Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Иван Алексиев: Призовавам младите хора да гласуват, за да променим Поморие към по-добро

Иван АлексиевЗа предстоящия дебат с кандидатите за кметове от различните партии на община Поморие и за развитието на Ахелой, в интерю за “Фокус“ сподели кандидатът за кмет от ГЕРБ на община Поморие Иван Алексиев.

Г-н Алексиев, вие отправихте покана за дебат към опонентите ви за кандидат-кметове на община Поморие. Кои от тях приеха и защо?

-Аз отправих съвсем добронамерена покана към другите кандидати за кметова на община Поморие, защото мисля, че това е модерният начин на комуникация – да поставим проблемите на масата и пред гражданите да изложим нашите виждания за решаването им. За жалост обаче не се получи това, което очаквах. Г-н Златанов не прие, което мен лично не ме изненада, тъй като Златанов вече 8 години отсъства от проблемите на Поморие и на общината. Изненадан съм от отсъствието на г-н Мустафа Ахмед кандидата за кмет на ДПС, тъй като това е млад и амбициозен човек, общински съветник, бивш зам.-кмет, наясно е с проблемите на общината и след като се кандидатира за кмет на община Поморие мисля, че трябваше да се яви на този дебат, но все пак това е негово решение. Искам да благодаря на г-н Янчо Славов, който прие поканата за дебат. Това е поведение на един отговорен човек, който мисли за града и за общината

-Ще се състои ли този дебат и кога?

-Дебатът ще се проведе на 19 октомври в 17.00 часа в Поморие в залата на рехабилитационен център „Свети Георги”. Това е съвременният метод на комуникация. Трябва да има комуникация между управляващи, между кмета и гражданите, между кмет и ОС. В момента ние сме кандидати за кметове и поради тази причина трябва да седнем на една маса, да сложим проблемите и да изложим нашите виждания за решаването им пред гражданите на Поморие и общината.

Гражданите на Поморие ще имат ли възможност да отправят въпроси към вас?

-Регламентът ще е точно такъв. Зададени са три основни теми и по предложение на г-н Янчо Славов ще разискваме още една допълнителна тема. Първата е финансовото състояние на Община Поморие. Втората е кино-театър „Поморие” и третата е визията на всеки един кандидат за развитието на община Поморие. По предложение на Славов четвъртата тема е управлението на общинската собственост. Идеята е да има по 20мин. за всяка една тема, по 1мин. всеки кандидат да си представи виждането по темата, после свободен дебат в рамките на 10 минути, а в оставащите от 5 до 7 мин. въпроси на гражданите към съответните кандидати и отговори на кандидата, към който е зададен въпросът.

Как виждате развитието на град Ахелой?

-Ахелой изостана от своето развитие. Той може да стане вторият туристически град на територията на община Поморие, но проблемът на Ахелой е излазът към морето. Има терени на изток към морето, които са частна собственост и с приемането на ОУП на община Поморие, което включва и създаването на такъв план на град Ахелой, тези терени ще се включат в строителните граници на града и ще има излаз на море. Следващата стъпка е заустване на канализацията в пречиствателна станция Равда, тъй като предстои разширяване на пречиствателната станция и дълбокото й заустване на една миля в морето. Следваща стъпка е възстановяване на плажа на, защото без плаж, няма как да развием Ахелой като туристическа дестинация.

Какви са вашите виждания за развитите на града в други области?

-Програмата ни обхваща всички области- образование, медицина, социални дейности, туризъм, също така много ще наблегнем на околната среда. Вие виждате, че има много възможности да се кандидатства по проекти за енергийна ефективност, саниране на училищата и детските градини, изграждане на възобновяеми енергийни източници. Специално за Ахелой има програма с нашия кандидат за кмет на града за развиване на енергоспестяващи съоръжения, където да могат наистина да се разкриват нови работни места.Важен фактор е, че сме туристическа дестинация и ще работим за разкриване на работни места чрез изграждане на малки предприятия за изработване на сувенири. Сувенири, които да предлагаме на нашите гости.

Това ще се реализира чрез спечелване на европейски проекти и програми нали?

-Ще разчитаме на европейски пари за реализацията на всички тези проекти, както и на общинския бюджет, който за жалост в момента е с 4 млн. лева дефицит и това стана тема, която много се коментира в Поморие, защото ние сме на 8 място по размер на дълга от всички 264 общини, но по размер на всеки един жител на община Поморие, ние се нареждаме на срамното второ място след община Видин. Моите колеги казват, че географски ние сме на морето, а икономически се окава, че сме в Северозападна България, което е трагично. Само на общинския бюджет не можем да разчитаме. Разчитаме на държавно финансиране, на финансиране на европейските фондове и на публично-частно партньорство.

Вие постоянно се срещате с граждани на общината. Какви са най-честите проблеми и въпроси, които отправят към вас?

-Направихме изключително много срещи. Срещите продължават и тази седмица, но лично аз съм изненадан, защото хората не се оплакват толкова, че има липса на пари, а споделят чисто организационни проблеми. Има населени места, където отпадъкът им се изхвърля на две седмици един път. Транспортът между населените места е в изключително лошо състояние, тъй като има автобуси, които въобще не са съобразени с нуждите на хората. Поради тази причина хората не могат да си намерят работа, защото не могат да отидат навреме и по този начин си остават в къщи. Това са чисто организационни въпроси, които са във възможностите на общината и на кмета на общината и хората страдат от това. Страдат и от ежедневните кражби, които се извършват. Липсва ред, охрана и сигурност и поради тази причина в програмата ние сме заложили изграждане на звено за вътрешен ред и сигурност, което съвместно с Районното управление на МВР-Поморие да можем във всяко населено място да осигурим охрана на жителите на съответното населено място, за да могат спокойно да живеят. Ние искаме да променим Поморие. Този порочен модел на управление да бъде прекратен. На мен ми е ясно, че без участието на гражданите няма как да се случи, без участието на младите хора няма как да се случи, защото те също имат много проблеми. Искам да призова най-младите да излязат да гласуват и да изпълнят своя граждански дълг, а не след това като минат изборите да се ядосват и да казват: „ Нищо не се промени!”. Трябва да се излезе и да се гласува, за да променим Поморие към по-добро!

Теми: Водеща, Политика - Интервю