Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Сурвакари посетиха общината и областната администрация за Василица

IMG_3916С автентични саморъчно направени сурвакници,ромски и български младежи от клуб „Младежта е толерантност“-Бургас, посетиха вчера общинската и областната администрация в Бургас. Те сурвакаха зам.-кметът по култура образование Йорданка Ананиева и зам.-областният управител Севдалина Турманова. Както повелява традицията на Василица, доброволците поднесоха баница с късметчета и наричанията си за здраве и късмет младежите направиха на три езика – български, турски и ромски.
Зам.-кметът по култура и образование зарадва малчуганите с подаръци и им пожела да бъдат любознателни и старателни ученици. На г-жа Ананиева доброволците от клуб „Младежта е толерантност” подариха фото-колаж със снимки от инициативите на клуба.
Зам.-областният управител приветства младежите и им пожела успехи в училище и сбъдване на мечтите им. А на координаторите на Център „Амалипе” Велчо Михалев и Таня Николова, изказа своите благодарности за съвместното и ползотворно сътрудничество и пожела то да продължи и занапред в духа на етническата толерантност.
Празникът Василица се отбелязва от много ромски групи в България и на Балканите като начало на Новата година, поради което придоби популярност като Ромската Нова Година. Празничният церемониал представлява синкретизъм от ромски и български ритуали, като показва взаимното влияние между фолклора и обичаите на различните етноси, живеещи на Балканите. Важна част са ритуалите, свързани с наричане и пожелаване на „здрава“ година. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.

IMG_3944 (1)

Теми: Бургас