Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Заработи новият скенер за „радиационна хирургия“ в бургаския онкодиспансер

скенер-онко
Пуснат е в експлоатация новият скенер за „радиационна хирургия“ /компютърен томограф/ в Комплексен онкологичен център – Бургас. Това е най-модерен диагностичен апарат, изцяло съобразен и синхронизиран с двата линейни ускорителя в медицинското заведение, които извършват същинското лъчелечение.

Томографът е закупен със средства на Община Бургас. Днес кметът Димитър Николов и заместникът му д-р Лорис Мануелян посетиха онкодиспансера, за да се запознаят с начина му на действие. Апаратът дава възможно най-точната картина за начина и мястото на облъчване при ракови заболявания. Той генерира много прецизни топограми за центриране на пациента така, че да не се увреждат съседни на болното място тъкани.

„Това означава много по-малко чакане и стрес, по-ефективна и безопасна терапия“, каза кметът Николов. Той обсъди с управителя на КОЦ – Бургас доктор Христо Дечев и неговия екип стъпките за по-нататъшно развитие на медицинския комплекс. Следващата важна задача е закупуването на 6D маса за радиохирургия. Това е ценен апарат, който синхронизира всички неволни движения на пациента, включително дишането, с действието на лечебния лъч.

Теми: Бургас, Здраве