Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Започнаха курсовете за водни спасители

водни спасители„Започнаха курсовете за водни спасители и в момента провеждаме курс за спасители на басейн, а в началото на март ще започнем следващ курс за спасители на открити водни площи и море“. Това каза Васил Загорчев, специалист по водно-спасителна дейност в БЧК. За втора поредна година ще се проведе и курс за спасители на басейни, който ще е в Созопол. До началото на сезона от червенокръстката организация ще проведат и още курсове за спасители.
Загорчев обясни, че са различни изискванията за двете нива за водни спасители. На приемния изпит за включване в курса за спасители на басейни, желаещите трябва да преплуват 50 м свободен стил за 55 сек., а на заключителния изпит норматива е 50 сек. Кандидатите за спасители за море и открити водни площи на приемния изпит трябва да преплуват 100 м свободен стил за 1.50 мин.
„При самото обучение кандидат-спасителите се учат как да извлекат удавник и други спасителни техники, за които след това има изпит. За тези, които искат да станат спасители в басейн трябва да преплуват 50 м извличайки пострадал за 1.20 мин., а кандидат-спасителите на море трябва да направят това преплувайки 50м за 1.10 мин. Нужно е преди да се проведе приемния изпит желаещите да се запишат да предоставят медицинско удостоверение от личния лекар, че са годни за плуване и гмуркане“, обясни още Загорчев.

Теми: Бургас