Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Община Малко Търново представя автентично изпълнение на обреда КУКЕР БЕЗ МАСКА

изтеглен файл (2)На 13 март 2016 г., когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска.

Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново /да възкръсне/. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Исторически музей „Проф. Ал. Фол“ – тел. 0886 647 223

Туристически информационен център – тел. 0879 60 14 70

 

ПРОГРАМА

НА ОБРЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ „КУКЕР БЕЗ МАСКА“

И ОБРЯДА „ПАЛИ-КОШ”

 

гр. Малко Търново

13 март 2016 г.

 

09.30 ч. – Начало на обредното представление. Излизане на Кукерското шествие, което продължава през целия ден.

Кукерската дружина тръгва от Младежки дом и отива при кмета на общината за благословия. Шествието се отправя към площад „Преображение” и се изпълнява ритуалното кукерско хоро.

Кукерската дружина обхожда целия град. Посещават се домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината.

 

17.30 ч. – Кукерската дружина отива в центъра на града.

18.00 ч. – Представя се кукерския ритуал „Заораване”.

18.15 ч. – Традиционен обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

 

Празникът продължава със странджански хорà и веселие.

 

 

 

 

Теми: Бургас, Малко Търново