Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Атанас Желязков, кандидат от ГЕРБ за кмет: Ахтопол има нужда от промяна

Цветанов, ЖелязковАтанас Желязков е кандидат – кметът на ГЕРБ за Ахтопол. Той е магистър от Техническия университет във Варна със специалност „Транспортна техника и технологии“. От 1999 г. се занимава с частен бизнес  в сферата на транспорта и туризма в Ахтопол. През 2007 г. специализира в Германия  в областта „Превоз на опасни вещества“. Семеен е, с едно дете.

-Г-н Желязков, какви са неотложните въпроси за решаване в Ахтопол, които жителите повдигат по време на предизборните Ви дискусии?
-Жителите на града са крайно обидени и огорчени от досегашното управление заради тяхното бездействие през изминалите 12 години.Те искат  промяна, искат ново управление,което да не ги лъже, а да действа. За развитието на града спешно трябва да се направят улични регулации на местностите „Коросята„ и „Лозята„, да се асфалтират улиците „Св. Яни„, „Албатрос„, „Смокиня„, ”Тракия”, ”Зеленика”, ”Черно море”, да се изгради футболно, баскетболно и волейболно игрище, да се направят подходи към плажа заедно с паркоместа, да се направи защитна буна на плажа, да се модернизират детските площадки, да се реновира сградата на читалището и да се решат много други проблеми.
Ползвала ли е досега местната управа в Ахтопол еврофондовете и каква е усвояемостта на евросредствата във вашия град?
-По официална информация няма усвоени средства. Усвояването на еврофондовете е стигнало до… никъде! В града ни не е влязло нито едно евро от структурните фондове. Имам информация, че се изготвя проект за пречиствателна станция, който обаче е връщан многократно за неточности и несъответствия. Жалко е, но пропуснатите шансове от членството ни в Европейския съюз никой няма да ни ги даде отново. Това бяха годините на последния и предпоследния мандат.

Има ли бъдеще за младите хора във вашия регион?

-Винаги съм казвал, че младите хора са движещата сила на едно общество. Ние като администрация трябва и сме длъжни да им осигурим възможност за реализация. Това ще стане, когато управлението на града работи заедно с тях за постигането на тази цел.

На какво се надяват хората в Ахтопол, какво очакват от хората, които ще ги управляват в следващите 4 години?
– Ахтополци искат едно открито управление, което да ги поведе по правилния път за развитието на града. С помощта на еврофондовете и прозрачното изразходване на общинския бюджет ще успеем през следващите 4 години да върнем Ахтопол на туристическата карта. Имам чувството, че докато другите населени места по Черноморието вървяха с бързи крачки нагоре, ние бавно и упорито се спускахме надолу! Отговорът на туристите не закъсня и в края на настоящия туристически сезон 2011г. спокойно можем да кажем, че такъв в Ахтопол просто нямаше! Имиджът на града е тотално сринат и това е  истина, която всички трябва да си признаем. Ахтопол просто има нужда от промяна. На първо място ми се ще да решаваме проблемите на града реално, а не помпозно. Два са фрапиращите примера за това: Няма смисъл да имаме скъп и нефункционален общински пазар ако туристите нямат алеи, по които да отидат до плажа. Безсмислено е да монтираме остарели и опасни детски площадки, знаейки че до края на 2012г. те трябва да бъдат премахнати! Във връзка с туризма са нужни много усилия и проекти по еврофондовете, за да може града да възкръсне и да се появи отново на туристическите карти. В сферата на културата, образованието, здравеопазването и спорта също доста трябва да се поработи. Всичко правено до сега е „на парче“, козметично и в крайна сметка неефективно.

Кои са нерешените проблеми, натрупани през годините в Ахтопол?
-Проблеми и приказки много, свършена работа малко.Като туристически град на българското черноморие задължително трябва да имаме пречиствателна станция, туристически информационен център, действащо пристанище, крайбрежна алея, музей, безопасни детски площадки.

-Как вие предлагате тези проблеми да се решат?

-Истината е, че сме изостанали много, но това трябва само да ни амбицира. Разликата между мен и всички останали кандидати е точно в това ,че аз предоставям на гражданите възможността да подкрепят не просто моята кандидатура за кмет, а да гласуват доверие на един цялостен, работещ екип,който надхвърля рамките на града и общината. Ние вече имаме създадени екипи ,които успешно работят за усвояване на средства от европейските оперативни програми. Сами разбирате,че тук не говорим само за писане на проекти. Знам ,че ни чака много работа ,но съм сигурен ,че ще успеем да наваксаме изоставането.

Как ще отговорите на опонентите си, че вашият град няма нужда от промяна и всичко, което е направено досега, е достатъчно?

Бих ги попитал защо децата им напускат града. Защо заминават за София, Бургас и в чужбина, ако всичко тук е наред? Опонентите ни всъщност не могат да разберат, че ние ще работим за да върнем децата им отново тук. Едва ли ще са против ако го разбираха!

-Усеща ли се вятъра на промяната в Ахтопол?
-Да, осезаемо. Ежедневно се срещам с  хора, които декларират желанието си за промяна. Това са хора на различна възраст, с различни интереси,които милеят за Ахтопол.

Теми: Бургас, Политика - Интервю