Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Промяна в закон облекчава работата на земеделците, вижте каква е тя

Земеделска техникаЗемеделските стопани вече могат спокойно да карат самоходната си техника под 10 киловата от стопанствата, където ги съхраняват, до градините или нивите, които обработват. Това сподели бургаският депутат от ГЕРБ в профила си във Фейсбук. „На пръв поглед – нямам нищо общо с това. Не съм в ресорната комисия, а и като журналист с проблеми на фермери съм се занимавала епизодично. Но като народен представител получих оплакване от земеделци, че липсва регламентация точно за тази техника, а това прави уязвими на първо място собствениците на малки стопанства. Показаха ми и актове, наложени от органите на реда именно заради липсата на регламентация и невъзможността по законен ред да използват техника си“, пише Саватева на страницата си в социалната мрежа.
След последните промени на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника този проблем е решен. „Благодаря на председателя на Парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева за бързата и професионална реакция. Като член на комисията конкретното предложение внесе колегата Запрян Янков. Благодарение на общите усилия мога да застана пред хората, които ме потърсиха за помощ и да им кажа, че не са сгрешили. Не съм и предполагала, че ще се чувствам удовлетворена точно от допълнение в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, но това беше и урок колко важен може да се окаже всеки разговор и как трябва да се действа екипно, когато има проблем“, коментира Саватева.
След приемането на промяната в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника в &12 се създава чл.10г (3). (3) Движението на самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW по местните пътища, отворени за обществено ползване, се извършва по изключение за извършване на селскостопански и горскостопански дейности и при липса на селскостопански и/или горски пътища при придвижване до и/или от мястото на работа. На лицето, което управлява самоходната техника, не се налага глоба по чл. 175, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.“

Теми: България