Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

3700 са бебетата родени в Бургас през 2017 година

Близо 3700 бебета са се родили в бургаските болници през изминалата година. С това се похвалиха акушерите и неонатолозите от родилните отделения на УМБАЛ Бургас, МБАЛ „Бургасмед“ и УМБАЛ „Дева Мария“, които днес отбелязват професионалния си празник – Деня на родилната помощ – Бабинден.

бабинден-душапеев

1620 бебета са проплакали в УМБАЛ Бургас за 2017-та, 1337 в УМБАЛ „Дева Мария“ и 720 в МБАЛ „Бургасмед“. Спрямо 2016-та година увеличението е с близо 100 бебета за година.

Възходяща тенденция се наблюдава и в първия месец на 2018-та година. Само за първите три седмици от януари родените деца в бургаските болнични заведения са почти 200.

Като добра повеля на самия Бабинден, непосредствено преди ритуала първа глътка въздух поеха новородените Анастасия в МБАЛ „Бургасмед“ и Ивайло в УМБАЛ „Дева Мария“.

Специално за Деня на родилната помощ, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян присъства на тържествата по този повод в трите здравни заведения и поздрави всички акушери, гинеколози и неонатолози от името на кмета Димитър Николов.

„Денят на родилната помощ е символ на новото начало. Няма по-голямо чудо за всяко семейство от появата на дете. Трудно е да се изкаже с думи признателността към Вас – хората, благодарение на които на бял свят идва новият живот. Пожелавам Ви много израждания и здрави бебета и усмихнати родители“, пожела в поздравителния си адрес до акушерите кметът на Бургас Димитър Николов.

Традиционният ритуал на Бабинден беше спазен във всички АГ-отделения. Както повелява, акушерки и млади родилки измиха ръцете на началниците на родилните отделния – д-р Снежана Ризова в „Бургасмед“, д-р Антонио Душепеев в УМБАЛ Бургас и д-р Валентин Ирмов в УМБАЛ „Дева Мария“.

На тържествата за Бабинден присъстваха още зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров, директорът на общинска дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Мая Казанджиева, много деца и родители.

Теми: Бургас, Здраве