Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

В Ахтопол: Откриха най-голямото съкровище от монети и накити по Черноморието

АхтополНай-голямото – като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие, откриха археолози при проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи на кръгла маса в Ахтопол доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища. Съкровището е било поставено в питос – голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на 18 в. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Съкровището е било заровено в платнена торбичка, а по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, поясни доц. Андрей Аладжов.
„Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие“, обясни той. Две са хипотезите – съкровището или е укрито по време на атаката или пък е било заровено от разбойнициАрхеолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 г.“ Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.
Иво Христов, директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев и още много видни историци, археолози и общественици. Модератори на заседанията бяха Пламен Крайски и д-р Атанас Орачев.

Теми: Бургас