Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

На работна среща в Поморие министър Ангелкова сподели позитивни очаквания за предстоящия летен сезон

3549f475-c112-4638-b7aa-1732bae54bd1Министърът на туризма Николина Ангелкова инициира поредица от срещи по места във връзка с подготовката за новия летен сезон. Днес тя отново гостува в кабинета на кмета Иван Алексиев, а по-късно разговаря и с представители на туристическия бранш в община Поморие.

Заедно с парламентарния секретар и съветника си по летен туризъм, министър Ангелкова представи някои от ключовите теми, проекти и очаквания за предстоящия летен сезон. Тя посочи, че тенденциите са много позитивни, съдейки по ранните записвания към момента. Основни за страната ни пазари като Русия, Германия, Чехия и Унгария, Полша и Румъния бележат значителен ръст на туристите, като за първи път има регистрирани и планирани чартърни полети и от Франция.

Като основна тема в инициираната дискусия се очертаха концесиите и новата концепция за управление на плажовете. „В лицето на Община Поморие виждаме един добър стопанин, който значително промени облика на града в последните няколко години, ето защо смятаме, че с този успех Общината би могла да се справи и със стопанисването на плажовете”, коментираха част от присъстващите браншовици.

Кметът Иван Алексиев аргументира становището си, че общините трябва да участват при равни условия с останалите юридическите лица в конкурсите за концесия и посочи необходимостта от засилени проверки по плажовете това лято, така че да се гарантират отличните условия за отдих и почивка на жителите и гостите на град Поморие. Позицията на кмета Алексиев изцяло бе подкрепена от министъра. Ангелкова уточни, че до 10 дни ще представи за обсъждане неформална примерна концепция за развитие в тази насока, така че в кратки срокове тя да бъде коментирана, коригирана, задвижена и утвърдена. „Изцяло се следи всичко, свързано с концесиите, и се работи в посока на осигуряване на добър сезон”.

Представителите на бранша получиха полезна информация и относно възможностите за намаляване на лицензионните такси и други тарифи като допълнителна мярка за облекчаване на бизнеса. Засегнати бяха и темите за контрола при категоризациите, спазването на обществения ред и проблема с набирането на кадри.

Теми: България