Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Над 500 ученици ще се включат в градските чествания на 3 март

Близо 550 бургаски ученици от общо 14 училища в града ще вземат участие в официалните събития по повод 139-та годишнина от Освобождението на България. Децата, които ще почетат подвига и саможертвата на българските герои и борбата им за свободата на България, са от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Св.Княз Борис“, СУ „Добри Чинтулов“, ОУ „П.Р.Славейков“, ПГМЕЕ, ОУ „Елин Пелин“, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ОУ „Васил Априлов“, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, ГЧЕ „Васил Левски“ и Търговската гимназия.
Освобождение
Началото на честванията на националния празник ще бъде в 11.00 часа на 3-ти март /петък/ на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас. Това ще бъде и първото събитие, в което ще се включат бургаските деца.

Веднага след това учениците ще поведат шествие до паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. „Лермонтов“ № 15, до паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Приморски парк, където от 11.30 часа в знак на признателност ще положат венци и цветя.

В 11.30 часа те ще отдадат почит и пред паметника на руските освободители, където ще бъдат отдадени военни почести, положени венци и цветя и ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

Честванията на националния празник 3 март в Бургас ще продължат на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в 12.00 часа с възстановка на един от най-силните моменти в борбите на българите за национално освобождение – съзаклятието на членовете на тайните революционни комитети и полагане на т.нар. Народна клетва на Васил Левски. Над 200 участници в събитието, преобразени като революционери и възрожденци, ще представят този героичен епизод от българската история.

Голям празничен концерт – „Да живее свободата“, ще направи съпричастни събралите се бургазлии на площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 12.30 часа на 3 март. В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор „Милка Стоева“ с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор „Трепетлика“ с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ „Константин Фотинов“ с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитието, посветено на 139 години от Освобождението на България, ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев, който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.

Теми: Бургас, Горещо