Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

ГЕРБ: Промените в пенсионната система ще намалят дефицита в НОИ

пенсионериПромените в пенсионната система в дългосрочен план ще намалят дефицита в НОИ. Това каза пред „Фокус“ Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. Според нея реформата цели да се постигне финансова стабилност и сигурност на системата.

„Благодарение на цялия този пакет от мерки за промени в пенсионната система, значително в годините напред ще се намали дефицитът в НОИ, който за съжаление към момента е около 2 млр. лева“, каза още Ангелова.

Тя допълни, че този пакет съдържа не само мерки за подобряване на адекватността на пенсиите и оптимизиране на разходите, но също така се затягат мерките и по отношение на входа на средства в системата. Остава въпросът с промените с ТЕЛК-овете, който трябва да бъде решен, защото една голяма част от парите, които изтичат от НОИ са парите за инвалидни пенсии, уточни Светлана Ангелова.

Тя увери, че този въпрос ще бъде обсъден с министъра на здравеопазването през следващите дни. Светлана Ангелова каза още, че промените ще влязат в сила от 1 януари 2016 година, така че хората, на които предстои да се пенсионират през тази година, няма да бъдат засегнати от промените. Тя допълни, че в проекта е предвидено плавно увеличение на вноските за пенсия в НОИ, както и плавно увеличение на възрастта за пенсиониране. Това са мерки, които ще са напълно безболезнени и за хората и за бизнеса, увери Ангелова.

Теми: България