Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Онкоболните в Бургас подкрепиха Семир Абумелих за Народното събрание

Категорична подкрепа получи кандидатът за народен представител от ГЕРБ Семир Абумелих от членовете на бургаското сдружение „Онкоболни и приятели“. Шестият в листата под номер 11 бе поканен от сдружението да разкаже своята идея за демонополизация на касата, както и конкретни идеи за подобряване живота на миналите през тежката диагноза. Заедно с него бе и представителят на гражданската квота сред кандидатите на ГЕРБ- журналистът Диана Саватева.

WP_20170307_019

„От три години се боря официално да падне монопола на Здравната каса. Резултат има и той е, че в момента демонополизацията е заложена в предизборната програма на ГЕРБ.“ заяви пред присъстващите кандидатът под номер 6 в листата на ГЕРБ. „Демонополизацията е пътят към по-доброто здравеопазване. Холандската система е четири години подред избирана за най-доброто здравеопазване и аз съм взел нея за основа. Това е хибридна система, в която отчисление от заплатата отива в държавен фонд, който гарантира определено ниво на здравеопазване в конкретни медицински заведения. Другата част, обаче, отива в частен застраховател по избор, с което си гарантираш по-високо ниво на здравна услуга. Това ще е полезно за всички работещи хора, които са гръбнакът на нацията, както и за уязвимите групи деца, пенсионери и онкоболни. Нека мислим прагматично- важно е тези хора да бъдат лекувани бързо и качествено, да не губят време в чакане да изтече поредната клинична пътека или с часове да седят на пейката пред кабинета на джипи-то.“ обясни Абумелих.

Според Семир Абумелих онкологията не трябва да бъде част от Националната здравно-осигурителна каса. Трябва да бъде отделен фонд, в който парите да не идват от здравните осигуровки, а от акциза за цигари, вредни храни, захар.  Раковите заболявания са в епидемиологични размери, затова трябва да има мащабна програма за превенция и лечение. Крачка напред ще бъде изготвянето на списък с вредни храни, от чийто повишен акциз да бъде финансиран фонд срещу онкологичните заболявания.

Част от присъстващите изказаха своите опасения срещу двата големи завода- замърсители в Бургас- Лукойл и Кроношпан. Според тях те са основна причина Бургас да бъде на челна позиция по брой онкозаболявания в България. Кандидат-депутатите ги посъветваха да съберат документите, с които могат да докажат връзката между заболяванията и дейността на предприятията, а след това ще им помогнат в организацията на пресконференции по проблема и разговори с ръководните лица на двете предприятия.

От срещата стана ясно, че в Бургас има остра нужда от мобилна медицинска помощ за трудноподвижни онкоболни. Оказа се, че често срещан проблем е намирането на медицински лица, които да сменят системи, абокати и катетри в домашни условия. Кандидат- депутатите от ГЕРБ се ангажираха с изготвяне на писмо до кмета, през Общинския съвет, с което да бъде наложено на Онкологичния център в града да организира такава услуга.

За пореден път Семир Абумелих напомни, че лична амбиция за депутатско място няма. „Ако ГЕРБ вкарат 10 депутата и аз нямам преференциален вот, ще се оттегля от листата. Няма да имам кауза. Ако имам преференциален вот, обаче, вече ще представлявам реален брой хора, няма да съм партийно зависим и ще мога да се боря за решаване на проблема със Здравната каса.“

Теми: Водеща, Здраве