Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

И.Вълков: Промените в Кодекса на търговското корабоплаване ще бъдат отразени и в закона

Иван ВълковЗа промените в Кодекса на търговското корабоплаване, сподели в интервю за „Фокус” Иван Вълков, председател на Транспортната комисия в Парламента.

Г-н Вълков, Парламентът одобри окончателно промените в Кодекса на търговското корабоплаване. Част от тях включват глоба на капитаните и членовете на екипажа на корабите, които идват на работа в нетрезво състояние. Може ли да ни кажете по-подробно в какво се състои това решение?

-Промените включват една разпоредба относно нивото на алкохол в кръвта на капитани, на лица от командния състав и други моряци при изпълнение на служебните им задължения или по времето, когато са на вахта. Става въпрос, че не бива повече от 0,05% в дъха или 0,25 милиграма на литър да има концентрация на алкохол в кръвта или съответно в дъха. Това е една Международна конвенция по отношение на вахтената служба. Тя и досега съществуваше, но нямаше конкретика. Сега ние внесохме една яснота и бяха предложени референтни стойности по отношение на употребата на алкохола. Над тези стойности, които упоменах, служителите ще бъдат глобявани с 200 лева, ако е за пръв път и съответно 6 месеца отстраняване от работа. Ако е за втори път, тогава глобата е 500 лева и 1 година отстраняване. Това е съгласно европейската конвенция.

Какво наложи това решение? Явно има такива случаи.

-Има такива случаи, които дори и да не са масови и толкова чести, те все пак съществуват. Оказа се, че за спазването на тази международна конвенция е необходимо да има конкретно разписани стойности, защото те и досега съществуваха, но когато няма конкретни наказания, вие сами разбирате, че при това положение много по-лесно се правят нарушенията и явно, че по този начин смятаме, че ще бъде затегнат контролът, защото особено във фарватера или в самите пристанища е много опасно хора, които извършват маневрите или пилотите на катерите, да употребяват алкохол.

Коя институция ще следи за спазването на това решение? И от кога влиза в сила то?

-За спазването на това решение ще следи Морска администрация и влиза в сила от януари 2012 година. За тази цел вече са закупени дрегери така, че техническото обезпечаване на тези проверки е направено и няма да има проблеми в тази насока. Аз смятам, че и екипажите ще изпълняват тези разпоредби, които са в полза на безопасното корабоплаване.

Какви други промени са направени в законодателството и специално в Кодекса за търговското корабоплаване?

-Една от промените е премахването на лицензионния режим във връзка улесняването извършването на превоза на стоки и товари по вътрешните водни пътища. Основно става въпрос за река Дунав. Там удостоверяването за професионална компетентност, финансова стабилност и добрата репутация на превозвача ще се регламентират както досега, но това ще става с наредба. Това е един по-лесен начин и от страна на бизнеса тази промяна се приветства. Другите промени са свързани с една директива 2009-2020 на ЕС. Създава се нова застрахова на корабопритежатели на морски искове. Изисква се от корабопритежателите, плаващи под тяхно знаме, да имат задължително застраховка на тези кораби, а корабопритежаелите на корабите, които влизат в нашите пристанища, дори и под чуждо знаме, трябва да притежават застраховка, защото ще им бъде отказано влизането в пристанища на държава членка на ЕС. Става дума за кораби с брутотонаж от 300 тона нагоре. Много добри са и предложенията, които бяха приети по отношение засилване контрола за предотвратяване замърсяванията от корабите и основно от гориво смазочни материали. Това е екологичен контрол по отношение на корабоплаването, който и сега съществува, но бяха разписани доста подробно текстове. Този контрол ще се осъществява от Морска администрация като важен елемент в тази насока е, че в рамките на една календарна година държавния екологичен контрол на корабоплаването ще с извършва най-малко подчертавам на 25 % от броя на корабите, които са посетили българските пристанища т.е. не изборно, а минимално най-малко 25% ще бъдат проверявани, което смятам, че е един добър пример.

От кога влизат в сила тези решения?

-Те влизат в сила от 01 януари 2012 година. На практика след публикуването им в държавен вестник. Те вече са приети и на второ четене в НС. Най-вероятно другата седмица във вторник или четвъртък ще бъдат обнародвани в държавен вестник и влизат в сила от януари.

Теми: Бургас, Политика - Интервю