Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Плевнелиев подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева

phpzzfoao_559xПрезидентът Росен Плевнелиев подкрепи издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова.

Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството, се посочва в позиция на държавния глава, изпратена от прессекретариата на президента.

След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара, заявява още Плевнелиев.

Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока.

Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения.

Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева.

Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех.

Източник: offnews.bg

Теми: България