Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Откриват новия Дом на писателя с Есенните литературни празници

Дом на писателитеНовият Дом на писателя в Бургас ще бъде открит с тазгодишното издание на Есенните литературни празници на 1 октомври, когато се отбелязва и Националният ден на поезията. Голяма част от събитията от афиша ще се проведат в новата сграда на ул. „Вола“, която бе изцяло преобразена и реконструирана за провеждането на литературни срещи,четения и представяния.
„Дълги години бургаските писатели бяха разделени. Благодарение на Община Бургас, която предостави тази красива къща с хубав двор имаме възможност да се срещаме, да обменяме идеи и да представяме новите си проекти в свои собствен дом“, сподели председателят на Обединената писателска общност в Бургас Роза Боянова.
Ще има и прояви, на които домакини ще бъдат КЦ „Морско Казино“ и БХГ „Петко Задгорски“.
В програмата на 18 издание на Есенни литературни празници са включени 20 прояви, сред които 8 премиери.
Новите си книги ще представят Роза Максимова „Асиметрии“,Иван Кехлибарев „В някой друг живот“, Недялко Славов „432 херца“, Катя Зографова „Знаменити, забравени,забранени“,Мина Кръстева „Разпилени надежди“, Динко Динков „Уморен“,Марияна Праматарова “ Каменният град“ , Милка Иванова „Приятелят на дон Пабло“, Константин Корадов „И тишината се разсипа“.
Избрани стихове и песни на Пейо Пантелеев ще звучат на 7 октомври, на 15 октомври ще бъде отбелязана 135 годишнината от рождението на писателя Петко Росен, а на 21 октомври е вечерта на бургаската поезия, озаглавена „Вселената в мен“.
Предвидени са и тематични вечери посветени на маринистичната поезия и проза, на хумора и на фантастиката.
В програмата /пълната програма е в прикачения файл / са включени и две дискусии – „Поезията на близкото минало и поезията днес“ и „Статусът на артиста и глобалната културна политика”

Теми: Бургас, Книги