел 2 „Достъп до правосъдие“ – за проекти насочени към всякакви жертви на всякакви престъпления. Участващи страни: членките на ЕС без Великобритания и Дания.
 • Национален конкурс „Възкресение Христово“ 2016 
  Краен срок: 9 април 2016 г.
  Конкурсът се провежда в следните категории: изобразително изкуство; литература (поезия и проза); фотография.
  В Конкурса могат да участват деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас.
  Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.
 • Финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2016 г. 
  Срок за кандидатстване: от 15 март до 11 април 2016 г.
  Право на кандидатстване за финансова подкрепа имат културни, научни или университетски институции, дейността на които е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото културно наследство и с теренната консервация.
 • Покана за подкрепа на национални и транснационални проекти за недискриминация и за интеграция на роми 
  Краен срок: 12 април 2016 г., 12:00 ч. централноевропейско време
  Поканата цели да подкрепи дейности, които се занимават с най-малко една от следните групи в риск от дискриминация: расови или етнически малцинства, лица с увреждания, стари/млади хора, религиозни малцинства и ЛГБТИ хора. Приоритетните области на поканата са:
  Борба с дискриминация на основание сексуална ориентация, за да се подобри социалното приемане на ЛГБТИ хората. Дейностите могат да целят повишаване на информираността и борба с вредни стереотипи спрямо ЛГБТИ хората, организиране на обучения, взаимно учене и обмен на добри практики. Дейностите могат да включват конкретно недискриминация по отношение на образование, заетост, здравеопазване и/или социално приемане на ЛГТБИ в други сфери.
  2. Управление на разнообразието в публичния и частния сектор: идентифициране на съществуващи практики, изследователска работа, измерване на ползите от управление на разнообразието, и повишаване на информираността. Предложените дейности могат да бъдат свързани със стартиране и изпълнение на Харти на разнообразието.
  3. Роми: дейности, целящи да повишат информираността и да се борят с вредни стереотипи спрямо ромите, и следователно за подкрепа на тяхната интеграция в обществото. Идентификация и обмен на добри практики по отношение на достъп до образование, заетост, здравеопазване или до жилищно настаняване, както и антидискриминация, защита на ромските деца и жени, и овластяване, свързано с ромската интеграция.
  4. Множествена дискриминация: изследователска работа върху това явление, повишаване на информираността относно неговото съществуване и последствия, идентифициране и обмен на добри практики в борбата с множествена дискриминация.
  Проектите могат да бъдат национални или транснационални. Наличният бюджет по поканата е 2 765 000 евро. Търсеното финансиране от ЕС за един проект трябва да бъде между 150 000 евро и 500 000 евро. ЕК отпуска до 80% от допустимите разходи по проекта. Кандидати могат да бъдат публични институции и неправителствени организации от ЕС, Исландия и Лихтенщайн, и международни организации, без значение от местоположението им. Проектът трябва да включва най-малко три допустими организации (кандидат и партньори). Продължителността на проекта е до 24 месеца.
 • Първа покана по програма за трансгранично сътрудничество Интеррег „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г. 
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  По първата покана за проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г. (BalkanMed) са отворени за кандидатстване и двете приоритетни оси:
  – Приоритетна ос 1 „Предприемачество и иновации“
  – Приоритетна ос 2 „Околна среда“
  Проектите, финансирани в рамките на Приоритетна ос 1, имат за цел насърчаване предприемаческите, социални и дигитални иновации; установяване на връзки между бизнеса и образованието; подпомагане обмяната на знания и добри практики между отделните региони.
  Инвестициите, осигурени по Приоритетна ос 2, имат за цел да осигурят устойчивото използване на ресурсите и опазване на природното и културно наследство в региона на Балканите и Средиземно море.
  Проектите трябва да включват партньори от поне три страни от общо петте държави-участнички (Гърция; България; Кипър; Албания и Бивша Югославска Република Македония).
  Бюджет:
  – Приоритетна ос 1 може да варира от 500 000 евро до 1 000 000 евро
  – Приоритетна ос 2 – от 500 000 евро до 1 500 000 евро
 • Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Христос возкресе- радост донесе” 
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  Организатори: Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс-Бургас, Сливенска митрополия
  ЦЕЛИ: Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството, Бог и православната вяра.
  УЧАСТНИЦИ: Ученици от 1-ви до 12-ти клас в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната.
  Конкурсът е в 3 раздела:
  1) Поезия
  2) Проза (есе или разказ)
  3) Приказка
  Всеки участник може да представи до 3 произведения.
  Възможно е участие и в трите раздела.
  Творбите да са до 2 машинописни страници, да не са участвали в четирите предишни конкурса „Христос возкресе – радост донесе” на ОДК- Бургас и в други литературни конкурси.
 • Аз снимам моята България 
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  В българските училища в страната и чужбина започва мащабна кампания с името „Аз снимам моята България“. Фотоконкурсът се организира от Института за стратегии и анализи и Министерството на образованието и науката. В него могат да се включат всички ученици в български училища от V до XII клас в страната и извън границите й.
  Децата могат да покажат България такава, каквато те я виждат около себе си – красива, тъжна, горда, героична, и да изразят отношението си към природата, ежедневието, традициите и празниците й.
  Всеки участник има право да изпрати по 3 снимки от всяка категория – природа, история и празници – по 9 снимки общо. Изпращайте оригиналните файлове, без обработка.
  Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – от V до VIII и от IX до XII клас. Категориите, в които те ще се състезават, са три: природа, история и празници.
  Всички снимки ще бъдат публикувани на сайта Епицентър.бг и на специална фейсбук страница https://www.facebook.com/AzsnimammoyataBulgaria/timeline, създадена за кампанията, която ще има състезателен характер. Авторитетно жури ще избере най-хубавите 30 снимки. За тях ще може да се гласува онлайн.
  Победителите в конкурса „Аз снимам моята България“ ще бъдат шестима и наградата за тях ще е екскурзия до Брюксел с посещение на Европейския парламент. В сградата на Обединена Европа ще бъде наредена изложба с 30-те най-хубави снимки, изпратени по време на кампанията. Ще има награди за най-добрите – таблети, раници, книги и др.
  Изпращайте снимките на
  fotoepicenter@gmail.com
 • Национален конкурс за апликация “Да запазим красотата на природата в картина“ 
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  Детски комплекс – гр. Сливен организира Национален конкурс за най-оригинална апликация с хербаризирани цветя и растителни части на тема „Да запазим красотата на природата в картина“.
  Условия за участие: В конкурса могат да участват ученици от 7 до 15 г, които са разделени в две възрастови групи:
  I група I – IV клас
  II група V – VIII клас
  В творбите могат да се използват хербаризирани цветя, листа и други растителни части, които да не са от защитени видове.
 • Go Green in the City 2016 
  Краен срок: 15 април 2016 г.
  Go Green in the City 2016 е шестото издание на студентския конкурс за интелигентни енергийни решения, организиран от Schneider Electric.
  В екипи на двама, студенти от цял свят са поканени да участват в конкурса и да споделят своите иновативни решения за реални бизнес предизвикателства в управлението на енергията.
  За: студенти бизнес и инженерни науки от цял свят, учещи бакалавърска степен (най-малко 2-ра година), магистърска или MBA степен.
  Награди: 12 избрани екипа ще бъдат поканени да представят идеите си, септември 2016 Париж, възможност за работа в Schneider Electric.
 • Конкурс „1000 стипендии“ на фондация Комунитас за десети път 
  Краен срок: 18 април 2016 г.
  ПРОЕКТ „1000 СТИПЕНДИИ“ е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен. „1000 стипендии“ е социално-образователен проект, затова обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства. Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е над 50 % от финалистите.
  МИСИЯТА на проекта е да създаде условия за социална мобилност и „прескачане“ на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието. За своя водеща ценност „1000 стипендии” издига книгата и четенето и е твърдо срещу плагиатството.
  КОНКУРСЪТ дава възможност да се кандидатства за два вида стипендии – основна и изключителна.
 • Седми Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“ – Хасково 2016 
  Краен срок: 18 април 2016 г.
  Целта на конкурса е децата и младите хора:
  – да открият магията на дигиталната графика и живопис;
  – да нарисуват света през своите очи;
  – да предадат своите чувства,настроения и вътрешни изживявания;
  – да ни накарат да усетим силата на детското въображение.
  Право на участие в конкурса имат ученици и младежи на възраст от 4 до 27 години.
 • Фестивал на камерния танц, Хасково, 6-8 май 2016 
  Краен срок: 18 април 2016 г.
  Фестивалът има за цел да покаже оригинални тематични и сюжетни произведения в различните жанрове на танцовото изкуство – фолклорни танци, класически, характерни и съвременни танци – и да даде възможност за нови контакти и шанс за изява на значителен брой деца и млади хора в областта на танцовото изкуство.
  Във фестивала могат да участват танцови школи, формации и клубове при ЦРДМ, ОДК, младежки домове, читалища, училища и др.
  Фестивалът се провежда в два раздела:
  – професионалисти (танцьори и колективи от училища по изкуствата и профилирани паралелки);
  – непрофесионалисти.
  Броят на изпълнителите за всеки танц е до 8 човека.
  Направления:
  Български народни танци
  2. Класически танци
  3. Характерни танци
  4. Съвременни танци (без улични танци)
  Участниците се разделят в 4 възрастови групи.
  Танците ще се състезават помежду си в направление и възрастова група, без значение какъв е броят на изпълнителите, т.е. ще бъде оценяван танцът като произведение.
 • Национален ученически конкурс за ученици от седми до дванадесети клас в две възрастови групи за написване на историческо есе на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски“ 
  Краен срок: 20 април 2016 г.
  Целта на конкурса е да се приобщят участниците към историческото дело, забележителните постижения и духовния и книжовен принос на Климент Охридски в изграждането на българската средновековна култура. Хилядите му ученици допринасят България да се интегрира към европейската християнска цивилизация.
  Всяко конкурсно есе трябва да бъде в размер 2-3 стандартни печатни страници, шрифт Times New Roman, размер 14, междуредие 1,5 (до 5400 символа заедно с интервалите).
 • Покани за представяне на предложения за промоционални програми по новите правила на реформираната политика за промоция на земеделски продукти 
  Краен срок: 28 април 2016 г., 17:00 ч. брюкселско време
  Общата цел на мерките за информиране и насърчаване е да се подобри конкурентоспособността на селскостопанския сектор на Съюза.
  Специфичните цели на мерките за информиране и насърчаване са:
  а) повишаване на осведомеността относно качествата на селскостопанските продукти от Съюза и относно високите стандарти, приложими към производствените методи в Съюза;
  б) повишаване на конкурентоспособността и потреблението на селскостопанските продукти и на някои хранителни продукти от Съюза и подобряване на репутацията им както в рамките на Съюза, така и извън него;
  в) повишаване на осведомеността за схемите за качество на Съюза и на тяхната разпознаваемост;
  г) увеличаване на пазарния дял на селскостопанските продукти и на някои хранителни продукти от Съюза, като се обръща специално внимание на онези пазари в трети държави, които имат най-голям потенциал за растеж;
  д) възстановяване на нормалните пазарни условия в случай на сериозни смущения на пазара, загуба на доверието на потребителите или други специфични проблеми.
  Поканите са в две направления:
  – покана за представяне на предложения за 2016 г. за обикновени програми;
  – покана за представяне на предложения за 2016 г. за многонационални програми.
 • BG05M20P001-3.002 „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ 
  Срокове: Втори срок за кандидатстване – не по-късно от 23:59 часа на 29 април 2016 г.
  Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 100 000 лева
  Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 1 000 000 лева.
  Общ размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата: 25 000 000 лева
  Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 100 %.
  Допустими по настоящата процедура за подбор на проекти са следните кандидати:
  – общини (или райони на общини);
  – училища, съгласно Закона за народната просвета;
  – юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност.
  Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:
  Допълнително обучение по български език за учениците (вкл. за учениците, търсещи или получили международна закрила), за които българският език не е майчин;
  2. Допълнителни занимания със застрашени от отпадане от училище ученици от етническите малцинства и учениците, търсещи или получили международна закрила;
  3. Реинтегриране в образователната система на младежи до 18 г., отпаднали от училище;
  4. Осигуряване на подходяща образователна среда за включване на учениците от ромски произход и учениците, търсещи или получили международна закрила, от обособените по етнически признак училища чрез поетапен прием в училища извън ромските квартали (вкл. транспортирането им при необходимост от ромските квартали/махали в градовете до училище);
  5. Подобряване на образователната среда в училища извън ромските махали в градовете, в които се обучават интегрирано ученици от етническите малцинства и ученици, търсещи или получили международна закрила;
  6. Дейности, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда;
  7. Кариерно консултиране и професионално ориентиране на учениците от етническите малцинства и/или на учениците, търсещи или получили международна закрила;
  8. Осигуряване, при необходимост, на психологическа подкрепа за учениците от етническите малцинства и за учениците, търсещи или получили международна закрила;
  9. Подкрепа на ученици от етническите малцинства за продължаване на образованието в гимназиалния етап и за успешно завършване на средно образование;
  10. Насърчаване участието на родителите в образователния процес;
  11. Работа с родителите от етническите малцинства и/или с родители, търсещи или получили международна закрила, които възпрепятстват децата си от редовно посещаване на учебни занятия; 12. Работа с родители без разлика от етническия им произход за разясняване ползите от образователната интеграция и приемането на различието;
  13. Преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност (включително чрез провеждане на информационни кампании, насочени към недопускане на дискриминация, основана на раса, етнически произход или религиозна принадлежност).
  14. Разработване и приемане на общински годишни планове за действие, в съответствие с областната стратегия за интегриране на ромите или общински програми за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (дейността следва да бъде финансирана за сметка на съответната община).
 • World Habitat Awards 2016/17: Награждаване на иновативни решения за съвременни жилищни нужди и проблеми на света 
  Краен срок: 29 април 2016 г.
  Търдят се жилищни проекти и подходи, които:
  – демонстрират практически, иновативни и устойчиви решения на актуални проблеми на жилищното настаняване, с които се сблъскват страните по целия свят;
  – могат да се трансформират или пригаждат за ползване в зависимост от случая;
  – вече се прилагат или са завършени, т.е. не са в етапа на проектиране или най-ранните етапи на развитие;
  – разглеждат термина habitat в широка перспектива и носят и други ползи, като като спестяване на енергия или вода, генериране на доходи, социално включване, общностно и лично овластяване, ползи за здравето, изграждане на капацитет, или образование.
  Награди: Връчват се две награди от по 10 000 паунда.
 • Студентски конкурс за изследване в областта на балканския и славянски фолклор за дипломирани магистри и студенти в магистърски програми от всички специалности 
  Краен срок: 30 април 2016 г.
  Секция „Сравнителни фолклористични изследвания“ при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и редакцията на списание „Български фолклор“ организират конкурс за оригинално непубликувано изследване (статия), посветено на тема от областта на балканския и славянски фолклор.
  Тематика: Изследванията (статиите) могат да бъдат посветени на различни теми от областта на фолклора, традиционната култура и всекидневието на балканските и славянските народи, като и на етничните и конфесионални групи, обитаващи балканските и славянски страни.
  Право на участие в конкурса имат дипломирани магистри и студенти в магистърски програми от всички специалности.
  Статиите следва да са с обем не по-голям от 30 000 знака (включително библиографията и бележките под линия).
 • Дигитален конкурс Small World in Motion на Nikon 
  Краен срок: 30 април 2016 г.
  Международният конкурс на Никон Small World in Motion съществува от 1975 г. и отличава усилията на тези, които участват с фотография през светлинен микроскоп. Той е водещ за автори от широк спектър научни дисциплини.
  За: Хора над 18-годишна възраст от всички краища на света.
  Награда: първо място – 3000 щ.д., второ място – 2000 щ.д., трето място – 1000 щ.д. и Nikon оборудване.
 • Стипендиантска програма на TourRadar 
  Краен срок: 30 април 2016 г.
  Стипендията е предназначена за подпомагане на студенти, които се интересуват от развитието на туристическата индустрия, като същевременно им позволява да получат безценен опит, познания за отрасъла, и подпомага по-нататъшното им образование.
  За: Студенти от цял свят, които в момента са записани в университетски специалности, свързани с туризма.
  Стипендия: 1000 USD + 1000 USD ваучер за пътуване; Една седмица трудов стаж в офис на TourRadar по Ваш избор (Виена, Австрия; Бризбейн, Австралия; или Торонто, Канада); Една седмица трудов стаж в офиса G Adventures Head в Торонто, Канада; Една седмица пътуване с G Adventures CEO, за да видите живота „по пътя“ и разберете какво означава да работите за един от световните туроператори.
  Кандидатства се с видеопрезентация на една дестинация. Трябва да мислите като и да представите своя град или любимото си място, до което сте пътували.
 • Покана за подкрепа на транснационални проекти, целящи изграждане на капацитет за работещи в системите за защита на децата и правни служители, представляващи деца в съдебни дела 
  Краен срок: 4 май 2016 г., 12:00 ч. централноевропейско време
  Приоритет 1: Целева група А: Изграждане на капацитет за практикуващи адвокати/служители, работещи с или за деца в алтернативните грижи или места за задържане;
  Приоритет 2: Целева група Б: Изграждане на капацитет за адвокати/правни съветници, представляващи деца в наказателно, административно и гражданско правосъдие;
  Приоритет 3: Целева група В: Изграждане на капацитет за правни и други лица, практикуващи като социални и здравни работници, младежки работници и полицията, за провеждане и разгръщане на мултидисциплинарни базирани на доказателства, приятелски настроени, към децата практики в сферата на режима на отклонение.
  Бюджетът по поканата е 3 300 000 евро.
  Кандидати и партньори могат да бъдат правно регистрирани в страните членки на ЕС и Исландия публични и частни организации или международни организации, които са с нестопански характер.
  Проектното предложение трябва да бъде подадено от организации /кандидат и партньори/ от най-малко четири различни допустими страни.
  Търсеното финансиране от ЕС не може да бъде по-малко от 100 000 евро.
  Няма горна граница за търсеното финансиране от ЕС.
  Продължителност на проектите: до 24 месеца.
 • НОВО: BG16RFOP002-1.002 „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия 
  Краен срок: 19:00 часа на 5 май 2016 г.
  Целта на процедурата е предоставяне на подкрепа за стартиращи предприятия в страната за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на ИСИС, като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до разработване на продукт (стока или услуга) или процес в приоритетните направления на тематичните области на ИСИС.
  Допустими по процедурата са проекти, включващи следните дейности:
  1/ Извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания (вкл. създаване на програми и методики), свързани с разработването на иновативния продукт или процес;
  2/ Проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, know-how, непатентовани открития, права по интелектуална собственост;
  3/ Защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище (вкл. такси за регистрация на патент, полезен модел или промишлен дизайн);
  4/ Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии;
  5/ Изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка (вкл. инвестиционен бизнес план) на разработвания иновативен продукт или процес;
  6/ Разработване на технологии за производство на иновативния продукт или процес;
  7/ Изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове за пазарна реализация на иновативния продукт или процес;
  8/ Организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на иновативния продукт или процес;
  9/ Визуализация на проекта.
 • Конкурс за стипендии за учебната 2017-18 г. 
  Краен срок: 9 май 2016 г.
  Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ обяви старта на ежегодния конкурс за стипендии за български граждани за учебната 2017-18 г. В него могат да се включат студенти, учени и професионалисти от цяла България, които искат да специализират, преподават и извършват научни изследвания в САЩ. Ето и стипендиантските програми, които са отворени за кандидатстване:
  – Стипендии за преподавателска и изследователска дейност
  – Стипендии за магистърски и докторски програми
  – Стипендии за изследователска дейност на докторанти
  – Стипендия за развитие на гражданското общество
  – Стипендия „Хюбърт Х. Хъмфри“
  Крайният срок за кандидатстване за стипендия „Хюбърт Х. Хъмфри“ е 1 септември 2016 г.
 • Стипендия за развитие на гражданското общество 
  Краен срок: 9 май 2016 г. 
  Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обяви конкурс за стипендия (3-5 месеца) за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество.
  Програмата е предназначена за ръководители и представители на български неправителствени организации, работещи за развитието на гражданско общество в България. Стипендията покрива разходите за месечна издръжка, пътуване до САЩ и здравни застраховки. От кандидатите се изисква да представят официална покана от американска неправителствена организация или университет.
 • Втора покана на Програмата за междурегионално сътрудничество „Интеррег Европа“ 2014-2020 
  Краен срок: от 05.04. до 13.05.2016 г. 
  През новия програмен период 2014-2020 програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА работи по следните четири теми, всичките свързани с регионалното развитие:
  Приоритетна ос 1: „Научноизследователска дейност, технологично развитие и иновации (НИДТРИ)”;
  Приоритетна ос 2: „Конкурентоспособност на малките и средните предприятия (МСП)”;
  Приоритетна ос 3: „Нисковъглеродна икономика”;
  Приоритетна ос 4: Околна среда и ресурсна ефективност.
  http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=5932
 • Процедура за подбор на Местни инициативни групи (МИГ) и стратегии за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) 
  Краен срок: 31 май 2016 г., вкл.
  Общият публичен принос за финансиране на една стратегия за ВОМР е:
  – от 1 000 000 евро до 1 500 000 евро чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.;
  – до 760 000 евро чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.;
  – от 500 000 евро до 1 500 000 чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.;
  – 60 евро/хектар площ чрез ОП „Околна среда“ 2014-2020 г.
 • BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони” 
  Краен срок: 31 май 2016 г.
  Конкретни бенефициенти: 28 общини на малки градове – опорни центрове от 4-то ниво на националната полицентрична система, съгласно раздел 1.1.1 на ОПРР 2014-2020 и Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г. Настоящата процедура е насочена към изпълнението на следния инвестиционен приоритет:
  – Инвестиционен приоритет 4с: „Предоставяне на подкрепа за енергийната ефективност, за интелигентното енергийно управление и за използването на възобновяема енергия в публичната инфраструктура, включително в обществените сгради, и в жилищния сектор”.
 • ОБЯВЕНИ СА ДВЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПРИОРИТЕТНА ОС 3 „РЕГИОНАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА” НА ОПРР 2014-2020 
  Краен срок: вижте в текста
  >> BG16RFOP001-3.001 „Култура и спорт в училище“
  Конкретни бенефициенти са Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта. Общият размер на предоставената безвъзмездна помощ възлиза на 14,8 млн.лв., а крайният срок за кандидатстване е 31 май 2016 г.
  >> BG16RFOP001-3.002 ”Подкрепа за професионалните училища в Република България – „Ветеринарна медицина, Горско стопанство и Растениевъдство и животновъдство“;
  – „Професионални гимназии с изключение на доминиращите направления Ветеринарна медицина, Горско стопанство и Растениевъдство и животновъдство“.
  Конкретни бенефициенти по процедурата са МОН и общини съгласно приоритизиран списък.
  Общият размер на предоставената безвъзмездна помощ по процедурата възлиза на 166,4 млн.лв., крайният срок за кандидатстване е 30 септември 2016 г.
 • V Международен фестивал „Атлиманска огърлица” 2016 
  Краен срок: не е посочен
  От 8 до 12 юни 2016 година в град Китен, община Приморско (в рамките на 5 дни) ще се проведе Петото издание на МФФ „Атлиманска огърлица“ България под патронажа на д-р Димитър Германов – кмет на община Приморско. Магията на древността и красотата на фолклора от България и света показват певчески групи, ансамбли, танцови състави, индивидуални изпълнители и музиканти от различни държави. Само през 2015 година участваха 120 колектива и над 65 индивидуални изпълнители.
  Имаме удоволствието да поканим Вашия колектив да вземе участие и ще се радваме заедно да съпреживеем фолклорното вдъхновение в най-екзотичното място на Южното ни Черноморие, където се намира красивия залив „Атлиман“ и където Странджа целува морето!
  Условие за участие: Подборът на изпълненията е свободен.
  Времетраене: Певчески групи до 10 мин.
  Танцови състави и ансамбли до 15 мин.
  Индивидуални изпълнители до 5 мин.
  Участниците осигуряват сами музикалния си съпровод.
  Пътните разходи по пребиваването в Община Приморско са за сметка на участниците или организацията, която представляват.
  Такса за участие: за групи – 5 лв. на участник, за индивидуални изпълнители – 10 лв. на участник.
  Настаняването на съставите се извършва от Организационния комитет на преференциални цени и е за сметка на участниците или организацията, която представляват.
  Място на провеждане: Летни амфитеатрални сцени в град Китен и Приморско
  Очакваме Вашите заявки на имейл: stavreva812@abv.bg, trendafilova.k@abv.bg
  Отговорник регистрации: Таня Петрова 0889 292 141
 • Конкурс по програма „Късометражното кино” 
  Краен срок: 15:00 ч. на 14 юни 2016 г.
  Конкурсът е за финансиране на техническо осъществяване на дебютни късометражни филми.
  Бюджет на конкурса: 50 000 лв.
 • Конкурс по програма „Преводи” 
  Краен срок: 15:00 ч. на 29 юни 2016 г.
  Целта на програма „Преводи” е да допринесе за популяризиране на съвременната българска художествена литература извън страната, като подпомага превода на разнообразни по жанр произведения на съвременното българско литературно творчество на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието му.
  Конкурсът е за финансиране на превода на разнообразни по жанр произведения на съвременното българско литературно творчество на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието му.
 • EIT-KICS-2016: Покана за предложения за създаване на Общности на знанието и иновациите на Европейския институт за иновации и технологии 
  Краен срок: 14 юли 2016 г., 17:00 ч. (брюкселско време)
  Поканата покрива приоритетните области: EIT „Храни“ (храни за бъдещето: устойчива верига на доставка от източниците към потребителите) и EIT „Промишлено производство“ (промишлено производство с добавена стойност).
 • BG16M1OP002-2.001 – Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, вкл. осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци 
  Краен срок: 1 август 2016 г. 23:59 ч.
  Целта на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е подпомагане изпълнението на специфичната цел за намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране. Чрез изпълнение на мерките по процедурата ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в българската нормативна уредба и в Националния план за управление на отпадъците за периода 2014-2020 г., за ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 2020 г. до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г., и за увеличаване до края на 2020 г. на дела разделно събрани и оползотворени битови биоотпадъци на ниво регион до не по-малко от 50 % от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона през 2014 г.
  Очакваният резултат от изпълнение на мерките по процедурата, съвместно с други мерки по приоритетна ос 2 „Отпадъци“, е до 2018 г. да бъде осигурен допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци най-малко 20 000 т/год., а до 2023 г. – 105 000 т/год.
 • Тръст за социална алтернатива (ТСА) 
  Краен срок: текущ
  ТСА осигурява финансова помощ за проекти, които допринасят за прекъсване порочния кръг на бедността в България, като помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. Дейностите на ТСА са със специален фокус върху ромите, които представляват голяма част от хората, живеещи в нищета. ТСА осигурява подкрепа в три основни направления:
  – Ранно детско развитие – с фокус върху отглеждането на здрави деца и повишено присъствие в детската градина.
  – Образователни постижения и предотвратяване на отпадането на деца от училище – с фокус върху подобряване участието и ученето в училище и повишаване на броя ученици, завършващи средно образование.
  – Достъп до възможности за повишаване доходите на хора от рискови групи, което включва свързване с работодатели, предприемачество и жилищно устройство.
 • Breaking the optical transmission barriers Prize 
  Награден фонд: 0.5 млн. евро
  Конкурсът започва в края на 2014-а и завършва в началото на 2016-а година.
  Наградата трябва да отличи революционни решения в областта на оптичните влакна, които да намерят своето място в бъдещите оптични мрежи.
 • Награда за намаляване на замърсяването на въздуха 
  Награден фонд: 3 млн. евро
  Конкурсът започва в началото на 2015-а и завършва в края на 2018-а година.
  Целта на наградата е да се намали замърсяването на въздуха в градските райони чрез развитие на иновативни решения. Тези решения трябва да бъдат достъпни и устойчиви, и те трябва да докажат, че могат ефективно да премахнат и / или предотвратят образуването на прахови частици в атмосферата (изпускателни системи на превозните средства не са включени).
 • Възможности от фондация Nippon 
  Краен срок: текущ
  Области на финансиране:
  Подобряване на основните човешки потребности
  Инициативи за подпомагане на хората в целия свят, за да се отговори на техните основни човешки нужди, и да се допринесе за подобряване на благосъстоянието на хората чрез програми в области като здравеопазването, подкрепа на хората с увреждания и тези, които са социално уязвими, развитието на селското стопанство, проблемите на раждаемостта, развитие на общността, помощ за бежанци и помощ при бедствия. Проекти, включващи нови идеи, подходи и технологии, както и тези, които включват многостранни измерения, като например сътрудничеството юг -юг, ще получат по-висок приоритет.
  2 . Развитие на човешките ресурси
  Инициативи за насърчаване на ново поколение специалисти, учени и студенти със силен потенциал за бъдещо лидерство . Подкрепят се обучение и образователни програми, разработени и изпълнявани от организации с нестопанска цел и институции на висшето образование. Намерението е да се насърчи разработването на международна мрежа от професионалисти, които имат общи цели и интереси.
  3 . Насърчаване на международни проекти за сътрудничество.
  Инициативи за насърчаване на съвместни подходи, които да отговарят на променящите се нужди на световната общност. Подкрепят се културен, социален и интелектуален обмен и съвместни дейности, които допринасят за развитието на по-доброто взаимно разбиране и кооперативен начин на мислене, за да се допринесе за социални промени.
  Кандидатите трябва да бъдат организации с нестопанска цел със седалище извън Япония. Те могат да бъдат местни, регионални или международни неправителствени организации, образователни и изследователски институции.
  Кандидатства се поне половин година преди началото на планираните дейности.
 • Стаж в Световната търговска организация 
  Краен срок: Текущ 
  Секретариатът на Световната търговска организация има стажантска следдипломна програма за студенти, които желаят да придобият практически опит и задълбочени познания на многостранната търговска система.
  Продължителността на стажовете е до 24 месеца. Избираеми кандидати са всички граждани на страни, които са членове на Световната търговска организация, между които е и България.
  Минималната възраст на стажантите трябва да 21 години, а максималната 30. Кандидатите трябва да имат завършена подходяща специалност в университет – икономика, политически науки, право, международни отношения.
  Стажовете са платени, те се провеждат в Женева, Швейцария.
 • Грантове за превод на финландска литература 
  Краен срок: 1 април и 1 ноември
  Всяка година на Консултативният комитет на Информационния център за финландска литература предоставя подкрепа за:
  – превод на финландско-, финландско-шведско- и саами-езична литература на други езици;
  – превод на художествена и нехудожествена литература на финландски;
  – превод на академични публикации и нехудожествена литература на шведски.
  Ще бъдат предоставени 500 000 евро за превод и отпечатване на повече от 300 различни проекта.
  Могат да кандидатстват чужди и финландски издатели.
  В допълнение към това се предоставят награди и пътни грантове за преводачи от чужбина.
 • Стипендии за магистратура в Германия срещу 3 години работа в България след завършването 
  Краен срок: 1 ноември 
  Германската фондация „Мумерт” търси кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал. Тя предлага пълна издръжка от 1 000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен.
  Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.
  Най-важното условие за получаване на стипендията „Мумерт”: всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне 3 години.
 • IHS Film & Fiction Стипендии (до 10 000 щ.д. за една академична година) 
  Краен срок: ежегодно до 15 януари 
  Стипендии до 10 000 щ.д. дава Institute for Humane Studies за подкрепа на студенти, които

– работят върху получаване на Master of Fine Arts (M.F.A.) в сферите на филмопроизводството, писане на проза/пиеси;
– са демонстрирали интерес към класическите либерални идеи и приложението им в съвременното общество;
– демонстрират желание, мотивираност и творчески способности да преуспеят в избраната професия.

www.theihs.org/subcategory.php/15.html

 • Петмесечен стаж в Комитета на регионите 
  Краен срок: 16 февруари и на 16 септември
  Целта на стажа е да даде създаде представа относно същността и проблемите на европейската интеграция, да предаде практично познание за работата на отделите на Комитета на регионите, да даде възможност на служителите да добият опит и да развият и приложат на практика знанието, което са натрупали в течение на обучението или професионалната си кариера.
  Стажантите трябва да са граждани на страните-членки на ЕС, като ограничен брой граждани на държави извън Съюза също може да бъде приет. Кандидатите трябва да са университетски дипломанти или да притежават диплома, отговаряща на университетските степени. Те могат да бъдат в края на обучението си или поне да са завършили трети курс, като докажат това със съответния документ. Стажът е отворен и за служители на обществения и частния сектор, които имат университетска степен или еквивалентна диплома, или са извършвали поне за три години консултантска работа. Възрастовата граница за стажантите е 30 години. Те трябва да владеят добре един официален език на ЕС и да имат задоволителни познания по втори. Кандидатите се избират въз основа на квалификациите им и на географско разпределение.
 • Assembly of European Regions – стажове за студенти 
  Краен срок: текущ
  Стажовете са от 3 до 6 месеца.
  Няма определен формуляр.
  При интерес изпратете писмо и CV на адрес:
  Estelle Delangle
  Assembly of European Regions
  6, Rue Oberlin
  F-67000 Strasbourg
  : +33-(0)3-88.22.74.38
  Fax : +33-(0)3-69.20.13.18
  e.delangle@a-e-r.org
 • Стаж в Световна банка 
  Краен срок: ежегодно – 31 януари и 31 октомври 
  Кандидатства се онлайн.
 • UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize 
  Краен срок: 31 октомври всяка година
  Тази награда всяка година отличава личност, организация или институция, допринесла за свободата на пресата по света.
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“ 
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика” със съдействието на редакцията на вестник „Фермер-новият“ организират ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към 31 декември в годината, за която се присъжда наградата.
  Заявките изпращайте във Фондация „ЕВРИКА” до 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1,ет. 2.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“ 
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика”, Национално патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към датата на подаване на заявката за патент и не са навършили 39 години към 31 декември на годината, за която се присъжда наградата. Те следва да представят свои изобретения и/или изобретения, в които са съавтори с принос по-голям от 50%. Представянето става чрез заявка, анотация и защитни документи от България или от чужбина, издадени през последната година и в период от 3 години, предхождащи присъждането на наградата.
  Заявките се изпращат във Фондация „ЕВРИКА” не по-късно от 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1. За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“ 
  Краен срок: 15 декември
  Фондация „Еврика” съвместно с Асоциация на индустриалния капитал в България, агенция „В Комуникация” и списание „Мениджър” организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“. Наградата ще получи този млад мениджър на възраст до 35 години, който е успял да постигне значими успехи през годината и е показал видими способности за самоусъвършенстване и развитие. Кандидатите могат да бъдат предложени от своите фирми, от редакции, обществени организации или сами да заявят участието си.
  Не пропускайте да изпратите заявките до 15 декември във фондация „Еврика” на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
 • Глобален фонд за децата 
  Краен срок: текущ
  Глобалният фонд за децата (Вашингтон) предоставя финансиране на местни организации от цял свят, които:
  – са местни организации, които решават общностни проблеми, с малък бюджет (под 100 000 щ.д. годишно);
  – служат на най-уязвимите деца (социално-слаби, с увреждания, социално изолирани, членове на банди, роми, от рискови групи и др.);
  – ползващи иновативни, бизнес подходи: нови подходи към стари проблеми;
  – признати за източник на експертни знания в общността или на национално ниво;
  – техни преки бенефициенти са деца и млади хора;
  – имат отлично ръководство и визия;
  – със солидни системи за управление – електронна поща, основни финансови и счетоводни системи;
  – реализирали са ефективни програми.
  Грантовете се предоставят на годишен принцип и са в размер от 5 000 до 20 000 щ.д.
  Като първа крачка се кандидатства онлайн на адрес:
  letter of inquiry
  Ако вашата организация отговаря на приоритетите на ГФД и на критериите за подбор, процесът ще продължи с представяне на пълно проектопредложение.
 • Стаж при европейския омбудсман 
  Краен срок: 31 август, 30 април ежегодно
  Европейският омбудсман предлага стажове на граждани от ЕС. Стажовете продължат 4 месеца, но могат да бъдат удължени до 11 месеца. Кандидатите трябва да се завършили право и да имат познания по Европейско право. Те трябва да владеят един от официалните езици на ЕС и да имат добри познания по втори. Тъй като работните езици на Европейския омбудсман са английски и френски, владеенето им е основно изискване. Стажантите получават стипендия и финансова помощ за наем на жилище. Европейският омбудсман възстановява и разходите за транспорт за влак или самолет, но резервациите за билети трябва да бъдат одобрени предварително от институцията. Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят попълнена форма за кандидатстване, автобиография, мотивационно писмо, копие от дипломи, сертификати и лична карта, както идекларация за финансово състояние. Документите се изпращат до 30 април, за стажовете, които започват на 1 септември или 31 август, за стажовете, които започват на 1 януари.
  Източник: Дневник.bg
 • Европейската агенция за основните права набира стажанти 
  Краен срок: 30 ноември, 31 май ежегодно
  Агенцията на ЕС за основните права (FRA) предлага два пъти годишно платени стажове за период от три до пет месеца за млади дипломанти. Избираемите кандидати трябва да са граждани на страна членка на ЕС или страна със статут на кандидат за членство в съюза. Бъдещите стажанти трябва да имат завършено университетско образование към датата на кандидатстване. Изисква се също много добро владеене на поне два от официалните езици на общността. Не се допускат кандидати, които вече са имали обучение или са били наемани на работа в европейска институция. Стажовете се заплащат по 1000 евро на месец. На одобрените кандидати ще бъдат покрити разходите за път в началото и края на стажа. Предвидена е и специална добавка към заплащането за хората с увреждания, която може да достигне до 50% от основната сума.
 • Black Sea Trust for Regional Cooperation
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество 

  Краен срок: текущ
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество е публично-частно партньорство със седалище в Букурещ, което ще функционира в продължение на 10 години. За финансиране могат да кандидатстват НПО от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Молдавия, Румъния, Турция, Украйна и Русия.
  Поканата е за кандидатстване с проекти в три области:
  – гражданско участие;
  – трансгранично сътрудничество;
  – сътрудничество изток – изток>.
  Средно проектите се финансират с 18 000 щ.д. и са с продължителност до 12 месеца.
 • Конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения 
  Краен срок: 31 януари ежегодно 
  Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обявява конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения (USAP). Тази програма дава възможност на талантливи ученици с изявени лидерски качества и принос към обществото, да се обучават в престижни университети в САЩ, независимо от финансовото им състояние.
  Програмата е предназначена за ученици от 11 клас на държавните средно-образователни училища. Кандидатите трябва да имат високи академични постижения, силна мотивация и да се нуждаят от пълно или частично финансиране, за да могат да продължат образованието си в бакалавърски програми в САЩ.
  Изисквания за участие в конкурса:
  – да сте ученик в 11 клас на държавно средно-образователно училище
  – да имате отличен успех
  – да участвате активно в живота на училището и на общността
  – да можете да докажете финансови затруднения
  Документи за участие в конкурса:
  – Попълнената апликационна форма
  – Две есета (по едно от Група А и Група Б, стр. 3 на апликацията).
  – Академична справка от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас и от първия срок на 11-ти клас, подписана от директора на гимназията и подпечатана с печата на училището.
  – Копие от резултата (ако имате такъв ) от тестовете iBT TOEFL/SAT Reasoning Test/ SAT Subject Tests/ Cambridge AS , подпечатано от училището.
  – Две препоръки.
 • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz – стипендии за изследователи 
  Краен срок: 1 март и 1 октомври ежегодно
  Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
 • Аceartinc, Канада, финансира артистични проекти на малцинствени групи 
  Краен срок: 1 август ежегодно 
  Канадска организация за културно разнообразие Аceartinc финансиран проекти на съвременни артисти и куратори, членове на маргинални общности като хомосексуалисти, транссексуални, местни жители на колонии и други различни общности. Приемат се индивидуални и колективни проекти в сферата на визуалните изкуства и медиите.
  Документите за кандидатстване са автобиография, мотивационно писмо, предложение за проект, план-график на изпълнението, списък с необходимите технически условия, аудио или видео материал в зависимост от вида на артистичния проект.
 • Грантове за пътуване на Schwarzkopf Foundation 
  Краен срок: 15 март и 1 септември
  Фондация Schwarzkopf предлага туристически грантове на млади хора, които желаят да разследват политически и културни събития в съседните европейски страни.
  Има два вида безвъзмездни средства: класически пътни субсидии и InterRail Global Pass.
  Класически безвъзмездни средства за пътуване: за немски граждани или европейци на възраст между 18 и 26 години, които планират проучвателно пътуване до Германия, до 550 евро.
  InterRail Global Pass: за европейци на възраст между 17 и 25 години, които са живели постоянно в ЕС, GUS или Турция, InterRail Global Pass за 30 европейски страни, включително Турция, до 422 евро.
 • Стаж в Съда на Европейските общности 
  Краен срок: 30 септември и 30 април всяка година 
  Всяка година Съдът на Европейския съюз предлага ограничен брой платени стажове с максимална продължителност от пет месеца. Стажовете обикновено се провеждат в Дирекцията за изследвания и документация, Информационната служба, Генералната дирекция за писмени преводи или Дирекция Устни преводи.

Теми: Фондове