Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

За повече информация относно важността от ваксините призоваха в Бургас

По модел на форума в морския град ще бъдат организирани срещи и в другите области на страната, заяви д-р Ангел Кунчев.

30742007_10217023530959770_8416073658727923712_n
Народните представители от ПП ГЕРБ – Бургас инициираха форум „Ваксини и здраве“ в навечерието на Европейската имунизационна седмица (24 – 30 април). Участие в срещата взеха здравните служби, представители на лечебни заведения, общопрактикуващи лекари, представители на пациентски сдружения и майки. За събитието в Бургас пристигнаха председателят на Комисията по здравеопазване в 44-то НС д-р Даниела Дариткова и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Целта на срещата е да засили координацията между различните власти, представителите на лекарските организации, неправителствения сектор и самите родители за подобряване на информираността на обществото по темата, която е от съществено значение за човешкото здраве“, каза народният представител Ивелина Василева, която беше модератор на събитието.
Мотото на Европейската имунизационна седмица „Ваксините действат“ обедини мненията на много от участниците.
„Едни от най-големите постижения на медицинската наука през последните столетия са именно ваксините и антибиотиците. Те са спасили хиляди човешки животи. Често обаче забравяме за болестите, от които те ни предпазват“, каза д-р Дариткова. Тя допълни, че форуми като този са изключително полезни, защото в 21 век е важно информацията да е достоверна с точен източник. Така може да се противодейства на фалшивите новини, водещи до отклонения, които водят до рискове за цялото общество.
Според председателя на парламентарната здравна комисия е безспорен факт, че високият имунизационен обхват гарантира добра защита на населението от инфекциозни заболявания, които преди са били смъртоносни или инвалидизиращи. Разширяването на този обхват обаче се дължи най-вече на работата на общопрактикуващите лекари и педиатри, които са на терен и имат отговорността да убедят родителите и да отговорят адекватно на техните въпроси и притеснения.
Друг важен момент е да спре престъпното издаването на бележки за имунизации, които не са извършени. Д-р Дариткова напомни за горчивия опит от епидемията от морбили в България през 2009-2010 г. Тогава от „най-заразната сред заразните болести“ загиват 25 души, а 25 хиляди се разболяват. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев даде още статистически данни за заразените с морбили в последните години и подчерта, че предприетите мерки след 2010 г. за имунизация срещу болестта са дали сериозен резултат. Към момента България е страната с най-малко случаи на заразени и смъртни случаи от морбили на Балканите. През 2017 г. са регистрирани едва 164 заболели в страната, за сравнение с 460 болни и 26 починали в Румъния.
30421748_2006574026019323_909699639_n

Европейската и световната практика е показала, че за да се гарантира в дадена страна да не възникват епидемии е нужно 95% покритие на имунизациите. За да се постигне по-широко покритие в страната при най-рисковата група – ромското население, се използват много ефективно здравните медиатори. В последните години се появяват още две рискови групи – тези на икономическите мигранти – хора работещи извън страната, които не се регистрират по местоживеене и групата на антиваксиналните движения.
През 2017 г. Министерството на здравеопазването за първи път е попълнило държавния резерв с ваксини, отчете като успех Главният държавен здравен инспектор. Той подчерта важността на това постижение, тъй като за целия процес от заявката през производството и до доставката на дадена ваксина са нужни между 1,5 – 2 години.
Една от най-важните теми, повдигнати на форума, беше нуждата от компетентна информация за ваксините, която да достига до родителите чрез личните лекари или през интернет. Общинският съветник от ГЕРБ-Бургас Калояна Живкова призова за повишена активност от страна на здравните служби за информираност на населението. „Според статистиката относно ваксинирането на населението става ясно, че хората отказващи ваксини за децата си не са толкова много. Но те са изключително активни в интернет пространството и изглеждат като мнозинство. Така покрай тях и други родители взимат неинформирани решения“, каза Калояна Живкова.

30785121_2006574009352658_1082537019_n
„Децата стават заложници на родителите си, които на принципа “чух нещо” и “някой каза, че имунизациите са опасни” ги лишават от здравна защита. По данни на Световната здравна организация, през миналата година в света са загинали 1,5 милиона деца от липса на ваксини“, съобщи собственикът на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абу Мелих.

На форума присъстваха депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев, Диана Саватева и Ася Пеева, управителят на УМБАЛ „Дева Мария“ д-р Даниела Георгиева, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителеният директор на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийски, председателят на Комисията по здравеопазване д-р Антонио Душепеев, общопрактикуващи лекари и специалисти от града и региона, както и представители на пациентски и родителски организации.
Срещата завърши с предложението на д-р Кунчев подобен форум да се проведе във всички региони, за да започне конструктивен диалог по темата за общественото здраве и усилията, които се полагат за разширяването имунизационната култура на българина.

Теми: Водеща, Здраве